Prati nas

Vrt

Posao traje

Vrtlarski poslovi u studenom: Nije vrijeme za odmor

Tko u studenom odradi vrtlarske poslove, u proljeće će uživati u zdravijem i rodnijem vrtu. Iako se dani skraćuju, a priroda ulazi u mirniju fazu, vrtlari znaju da tek sada treba zasukati rukave.

Objavljeno

|

Autor

Kraj godine ne znači i kraj vrtlarskih poslova.
ilustracija: S. Bura/mj

Studeni je mjesec kada se priroda lagano povlači i tone u zimski san, no pravi vrtlari znaju da posla ima i više nego što se na prvi pogled čini. Tlo još uvijek nije smrznuto, a to znači da je ovo idealno razdoblje za sadnju, rezidbu i pripreme za iduću sezonu.

Sadnja i sjetva

Ako tlo nije smrznuto ili natopljeno vodom, studeni je savršen za sadnju novih voćaka i bobičastog grmlja. Ovo je i posljednja prilika da posadite lukovice češnjaka. U krajevima s blažom klimom sadite izravno na otvoreno, a u hladnim klimatima u negrijani plastenik ili tunel.

U toplijim područjima možete posijati i “zimski” bob, bilo na otvorneom pod zaštitnim tunelima, bilo u posudama unutar negrijanog staklenika. Korijene cikorije sada možete izvaditi i staviti da “potjeraju” tamnom i toplom prostoru kako biste za nekoliko tjedana uživali u ukusnim, mekanim listovima.

oglas

Rezidba i oblikovanje

Vrijeme je za škare. Jabuke, kruške, dunje i mušmule traže zimsku rezidbu. Krošnje možda treba prorijediti, a obavezno uklonite suhe ili bolesne grane. Ako imate jabuke ili kruške oblikovane u špalir, učvrstite nove grane i uklonite suvišne izdanke.

Ne zaboravite ni ribiz i ogrozd. Sada im je vrijeme za prorjeđivanje kako bi iduće sezone bolje rodili.

Zaštita i prevencija bolesti

Kako temperature padaju, miševi postaju aktivniji pa vodite računa o tomu. Ptice se pak rado goste na kupusnjačama pa ih prekrijte mrežama ili starim netkanim platnom. Na prokulicama i drugim kupusnjačama uklonite požutjelo lišće kako biste spriječili pojavu sive plijesni i plamenjače.

Sav biljni otpad i uvelo lišće s povrtnjaka prikupite i dodajte na kompost, osim ako nije zaraženo bolestima. U podrumu pregledajte zalihe voća. Uklonite svaku trulu ili oštećenu jabuku kako biste spriječili širenje bolesti. Ako primijetite plodove s gorkim pjegama, iskoristite ih što prije.

Ostali poslovi

Peršin i pastrnjak mogu ostati u tlu dok ih ne zatrebate, no ako ih vadite, zakopajte ih u plitki rov kako bi ostali dostupni i sočni. Mnogi vrtlari tvrde da pastrnjak ima najbolji okus tek nakon što ga “poljubi” prvi mraz.

Celer korijenaš može ostati u zemlji još neko vrijeme, ali ga zaštitite debelim slojem malča od slame ili paprati. Visoke stabljike prokulica učvrstite kolcima kako ih vjetar ne bi iščupao.

Sada je pravo vrijeme da pospremite bambusove kolce i alat, očistite ih i pohranite na suho. Ako imate slobodne gredice, prekrijte ih slojem kartona i komposta kako bi se zadržala vlaga i spriječilo nicanje korova.

Planirajte iduću sezonu. Pregledajte bilješke, naručite nove sjemenke i sanjajte o proljetnom vrtu koji će uskoro ponovno oživjeti.

oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite zadovoljno, živite dobro.

EPP