Prati nas

Vrt

Svježe, zeleno, mirisno

Lak uzgoj bosiljka: Mirisna zvijezda vašeg vrta i kuhinjskog prozora

Ako još niste, vrijeme je da nabavite sjeme bosiljka u najbližem supermarketu ili vrtnom centru. Ova nezaobilazna aromatična biljka lako se uzgaja, a vašu kuhinju pretvara u mirisnu oazu – bilo da ste ljubitelj pašte, salata ili domaćeg pesta.

Objavljeno

|

Autor

Svježi zeleni listovi bosiljka rastu gusto u glinenim teglama na terasi ili balkonu, okruženi drugim začinskim biljem poput ružmarina i origana.
foto: Markus Spiske /Unsplash

Bosiljak (Ocimum basilicum) je ona biljka koju svaki vrtlar, ali i gurman jednostavno moraju imati. Jer kuhinja bez bosiljka je kao nebo bez zvijezda, znaju to mnogi. Bilo da pripremate pašta šutu, umake za tjestenine ili jednostavnu salatu od slatke rajčice i mozzarelle.

Riječ je o nježnoj, mekoj i sočnoj jednogodišnjoj ili kratkotrajno višegodišnjoj biljci koja naraste 30 do 60 centimetara u visinu i do 30 centimetara u širinu. Kad kažemo “kratkotrajno višegodišnja biljka”, pod tim mislimo da je, u idealnim uvjetima, možete održati i dvije ili tri sezone, no puno lakše ju je iznova posijati svake godine.

Opojno mirisni listovi bosiljka su eliptični, svijetlozeleni i dugi do pet centimetara. Dostupan je u mnogim varijantama koje se razlikuju po veličini, boji i aromi; od klasičnog slatkog bosiljka do limunastih, cimetastih i tajlandskih vrsta.

Gdje i kako uzgajati bosiljak

Bosiljak traži toplinu i puno sunca. Najbolje uspijeva u zaštićenom, osunčanom kutku; u vrtu, na balkonu, terasi ili na kuhinjskom prozoru. Iako se može sijati izravno u tlo, idealan je za uzgoj u posudama. Važno je da tlo bude vlažno, ali dobro drenirano jer bosiljak ne voli stajanje u vodi.

oglas

U zatvorenom prostoru možete ga sijati već u rano proljeće, dok se u vanjske posude ili gredice sije kad prođe opasnost od mraza, obično krajem svibnja. Također, lako je nabaviti već razrasle mlade biljke u vrtnim centrima i na tržnicama.

Zbog svoje kompaktne veličine, bosiljak je idealan za gradske i dvorišne vrtove, mediteranske tematske gredice, posude i žardinjere na prozorima, zimske vrtove i staklenike.

Njega i održavanje

Redovitim pinciranjem (uklanjanjem vrhova biljke i cvjetnih pupova) potiče se rast novih listova i sprječava cvjetanje koje smanjuje aromatičnost listova. Ako bosiljak ipak procvjeta, njegove bijele ili ružičaste cvjetove možete ostaviti kao ukras; rado će ih posjećivati pčele i drugi korisni oprašivači.

Bolesti i štetnici

Bosiljak može postati žrtvom lisnih ušiju, puževa golaća, ali i gljivične bolesti – pepelnice. Redovito pregledavajte biljku i po potrebi je tretirajte blagim sredstvima poput sapunice ili ekoloških insekticida.

Kako se koristi?

Bosiljak se koristi svjež; dodaje se jelima od mljevenog mesa, umacima, juhama, pizzama i salatama, a nezaobilazan je sastojak domaćeg pesta. Njegovi listovi se mogu čak koristiti i u slasticama, poput sorbeta ili sladoleda s voćem. Višak listova možete usitniti i zamrznuti s malo maslinovog ulja u posudicama za led pa ćete tako u njemu uživati i zimi.

I za kraj, savjet početnicima: klasični slatki bosiljak najlakši je za uzgoj i izvrstan za svakodnevnu kulinarsku upotrebu.

Naša rubrika Vrt ima svoju Facebook grupu. Pridružite se ljubiteljima vrtlarstva, pohvalite se uspjesima, pitajte stručnjake, razmijenite savjete i inspirirajte se. Kliknite ovdje i postanite dio naše zajednice.
oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP