Na društvenim mrežama posljednjih se tjedana širi neobičan, ali iznenađujuće ukusan recept za “lažni ananas od tikvica”. Ukratko, riječ je o zimnici koja se priprema tako da se tikvice kuhaju u soku od ananasa i limuna, a rezultat je slastica koja izgledom i okusom podsjeća na prave komadiće konzerviranoga ananasa.
Stručnjaci za prehrambenu tehnologiju, međutim, upozoravaju da kod pripreme treba paziti na sigurnost. Ovaj recept koristi svojstva tikvice da nema izraženi okus, a lako preuzima arome. No tu leži i potencijalni problem.
Tikvica oskudijeva kiselinama pa se mora strogo poštovati recept kako bi se spriječio razvoj opasnih bakterija u ovoj slastici. Baš zato, sok od limuna ne smije se izostaviti, iako se u nekim verzijama s interneta on ne spominje. Kiselost recepta ključna je za sigurnu konzumaciju.
Ako vas zanima kako napraviti svoj “ananas” od tikvica, donosimo provjereni recept koji je objavio američki Nacionalni centar za konzerviranje hrane, a koji bi trebao dostajati za oko osam staklenki od pola litre.
Sastojci
4 l oguljenih, narezanih na kockice tikvica
1,35 l nezaslađenog soka ananasa (može i iz tetrapaka, ako je stopostotni)
360 ml limunovog soka, najbolje kupovnog (može ga zamijeniti i 20 g kristala limunske kiseline u 350 ml vode)
600 g šećera
Priprema
Oguljene tikvice narežite na kockice veličine jednog centimetra. U velikom loncu pomiješajte tikvice, sok od ananasa, sok od limuna i šećer. Zagrijavajte do vrenja pa kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Vruću smjesu ulijte u sterilizirane staklenke (pola litre ili manje), zajedno s tekućinom od kuhanja. Ostavite centimetar prostora do vrha. Očistite rubove, zatvorite poklopcem i staklenke sterilizirajte dvadesetak minuta u kipućoj vodi. Rezultat je zimnica koja se koristi kao i pravi ananas; u kolačima, salatama ili kao dodatak desertima.