Prati nas

Mozaik

Lijepi maniri

9 stvari koje nikad ne biste smjeli raditi za švedskim stolom

Švedski stol je divna stvar, raskošan i neodoljiv, bilo da ste u hotelskom restoranu ili na crkvenom domjenku. Ipak, samoposluživanje zahtijeva poštivanje osnovnih pravila pristojnosti i ponašanja kako bi svi gosti mogli nesmetano i ugodno uživati u ponudi.

Objavljeno

|

Autor

Švedski stol po principu - jedi koliko možeš
foto: Mantaz Uddin/Pixabay

Za švedskim stolom treba paziti na bonton; od toga da ne koristimo isti tanjur više puta, do toga da ne jedemo dok smo još u redu jer takvim ponašanjem lako možemo narušiti higijenu i drugim gostima pokvariti ugodno iskustvo. Pročitajte što nikako ne smijete raditi sljedeći put kad se nađete za švedskim stolom.

Ponovno korištenje tanjura

Jeste li se ikad zapitali zašto se kod švedskog stola često nalaze natpisi s napomenom da svaki put uzmete novi tanjur? Razlog je jednostavan: na švedskom stolu lako se mogu širiti bakterije. Naime, kad jedete, tanjur i pribor dolaze u kontakt sa slinom. Ako isti tanjur ponovno donesete do hrane, postoji rizik da servirne žlice dotaknu kontaminirani tanjur, a vi time nesvjesno širite bakterije.

Miješanje žlica za serviranje

Svaka hrana treba imati posebnu žlicu za serviranje ili kliješta. Nikad nemojte koristiti jedan pribor za više jela. Tako se sprječava prijenos bakterija s jedne hrane na drugu, što je posebno važno za osobe s alergijama ili osjetljivim želucem.

oglas

Puštanje djece da sama skakuću oko stola

Za ljubav prema božicama švedskog stola, nemojte puštati djecu da sama švrljaju oko njega! Iako je mali Jurica možda pravi anđeo, djeca ne razumiju pravila švedskog stola i nemaju samokontrolu. Nitko ne želi da dječji prstići završe u pudingu ili da se diraju čisti tanjuri.

Uzimanje više nego što ćete pojesti

Da, švedski stol funkcionira po principu “jedi koliko možeš”, ali ne i “koliko god možeš baciti”. Bacanje hrane šteti okolišu i restoranu povećava troškove, a to može rezultirati višim cijenama. Ako niste sigurni hoće li vam se nešto svidjeti, uzmite malo za probu.

Neoprane ruke

Svi diraju servirne žlice, a vi ne znate tko je što dodirivao prije vas (sjetite se malog Jurice!) pa obavezno operite ruke. Ili barem koristite obilnu količinu dezinfekcijskog sredstva prije nego što krenete u red. A ako ste prehlađeni, učinite svima uslugu i ne prilazite.

Provlačenje ispod zaštitne pregrade

Ako postoji prozirna zaštitna pregrada, ona tu nije za ukras već hranu štiti od kihanja i kašljanja. Predviđena je da pod nju idu vaše ruke, a ne glava. Ako ne možete dohvatiti nešto, zamolite osoblje. Ako morate kihnuti ili kašljati, odmaknite se i to učinite u pregib lakta.

Jedenje dok čekate u redu

Možda je primamljivo uzeti jednu cherry rajčicu iz posude za salatu ili gricnuti pileći medaljon dok čekate, ali nemojte to raditi. Jedenje s nogu za švedskim stolom može nevidljivo širiti slinu, a time i bakterije. Ako želite nešto probati, učinite to za svojim stolom.

Dodirivanje hrane i vraćanje natrag

Na švedskom stolu hranu ne biste smjeli dirati golim rukama, ali ako ste nešto već dotaknuli, to ide na vaš tanjur, sviđalo vam se to ili ne. To se često događa kod kruha, peciva i kroasana – ne prebirite prstima tražeći najbolji komad. Koristite kliješta.

Razgovor na mobitel dok ste u redu

Razgovor preko mobitela ne samo da smeta ljudima oko vas, već i povećava rizik od širenja sline kapljičnim putem. Tim gore ako govorite glasno! Osim toga, dok istovremeno pokušavate rukovati tanjurom i mobitelom, lako možete prenijeti bakterije na servirne žlice, piše Cheapism.

oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP