Prati nas

Povjerljivo

Čista radost

Mira (79): Imam život za poželjeti dok čekam mjesto u domu

Vesele nas i vaša pisma u kojima nam, osim o problemima koji vas tište, pišete i o svojoj svakodnevici koju u mirovini ispunjavate divnim aktivnostima. Lijepo je znati da ih planirate unaprijed, pa im se u slatkom iščekivanju radujete danima i tjednima.

Objavljeno

|

Umirovljenice Mira i Ksenija s optimizmom očekuju svoj boravak u staračkom domu. Spremne su na čekanje i vjeruju da je to najbolje rješenje za budućnost.
ilustracija: S. Bura/mj

Nakon što smo objavili ispovijest naše umirovljene čitateljice Mire iz Zagreba, koja nam je povjerila da je zakoračila u osamdesetu godinu života i sada se nada odlasku u starački dom koji čeka deset godina, doznajemo i kako trenutačno izgleda njezina svakodnevica.  

“Volim čitati vašu rubriku Povjerljivo, objavili ste pregršt tema koje dodirnu svakog od nas, i one od 50 godina, i nas od 80 pa i više. Objavili ste moju priču u kojoj opisujem zašto sam donijela odluku o odlasku u dom za starije. Sada ću vam napisati i kako živim dok čekam svoje mjesto u domu. Jedino o zdravlju ne volim pričati, da ne ureknem”, piše pomalo šaljivo.

“Umijem lijepo živjeti”

“Umijem lijepo živjeti sama. Volim druženja koja mi uljepšaju dan. Nije mi problem otići samoj na kazališnu predstavu, ili primjerice na koncert u dvoranu Lisinski. Proteklog vikenda sam tako sama bila na koncert u Kulturnom centru Trešnjevka. Ondje je orkestar tamburica imao divan nastup, uz dva odlična solo pjevačka nastupa”, povjerava nam.

Oglas

Bila je, otkriva, i na zadivljujućoj izložbi cvijeća FloraArt na zagrebačkom Bundeku. Osim što smatra da je za umirovljenike dobro da izlaze među ljude i druže, šeću te se kulturno uzdižu, smatra da i kod kuće trebaju vježbati mentalnu snagu.

Zahvalna životu

Dobra knjiga, glazba, pozitivne misli u glavi i ja sam sretna. Zahvalna sam životu što starim na ovaj način, baš kako sam si zamišljala. Ne dopuštam da me more brige o tome što će biti sutra, jer sam shvatila da to samo opterećuje i kvari sadašnji trenutak. Bezbrižno uživam, pa što bude”, uči nas mudrostima optimistična gospođa Mira.

Potom je otkrila da nije samo ona tako poletna na pragu devetog desetljeća života. “Grlim sve koji žive punim plućima, a koju su možda prešli i 85. godinu života. Imam dvije prijateljice koje su upravo u toj poodmakloj dobi, obje se zovu Mirjane, niti jedna od njih još dugo ne misli stati. Volim ih neizmjerno upravo zato što su pune radosti, koju prenose na svoju okolinu”, piše gospođa Mira za koju smo uvjereni da će i ona još dugo oko sebe širiti čistu radost.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.