Konzervirani grah pravo je čudo; jeftin, hranjiv, svestran i uvijek dostupan. Malo koja će domaćica danas namakati i nakuhavati grah, s obzirom da za to treba poprilično vremena, a konzervirana varijanta primjenjiva je u baš svim receptima. No, treba li ga ispirati prije upotrebe?
“Proces konzerviranja je vrlo jednostavan. Riječ je o kuhanju pod visokim tlakom”, objasnila je Kat Kavner Woolf, direktorica tvrtke za konzerviranje graha. “Za konzerviranje ne trebate aditive, konzervanse ni sol. Sve se radi uz pomoć topline”, kazala je za portal Marthe Stewart.
Kako izgleda proces? Suhi grah stavlja se u limenku s vodom, zatvara i zagrijava dok ne omekša. Riječ je o jednostavnom, ali učinkovitom procesu koji se često nepravedno povezuje s lošom i previše procesiranom hranom. “Istina je da mnogi konzervirani proizvodi sadrže nekvalitetne sastojke i puno soli, ali to nepravedno baca sjenku na sve konzervirane proizvode”, kaže Woolf.
Treba li grah ispirati?
Tekućina iz konzerve graha posve je sigurna za konzumaciju, a nerijetko i korisna. No, ovisno o receptu i načinu pripreme, možda ćete je ipak poželjeti ukloniti. Recimo, ako pripremate jelo kojem ne treba dodatna tekućina, obavezno ocijedite grah kako ne bi razvodnio recept.
Također, ako pazite na unos soli, imajte na umu da većina konzerviranog graha sadrži dodanu sol. Ako na limenci ne piše da je bez soli, ispiranje će pomoći u uklanjanju viška natrija i omogućiti vam bolju kontrolu začina, kaže Woolf. Tada stavite sitno cjedilo iznad sudopera. Izlijte sadržaj konzerve i ostavite da se ocijedi. Isperite grah pod mlazom hladne vode, lagano protresite i spreman je za upotrebu.
Kada grah ne treba ispirati?
Tekućina u kojoj je grah je jednostavna mješavina škroba, vode i soli. Zato je često mutna i blago gusta. U mnogim jelima upravo ta škrobna voda može biti korisna jer daje punoću juhama i varivima. “Na kraju je riječ o osobnom izboru”, kaže Woolf i zaključuje: “U nekim receptima tekućina itekako doprinosi teksturi i okusu.”