Ako ste ikada ubrali rajčicu koja je savršeno crvena i zrela, ali gornji dio oko peteljke je tvrd i zelen, znajte da mnoge vrtlare muči isti problem. Dobra vijest je da se radi o jednom od najčešćih fizioloških poremećaja rajčice, a ne o bolesti ili napadu štetnika. Drugim riječima, plod je i dalje jestiv, iako taj zeleni dio nije ni ukusan ni teksturom primamljiv. Agronomi ističu nekoliko glavnih uzroka:
1. Visoke temperature i prejako sunce
Rajčici crvenu boju daje likopen, pigment koji se najbolje razvija pri umjerenim temperaturama. Kada se dnevne vrijednosti temperature često penju iznad 29–30 °C, proizvodnja likopena prestaje, a zeleni biljni pigment klorofil se u tom dijelu ploda sporije razgrađuje. Rezultat je zelenkasti krug oko peteljke ili, u izraženijim slučajevima, zelena gornja polovica ploda.
2. Nedostatak kalija u tlu
Kalij je ključan element za sazrijevanje rajčice. Ako biljka ne dobiva dovoljno kalija; bilo zbog nepravilne gnojidbe, bilo zbog neredovitog zalijevanja; plodovi postaju skloniji sporom ili zaustavljenom zrenju gornje polovine. Nemojte prskati rajčice “preparatima kalija” jer je on slabo mobilan unutar biljke i ova metoda neće pomoći.
3. Previše ili premalo svjetlosti
Listovi rajčice djeluju poput prirodnog suncobrana. Kada ih uklonimo previše, plodovi odjednom ostanu izloženi jakom suncu, što dodatno pojačava zagrijavanje ploda i potencira neujednačeno zrenje. Ovih dana svjedočimo fotografijama na društvenim mrežama, a kojima vrtlari pokazuju da su gotovo u cijelosti uklonili lišće s biljki kako bi “potaknuli zriobu”. Nažalost, učinili su najgoru moguću grešku čije će posljedice biti upravo suprotne.
4. Genetika
Nisu sve rajčice jednake. Starije i klasične sorte često su osjetljivije, dok su moderni hibridi uzgojeni upravo s ciljem da jednoličnije dozrijevaju. Postoje dobri razlozi zašto su nove sorte istisnule stare, no to ne znači da se ne trebate okušati u uzgoju starih sorti. Samo ćete trebati biti pažljiviji i promišljeniji.
Može li se to spriječiti?
Postoji nekoliko jednostavnih agrotehničkih mjera koje pomažu jednoličnijoj zriobi rajčice. Održavajte stabilnu vlažnost tla i redovito prihranjujte s naglaskom na kalij u fazi sazrijevanja. Posebno je važno zaštititi rajčice od najjačeg podnevnog sunca, primjerice mrežom za zasjenu ili ostavljanjem dovoljno lišća iznad plodova. U konačnici, birajte sorte koje su otpornije na ovaj problem, koji postaje sve izraženiji zahvaljujući klimatskim promjenama i nesnosnim toplinskim valovima kojima svjedočimo.
Što s plodovima?
Oni su i dalje upotrebljivi. Sve što trebate učiniti je odstraniti tvrdi zeleni dio.
Naša rubrika Vrt ima svoju Facebook grupu. Pridružite se ljubiteljima vrtlarstva, pohvalite se uspjesima, pitajte stručnjake, razmijenite savjete i inspirirajte se.
Kliknite ovdje i postanite dio naše zajednice.