Blagdani su vrijeme druženja, zajedničkih obroka i punih stolova, no upravo tada rizik od trovanja hranom naglo raste. Velike količine hrane, priprema na više mjesta, žurba i pregrijane kuhinje idealna su kombinacija za nenamjerne pogreške. Kako bi blagdanski obroci prošli bez neželjenih posljedica, korisno je podsjetiti se na osnovna pravila sigurnog rukovanja hranom.
Perite ruke temeljito i često
Najjednostavniji i najučinkovitiji korak u prevenciji bolesti je pravilno pranje ruku. Operite ih toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi prije i nakon rukovanja hranom, osobito sirovim mesom, jajima i peradi.
Očistite i dezinficirajte kuhinju
Prije pripreme hrane uklonite sve ostatke i površine dobro operite vrućom vodom i deterdžentom. Nakon toga ih dezinficirajte odgovarajućim sredstvom. Čista radna površina smanjuje rizik od prijenosa bakterija na hranu.
Sigurno odmrzavanje namirnica
Nepravilno odmrzavanje može dovesti do brzog razvoja bakterija. Zamrznuto meso najpouzdanije je odmrznuti u hladnjaku, na temperaturi od oko 4 °C. Ako nemate vremena, dopušteno je odmrzavanje pod mlazom hladne vode ili u mikrovalnoj, ali tada hranu trebate odmah termički obraditi.
Kontrolirajte unutarnju temperaturu mesa
Različite vrste mesa imaju različite preporučene minimalne unutarnje temperature pečenja. Koristite termometar za hranu i mjerite u najdebljem dijelu mesa. Samo tako možete biti sigurni da je hrana dovoljno termički obrađena da uništi štetne mikroorganizme.
Brzo i pravilno hlađenje hrane
Bakterije se najbrže množe između 5 i 60 Celzijevih stupnjeva. Ostatke hrane najprije ostavite da se kratko ohlade, a zatim ih spremite u hladnjak. Vruću hranu ne stavljajte izravno u hladnjak jer time dižete temperaturu u cijelom uređaju.
Pravila za blagdanski švedski stol
Ako poslužujete hranu na stolu s više jela, pazite da hladna jela ostanu ispod 5 Celzijevih stupnjeva, a topla iznad 60. Lako kvarljivu hranu nemojte ostaviti na sobnoj temperaturi dulje od dva sata. Nakon toga je bolje baciti nego riskirati zdravstvene probleme.