Prati nas

Kuhinja

Hranjiv i blag

Kako odabrati dobar poriluk i pravilno ga očistiti prije kuhanja

Poriluk je vrlo svestrana i korisna namirnica s prepoznatljivim blagim okusom. Naveliko se uzgajao još u starom Egiptu odakle je krenuo put europskih kuhinja.

Objavljeno

|

Autor

Svježi poriluk na stolu.
foto: Matthias Böckel /Pixabay

Mnogi zaziru od poriluka jer nisu sigurni kako ga pravilno odabrati i očistiti, osobito zato što se između njegovih listova duboko uvuku čestice tla. Iako na prvi pogled može djelovati nezgodno, ova blaga i slatkasta povrtna kultura iz botaničke obitelji lukova, vrlo je zahvalna za pripremu kada se svlada nekoliko osnovnih koraka.

Nutricionistički gledano, riječ je o povrću bez masnoća, s malo kalorija i obiljem vlakana. Neočekivano, poriluk je, naspram drugih lukova, bogat proteinima jer čak 29 posto kalorija dolazi iz proteina. Uz to, bogat je vitaminom B6, koji doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, dobar je izvor folata te sadrži vitamin C.

Kako odabrati i čuvati?

Prilikom kupovine birajte poriluk s čvrstim, svježe zelenim vrhovima koji nisu uvenuli ili požutjeli. Žućkasti listovi znak su da poriluk nije svjež. Donji dio treba biti bijele boje. Za razliku od običnog luka, poriluk ima kraći rok trajanja. U hladnjaku, u ladici za povrće, može se čuvati otprilike tjedan dana nakon čega počne gubiti hranjive sastojke.

oglas

Kako ga pravilno očistiti?

Poriluk najprije isperite pod mlazom hladne vode. Odrežite korijen i gornje tamnozelene listove koje možete sačuvati za pripremu povrtnog temeljca. Uklonite oštećene ili suhe vanjske slojeve.

Potom ga narežite na kolutiće pri čemu debljinu prilagodite jelu za koje ga koristite. Narezani poriluk stavite u zdjelu s hladnom vodom i lagano razdvojite slojeve. Eventualne čestice tla past će na dno posude, dok će kolutići poriluka isplivati na površinu.

Kad je čist, izvadite ga šupljom žlicom i stavite u cjedilo ili na papirnati ručnik da se posuši. Važno je ne izlijevati cijelu zdjelu vode u cjedilo jer se nečistoće zadržavaju na dnu zdjele. Nakon toga poriluk je spreman za daljnju kulinarsku obradu.

oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite zadovoljno, živite dobro.

EPP