Prati nas

Povjerljivo

Prevarena je

Udovica Sandra: ‘Prva žena naslijedila je sve, a meni su podvalili dugove’

Gospođa Sandra čita mnoga svjedočenja naših čitatelja o nasljeđivanju, oporukama, zavrzlamama na ostavinskim raspravama, zavadama u obiteljima zbog nasljedstva. Iznijela je svoju situaciju i upozorila da triput treba sve povjeriti prije nego što se nešto potpiše.

Objavljeno

|

Sandra je mislila da je naslijedila dionice, no zapravo je naslijedila dugove.
ilustracija: S. Bura

Vrlo nesretne okolnosti proživljava naša čitateljica Sandra posljednjih godina. Kako nam je napisala u upozoravajućem pismu, živjela je bajku kad je 2016. godine upoznala čovjeka za kojeg se ubrzo udala. Na žalost, on se nedugo zatim razbolio i nije mu bilo spasa.

“Dobio je karcinom pluća i liječnici više nisu mogli ništa, preminuo je vrlo brzo. Nakon njegove smrti krenuli su mi se javljati njegovi odvjetnici, naravno, oko nasljedstva, ali i podjele bračne stečevine s bivšom suprugom.”

Sporne dionice

“Ušla sam u spor kako su me savjetovali odvjetnici, s ciljem da naslijedim dio njegove imovine koja bi mi trebala pripasti. Međutim, dokazalo se da je sva imovina bila kupljena novcem njegove prve supruge.”

Oglas

Ono što je uslijedilo, svakoga bi odvelo u očaj. “Nakon toga, izgubila sam svu imovinu, ali sam naslijedila njegove dugove od 70.000 eura. Njegova bivša suprugu me u tom postupku tužila za dionice koje su potrošene u njihovom braku u vrijeme kad ga ja nisam ni poznavala. To je bilo sve tako složeno da nisam mogla ništa drugo nego isplatiti to”, opisala je svoju nesreću.

Djeca podigla kredite

Dug je vratiti morala, milost zakon ne poznaje. “Djeca su podigla kredite i isplatila njegovu bivšu ženu da ne ostanemo još i bez svoje imovine. Nekoliko sudaca čitalo je moju presudu i zgrozili su se, rekavši da ja bih ja trebala odgovarati samo do visine naslijeđenog.”

“A ja zapravo nisam naslijedila ništa osim dugova. Saznala sam da su taj novac od dionica oni zajedno uložili u nekretnine koje su u njenom posjedu. Zato kod prihvaćanja nasljedstva pazite što potpisujete, prije se konzultirajte sa svojim odvjetnikom”, piše nam ova prevarena udovica.

Tko mora namiriti dugovanja?

Prema važećem zakonu, za ostaviteljeve dugove odgovara nasljednik koji se nije odrekao nasljedstva. Dakle, ako uzmete nasljedstvo, uzimate i dugove. Ako se odreknete nasljedstva, odričete se i od dugova za koje u tom trenutku znate, a možda i ne znate.

Ono što iznenađuje mnoge jest da kada se odreknete nasljedstva u nečiju korist, recimo brata ili sestre, to ne znači da ste se i odrekli duga. Jer odricanje u korist određenog nasljednika nije isto što i odricanje od nasljedstva jer se praktično radi o ustupu nasljednog dijela.

Mora li se dug platiti u cijelosti?

Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove cijelom svojom imovinom ali do visine vrijednosti naslijeđene imovine. Iz navedenog primjera, ako je naš čitatelj naslijedio dionice u vrijednosti 10.000 eura, mora namiriti dug do tog iznosa.

Pri tome treba znati da na visinu vrijednosti naslijeđene imovine i vrijednost ostaviteljevih dugova koje je nasljednik već podmirio sud ne pazi po službenoj dužnosti nego samo po prigovoru nasljednika.

Što kad je više nasljednika, tko plaća dug?

Ako ima više nasljednika, odgovaraju za dugove ostavitelja solidarno, svaki do visine svoga nasljednog dijela. Dugovi se dijele razmjerno njihovim nasljednim dijelovima, ako ostavitelj nije drugačije odredio oporukom. Tako je i naš čitatelj, zajedno sa svojim sestrama, u jednakim dijelovima podmirio stričev dug koji ih je nenadano zaskočio, budući da je svatko od njih naslijedio jednaki dio dionica.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.