Prati nas

Vrt

Ima spasa

Ako vrh rajčice ostaje zelen, evo što učiniti

Iako ne utječe na jestivost ploda, ovaj poremećaj uzrokovan je kombinacijom visokih temperatura, nedostatka hranjiva i izlaganja jakom suncu, a pravodobnom njegom i odabirom sorte lako ga je ublažiti.

Objavljeno

|

Autor

Fiziološka bolest neujednačenog zrenja rajčice.
scr: YT

Ako ste ikada ubrali rajčicu koja je savršeno crvena i zrela, ali gornji dio oko peteljke je tvrd i zelen, znajte da mnoge vrtlare muči isti problem. Dobra vijest je da se radi o jednom od najčešćih fizioloških poremećaja rajčice, a ne o bolesti ili napadu štetnika. Drugim riječima, plod je i dalje jestiv, iako taj zeleni dio nije ni ukusan ni teksturom primamljiv. Agronomi ističu nekoliko glavnih uzroka:

1. Visoke temperature i prejako sunce

Rajčici crvenu boju daje likopen, pigment koji se najbolje razvija pri umjerenim temperaturama. Kada se dnevne vrijednosti temperature često penju iznad 29–30 °C, proizvodnja likopena prestaje, a zeleni biljni pigment klorofil se u tom dijelu ploda sporije razgrađuje. Rezultat je zelenkasti krug oko peteljke ili, u izraženijim slučajevima, zelena gornja polovica ploda.

2. Nedostatak kalija u tlu

Kalij je ključan element za sazrijevanje rajčice. Ako biljka ne dobiva dovoljno kalija; bilo zbog nepravilne gnojidbe, bilo zbog neredovitog zalijevanja; plodovi postaju skloniji sporom ili zaustavljenom zrenju gornje polovine. Nemojte prskati rajčice “preparatima kalija” jer je on slabo mobilan unutar biljke i ova metoda neće pomoći.

oglas

3. Previše ili premalo svjetlosti

Listovi rajčice djeluju poput prirodnog suncobrana. Kada ih uklonimo previše, plodovi odjednom ostanu izloženi jakom suncu, što dodatno pojačava zagrijavanje ploda i potencira neujednačeno zrenje. Ovih dana svjedočimo fotografijama na društvenim mrežama, a kojima vrtlari pokazuju da su gotovo u cijelosti uklonili lišće s biljki kako bi “potaknuli zriobu”. Nažalost, učinili su najgoru moguću grešku čije će posljedice biti upravo suprotne.

4. Genetika

Nisu sve rajčice jednake. Starije i klasične sorte često su osjetljivije, dok su moderni hibridi uzgojeni upravo s ciljem da jednoličnije dozrijevaju. Postoje dobri razlozi zašto su nove sorte istisnule stare, no to ne znači da se ne trebate okušati u uzgoju starih sorti. Samo ćete trebati biti pažljiviji i promišljeniji.

Može li se to spriječiti?

Postoji nekoliko jednostavnih agrotehničkih mjera koje pomažu jednoličnijoj zriobi rajčice. Održavajte stabilnu vlažnost tla i redovito prihranjujte s naglaskom na kalij u fazi sazrijevanja. Posebno je važno zaštititi rajčice od najjačeg podnevnog sunca, primjerice mrežom za zasjenu ili ostavljanjem dovoljno lišća iznad plodova. U konačnici, birajte sorte koje su otpornije na ovaj problem, koji postaje sve izraženiji zahvaljujući klimatskim promjenama i nesnosnim toplinskim valovima kojima svjedočimo.

Što s plodovima?

Oni su i dalje upotrebljivi. Sve što trebate učiniti je odstraniti tvrdi zeleni dio.

Naša rubrika Vrt ima svoju Facebook grupu. Pridružite se ljubiteljima vrtlarstva, pohvalite se uspjesima, pitajte stručnjake, razmijenite savjete i inspirirajte se. Kliknite ovdje i postanite dio naše zajednice.

oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP