Prati nas

Mozaik

Obitelj

Majka je najvažnija žena u životu muškarca, sve dok ne nađe onu pravu

Naša kolumnistica Ksenija Habunek analizira odnos posesivnih majki i njihovih oženjenih sinova te reakcije čitatelja na jedan takav odnos.

Objavljeno

|

Majka i snaha u sukobu zbog muževog ponašanja: tko ima prednost u automobilu? Majka sjedi naprijed, a supruga otraga, postavljajući pitanje tko drži volan braka.
ilustracija: S. Bura/mj

Kuka i motika digla se na čitateljicu koja nam se požalila na suprugovo ponašanje. Da ne prepričavamo detalje, problem je u tome da on i majka inzistiraju da majka sjedi na suvozačkom mjestu u automobilu, a supruga odostraga. Istovremeno, kad vozi majku i sestru, sestra sjedi naprijed, a majka odostraga. “Tko drži volan našeg braka?“, pita se s pravom čitateljica.

Da su sve te svekrve i snahe koje su komentarima navalile na ovu mladu ženu barem djelić te energije upotrijebile za razmišljanje, vjerojatno bi se zapitale zašto je svekrvi važno to suvozačko mjesto samo kada je snaha u automobilu, a ne kada je u pitanju kći. Zašto je kćeri dopušteno ono što nije snahi? I zašto muškarac za upravljačem automobila to dopušta?

I napose, bile bi svjesne što o njihovom karakteru govori rečenica koju ponavljaju: “Majka je samo jedna, a supruga može biti sto.” Patološki posesivno i jezivo, zar ne? Kolike su šanse da će muškarci koje odgajaju takve majke postati sretni supruzi i očevi? Ali to nije pitanje koje mori posesivne majke.

Oglas

Uz to su se u raspravi krenuli nizati argumenti i nepostojeća pravila lijepog ponašanja uz silne besmislice prema kojima ispada da su svekrve uglavnom prastare, kljaste i sklone vrtoglavicama, a na sam spomen stražnjeg sjedala valja im prinijeti mirišljave soli i zvati liječnika.

Govorilo se svašta, samo ne nešto razumno što bi objasnilo zašto svekrva ima potrebu snahi reći da je “majka najvažnija žena u životu svakog muškarca” i da joj zbog toga pripada suvozačko mjesto. Ako mene pitate, od takve bi svekrve trebalo bježati glavom bez obzira. A i od njenog sina, ako se slaže s majkom. Objasnit ću vam zašto, iako je svako objašnjavanje poraz zdravih obiteljskih odnosa.

Majka rađa i odgaja. Ako ste ga odgojile, pustite ga

U životu svakog muškarca, postoji nekoliko ključnih figura koje oblikuju njegov karakter, stavove i emocionalno blagostanje. Majka i otac su najvažniji. No kako muškarac sazrijeva, ključno mjesto zauzima njegova supruga; žena koja će biti svaki korak uz njega, podržavati ga u njegovim stremljenima (i on nju) stvarati obitelj s njim, dijeliti kredite i voditi ljubav. Da, majka zaista pada u drugi plan i to je prirodan poredak stvar. Da je drugačije, sinovi bi sve ovo nabrojano ostvarivali s majkama, a ne sa suprugama.

Ovo može izazvati nesuglasice i sukobe, posebno ako majka ne razumije ili ne prihvaća ovu promjenu u dinamici odnosa, a to je vrlo često u takozvanom mediteranskom kulturnom krugu gdje muškarci napuštaju maminu kuću, kuhinju i skute u četrdesetima.

Pronađe li suprugu, posve je za očekivati da će majci kojoj se život vrtio oko sina (i samo oko sina) srce pomalo napuknuti. Ali mudra majka zna da je natjecanje sa snahom za ljubav i pažnju sina vrlo štetno i to za sve uključene strane. Zapravo, najveći ceh će platiti njen sin. Zdrava majka zna da joj je životni partner muškarac za kojeg se udala, a ne sin.

Svekrve imaju moć da razaraju, ali i da podržavaju

Svaka razborita majka treba biti svjesna moći koju ima nad svojim sinom, a koje sin možda i nije svjestan. Umjesto da se natječe sa snahom, majka bi trebala usmjeriti svoju energiju ka podršci i pomaganju paru da izgradi harmoničniji i sretniji život zajedno. Ali bez majke kao centralne figure.

Ljubav između muža i žene razlikuje se od one između majke i sina; ona je temeljena na romantičnoj, partnerskoj vezi koja zahtijeva međusobno povjerenje, podršku i uzajamno poštovanje. Ako majka krene nagrizati to poštivanje i podršku, stvari kreću nizbrdo, a njen će sin patiti.

Majka koja poštuje snahu, jača obitelj

Majka koja se trudi razumjeti i podržati vezu svog sina sa njegovom partnericom, doprinosi jačanju obiteljskih veza. Svi dobivaju u takvom scenariju: sin se osjeća podržano i voljeno, snaha se osjeća prihvaćeno, a majka igra ključnu ulogu u održavanju obiteljske harmonije. Ovakav pristup smanjuje stres i konflikte, a povećava osjećaj sigurnosti i zajedništva.

Uspostavljanje zdravih granica između majke i sina, te između majke i snahe, ključno je za izgradnju stabilnih odnosa. Majka koja poštuje vezu sina i njegove supruge ili partnerice, pokazuje zrelost i emocionalnu inteligenciju. Ona shvaća da njen sin sada ima svoju obitelj i da je njena uloga da podrži, a ne da razara. Pa čak i ako to znači da mora snahi prepustiti prednje sjedalo u automobilu kao simbol moći nad muškarcem kojega obje vole.

Jedna nam je čitateljica napisala da “žena kad se udaje za muškarca, udaje se i za njegovu majku”. Mi bismo rekli da to ne vrijedi za zdrave, zrele i stabilne muškarce, kao ni za razborite i nesebične majke koje su ih odgojile. Jer najvažnija žena u životu svakog muškarca stvarno jest njegova majka, ali samo dok ne upozna onu pravu.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.