Prati nas

Vrt

Istine i mitovi

Vršna trulež rajčice: Ovo su savjeti koje ne biste trebali poslušati

Sezona vršne truleži rajčica je pred nama, a ovaj česti problem nije uzrokovan patogenima, već nedostatkom kalcija. Saznajte kako prepoznati i spriječiti ovu nevolju u vrtu.

Objavljeno

|

Vršna trulež rajčice
Vršna trulež rajčice (screenshot: youtube)

U vrtlarskim grupama na društvenim mrežama amateri vrtlari počeli s prijavama prvih slučajeva vršne truleži rajčice koja je najčešći fiziološki poremećaj kod ove kulture. Dakle, uzročnik nije virus, gljiva ili bakterija, već je ovaj poremećaj posljedica neravnoteže i nedostupnosti kalcija kao hranjiva.

Vršna trulež počinje na dijelu ploda suprotnom od peteljke gdje nastaje tamna, udubljena mrlja. U početku je mrlja mala i vodenasta, ali s vremenom postaje sve veća, tamnija i suha. Oštećeni dio može biti udubljen, a površina može izgledati kožasto ili nekrotično. Kako trulež napreduje, mrlja se širi, a može zahvatiti veliki dio ploda. Oštećeni plodovi često ne sazrijevaju pravilno i mogu postati neupotrebljivi. Srećom, ovaj poremećaj lako je spriječiti i liječiti.

Za početak, razbijmo nekoliko mitova o liječenju vršne truleži rajčica, a koje su vam proteklih dana savjetovali brojni portali željni lakih klikova. Prije svega, zaboravite na članke i portale koji objavljuju naslove poput “Rajčice će rađati kao lude, ako im dodate jedan otpadak iz kuhinje” ili “Ovaj čaroban sastojak izliječit će rajčice”. To su gluposti.

Oglas

MIT: Prskanje komercijalnim sredstvima na bazi kalcija liječi vršnu trulež

Nemojte trošiti novce na komercijalna folijarna gnojiva na bazi kalcija, budući da je količina kalcija koju biljke mogu apsorbirati preko lista zanemariva i nedovoljna. Svaka roba ima kupca, ali vi nemojte biti naivan kupac. Više o ovoj temi možete pročitati na ovoj poveznici.

MIT: Rastopite šumeće tablete kalcija i zalijte rajčice

Osim što tablete kalcija iz drogerije ili ljekarne sadrže kalcij u obliku pogodnom za apsorpciju u ljudskom organizmu, iznimno su skupe u količinama koje bi zadovoljile potrebe rajčica. Puno je jeftiniji pulverzirani dolomitni vapnenac koji možete kupiti u vrtnom centru po cijeni od tri eura za pet kilograma.

MIT: Zalijte rajčice otopinom gorke soli

Vršna trulež je uzrokovana nedostatkom kalcija i nepravilnim navodnjavanjem, a gorka sol ne sadrži kalcij i zapravo može samo dodatno pogoršati stvar. Naime, sadrži magnezij koji je antagonist kalciju.

MIT: Unesite u tlo zdrobljene ljuske jaja

Zdrobljene ljuske jaja su izvrstan izvor kalcija, ali nisu brzo rješenje. Dodavanje zdrobljenih ljuski jajeta svake godine pomoći će povećanju kalcija u tlu, ali dolomitni vapnenac je lakši način za osiguravanje kalcija. Više o korištenju ljuski jaja u vrtlarstvu pročitajte na ovoj poveznici.

MIT: Prskajte rajčice mlijekom kako bi nadoknadile kalcij

Ovo je jedan od najuzaludnijih savjeta koji se dijeli na portalima i u vrtlarskim grupama. U cijeloj čaši mlijeka nema dostupnog kalcija koliko je potrebno biljci, a kamoli u količini koja bi se zadržala na listu. Osim toga, kalcij u biljku ulazi putem korijena, napominju agronomi. Više o primjeni mlijeka u vrtlarstvu potražite na ovoj poveznici.

MIT: Zalijevanje i prskanje vodom u kojoj su stajale kore banane

Iako zvuči dobro, stavljanje kore banane u vodu je gubljenje vremena. Za borbu protiv vršne truleži potreban je kalcij, a u kori banane nema kalcija. Barem ne više nego u drugom voću i povrću. Začudno, isti se recept savjetuje i za nedostatak kalija, iako su kalcij i kalij antagonisti. Više o korama banana u vrtlarstvu potražite na ovoj poveznici.

Savjeti koje TREBA poslušati

Iako je vršna trulež stvarno znak nedostatka kalcija u biljci, to ne znači da u samom tlu ili supstratu u kojem raste rajčica nedostaje kalcija. Naime, kalcij se od korijena do ploda kreće provodnim elementima i nosi ga voda. Kada nema dovoljno vode, dakle kada je žedna, rajčici ujedno nedostaje i kalcija.

Voda je nužna i za samu apsorpciju kalcija iz tla ili supstrata. Bez stabilno vlažnog tla sitne korjenove dlačice se suše, što ograničava količinu kalcija koju biljke mogu apsorbirati i isporučiti plodu u razvoju. Dakle, nemojte dopustiti da biljke uvenu između zalijevanja. Najbolji način za sprječavanja vršne truleži rajčica je dobar režim zalijevanja i malčiranje rajčica.

Ali… i previše vode može uzrokovati vršnu trulež rajčice

U slučaju pretjerane vlažnosti tla i pretjerane vlage u zraku, malo se toga može poduzeti. Posebno u vlažnim i vrućim periodima. Za dugih kiša i visoke vlage u zraku, biljka gotovo da ne “diže” vodu iz tla pa tako dolazi u stanje u kojem plodovima nedostaje kalcija. No dobra vijest je da će se nakon normalizacije vremenskih prilika i urod normalizirati. Oštećene rajčice valja pobrati i baciti, a mlade bi bez ikakve intervencije trebale biti posve zdrave.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.