Prati nas

Mozaik

Davanja državi

Zlatko mora platiti predujam poreza na mirovinu i nije jedini

Prema podacima koje je krajem prošle godine objavio HZMO, očekuje se da će u ovoj godini od ove obveze biti oslobođeno čak 850 tisuća mirovina.

Objavljeno

|

Gdje se zaposliti u mirovini?
ilustracija: S. Bura/mj

Na adrese umirovljenika stižu porezna rješenja prema kojima su dužni platiti predujam poreza na prihod. Tako nam gospođa Ankica javlja da je njoj razrezano 160 eura, dok je nešto rječitiji naš čitatelj Zlatko.

“Moja mirovina ne iznosi više od 600 eura. Prema poreznoj prijavi, koju sam bio dužan podnijeti našoj Poreznoj upravi, dobio sam rješenje da moram platiti porez od 7 eura kvartalno”, kaže zbunjeni gospodin Zlatko koji napominje da su to njegova ukupna mirovinska primanja za čak 45 godina rada s policijskim beneficiranim stažem.

Naime, od ove godine osobni odbitak porastao je na 560 eura pa je jasno da je Zlatko imao taj peh da bude tik iznad crte za plaćanje poreza. Prema važećim propisima, porezni obveznik koji ostvaruje mirovinu iz inozemstva ili u inozemstvu predujam poreza na dohodak po osnovi te mirovine plaća prema rješenju Porezne uprave do posljednjeg dana u mjesecu za tekući mjesec odnosno tromjesečno do posljednjeg dana svakog tromjesečja ako je utvrđeni mjesečni predujam poreza na dohodak do 15,00 eura.

Oglas

Što se tiče umirovljenika koji primaju samo hrvatsku mirovinu, dobra vijest je da nisu dužni sami uplaćivati taj porez, već je obveznik obustave i uplate tih davanja isplatitelj mirovine, odnosno Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Porez na dohodak umirovljenicima se obračunava na iznos mirovine čiji je dio i dodatak na mirovinu, umanjen za osobni odbitak. Mjesečni osobni odbitak umirovljenika je 560 eura pa se porez plaća na sve što prelazi taj prag.

No, osobni odbitak se može uvećati primjerice u slučaju kada porezni obveznik ima uzdržavane članove obitelji, ima invaliditet ili uzdržavani članovi imaju invaliditet.

S druge strane, porez na dohodak ne plaća se u slučaju obiteljskih mirovina koje se isplaćuju djeci nakon smrti roditelja. No, umirovljenici ne plaćaju porez na dohodak u punoj stopi od 20, odnosno 30 posto, već se porez na dohodak od nesamostalnog rada plaća umanjen za 50 posto na obračunati iznos porezne obveze.

Većina hrvatskih umirovljenika ne plaća porez. Prema podacima koje je krajem prošle godine objavio HZMO, očekuje se da će u ovoj godini od ove obveze biti oslobođeno čak 850 tisuća mirovina. To je, reklo bi se na pravu, sjajna vijest, no zapravo taj podataka samo potvrđuje koliko su hrvatski umirovljenici siromašni.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.