Jabuke, kruške, trešnje, višnje, dunje, šljive… Kad je riječ o sadnji voćnih stabala, nema boljeg vremena od jeseni. Iako se sadnice u kontejnerima mogu saditi cijele godine, jesenska sadnja, nakon što biljka odbaci lišće, omogućiti će dobro ukorjenjivanje prije zime, budući da niže temperature i kraći ciklusi dnevne svjetlosti pomažu biljkama prevladati stres.
Jesenskom sadnjom izbjegavamo vrućine i suše na koje je svježe posađeno drvo iznimno osjetljivo pa će posljedično mlada voćka u proljeće imati dobar i zdrav početak vegetacije. No prije svega, valja dobro promisliti, odlučiti koje voće želite posaditi, a onda i odabrati sorte koje po svojim karakteristikama i zahtjevima odgovaraju vašim potrebama i mogućnostima. Ako ste i to odradili, vrijeme je za kopanje!
Iskopajte rupu za sadnju koja će biti tri puta šira od korjenove bale mlade voćke, dok bi njena dubina trebala biti 1,5 do 2 puta dublja od visine korjenove bale. Na ovaj način ćete oko korijena stvoriti rahlu zonu s povoljnim vodno-zračnim režimom u kojoj će se korijen brzo i kvalitetno razvijati, a o tome upravo ovisi dobar proljetni start.
Na dno rupe naspite mješavinu tla i zrelog komposta ili tla i zrelog stajnjaka. Debljina tog sloja ovisi o dubini rupe, no kada na to položite samu biljku, baza debla trebala bi biti iznad površine tla. Agronomi savjetuju u ovoj fazi dobro zaliti korjenovu balu, toliko obilno da se u rupi skupi voda. Pustite da se voda upije i zatrpajte rupu mješavinom jednakih dijelova komposta i tla. Lagano nagazite nogom i još jednom obilno zalijte.
Uvijek je dobra ideja učvrstiti svježe posađena stabla. Kako ne bi oštetili korijen biljke, neki voćari već u rupu zabiju kolac uz koji će vezati stabalce, a tek nakon toga obavljaju ostale korake sadnje.
Završite tako da nanesete sloj malča debljine petnaestak centimetara. To će pomoći stablu zadržati vlagu i zaštititi korijenje od teškog smrzavanja i odmrzavanja tijekom zime. Nastavite redovito zalijevati do kasne jeseni, ako je suša čak svakih tri do pet dana, sve dok ne nastupe zimske temperature. (r)