Prati nas

Mozaik

Novi život

Imate više od 60 godina i razveli ste se? Postanite sretni, to je vaše pravo!

Razvod u šezdesetim godinama života više nije rijetkost, a mnogi svjedoče da se upravo zbog godina nakon razilaska osjećaju zaglavljeno. Stručnjakinja za brak, odnosno razvode, otkriva razloge zbog kojih se žene u toj dobi osjećaju osobito nesposobnima nastaviti sa životom.    

Objavljeno

|

Kako vratiti samopouzdanje?
ilustracija S. Bura/mj

Bračna savjetnica Martha Bodyfelt za sixtyandme.com objašnjava da je nakon desetljeća iskustva u radu sa ženama koje su se razvele u svojim šezdesetima, zaključila da im put ka sreći koče četiri mita kojima učestalo podliježu. Stoga, drage dame, krenimo razbijati mitove kako biste konačno riješile probleme i nastavile sa životom!

Mit broj 1: Sebično je u ovim godinama tražiti ono što želim

Bračna savjetnica o ovom mitu kaže: ”Ne znam za vas, ali mnoge poruke koje sam primila tijekom odrastanja išle su u smjeru da žene trebaju biti požrtvovne i nesebične majke i supruge. Razvod uopće nije bio opcija. Na kraju me odrastanje u obitelji velikih katolika dovelo do toga da me nesretna katolička krivnja prožimala u svemu što sam radila.”

“Odmalena su nas učili da, ako žena želi napraviti nešto samo za sebe, sebična je. Jeste li se ikada tako osjećali u svom desetljećima dugom braku? Osjećate li se i dalje tako, čak i ako ste razvedeni i imate više od 60 godina? Vjerujte mi, mnoge se žene nakon razvoda bore s osjećajem sebičnosti, na primjer pojedu se žive ako odbiju baviti se unucima cijeli vikend”, otkriva stručnjakinja za razvode.

Oglas

“Pa, evo što morate znati: istina je da raditi ono što želite nije sebično! To je zdravo i apsolutno ključno za vaš oporavak od razvoda. Osobito kad imate 60 i više godina! Čak i ako ste odmalena živjeli u uvjerenju da biste tuđe potrebe trebali staviti ispred svojih!”

“Tražiti ono što želite nije sebično. Ako ćete raditi ono što želite i volite, o će vas itekako osnažiti i neophodno je ako se želite izvući iz kolotečine u koju ste upali nakon razvoda, a koja vas priječiti da nastavite dalje”, napominje.

Mit o razvodu broj 2: Napraviti sve kako ja želim je narcisoidno

“Možda vas je netko uvjerio da u ovoj dobi nije normalno tražiti i raditi ono što želite. E pa, to ne znači da je taj u pravu. Istina glasi da upravo vi morate, i to bez pardona, nakon razvoda biti onakva kakva želite biti. Morate k tome tražiti svoja prava i postaviti svoje granice za svoje dobro. To je hrabrost, a ne narcizam. To znači dopustiti si da napokon cijenite sebe u svijetu koji vas možda ne cijeni”, kaže savjetnica.

Mit o razvodu broj 3: Jednostavno je preteško

“Tražiti i raditi ono što želite, bez da se ikome ispričavate i opravdavate, treba naučiti, osobito ako ste do sada radili ono što su drugi željeli. To savladati je dakle posao i na tome trebate raditi. Ali to ne znači da je nemoguće. Jer sada kada ste se razveli, svijet je vaš, vratite ga”, smatra Bodyfelt.

“Sjetite se trenutka kad ste napravili nešto čega ste se bojali ili zbog čega ste bili zabrinuti. Možda je to bio ispit na fakultetu, možda odgoj djece. Bez obzira koliko teško bilo, uspjeli ste. Zašto? Jer ste vjerovali u sebe i znali da se može”, ukazuje.

Istina dakle glasi da će traženje sreće i ispunjenje vlastitih želja nakon razvoda, u tim godinama zahtijevati napor. “Trebat će vježbati. Ali to ovaj izazov ne čini preteškim već nečim što dugujete sebi. Pogotovo nakon razvoda”, savjetuje stručnjakinja.

Mit o razvodu broj 4: Ne zaslužujem to

“Ako ste imalo poput mene, vjerojatno je u vama usađeno razmišljanje da trebate biti zahvalni na svemu što imate. Možda ste to desetljećima slušali od svoje obitelji, u crkvi ili čak na poslu. ‘Samo trebate biti zahvalni za ono što imate’, odzvanja vam u glavi, a upravo to je mit koji vas sprječava da ulažete u sebe.”

Istina glasi, dodaje, da žena 100 posto zaslužuje tražiti i ispuniti si ono što želi i što je čini sretnom. “To je vaše pravo. I to je vaša odgovornost. Razmišljanja da nešto ne zaslužujete najvjerojatnije dolaze iz toksičnih patrijarhalnih vrijednosti koje su osmišljene kako bi se razvedene žene starije od 60, baš poput vas, osjećale posramljeno i nedostojno”, uvjerena je Bodyfelt.

Na kraju ističe: “Nije važno mota li vam se po glavi mišljenje okoline koje glasi ‘samo budi zahvalna’, čak i ako znate da niste sretni i svjesni ste da zaslužujete više. Ovo je sada vaše vrijeme i zaslužujete s povjerenjem u život raditi ono što želite. Čak i ako ste razvedeni! Čak i ako imate više od 60 godina! Pravo je vrijeme je da radite baš ono što želite, da si ugodite i napravite nešto što već dugo želite. Jer to je ono što zaslužujete.”

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.