Prati nas

Zdravlje

Nova nada

Drugi slučaj izliječenja infekcije HIV-om daje nadu milijunima diljem svijeta

U svijetu je, prema procjenama UNAIDS-a 40 milijuna osoba zaraženih HIV-om. Slučaj pacijenta iz Londona nudi im nadu da će biti izliječeni.

Objavljeno

|

foto: Jon Tyson/Unsplash

Muškarac iz Londona postao je drugi pacijent na svijetu koji je izliječen od infekcije HIV-om. Prema objavi u uglednom The Lancetu, nije izliječen lijekovima koji se upotrebljavaju u kontroli HIV-a, već terapijom matičnim stanicama koju je primio zbog karcinoma.

Davatelji tih matičnih stanica imaju rijedak gen koji ih štiti od HIV-a pa su svoje neobično svojstvo prenijeli i na Adama Castilleja (40) koji je HIV negativan i trideset mjeseci nakon prestanka uzimanja antiretrovirusnih lijekova. Castillejo je odlučio javno govoriti o svom slučaju kako bi postao svojevrstan “ambasador nade” za milijune diljem svijeta. Sada u njegovoj krvi, tkivima i spermi više nema tragova virusa koji uzrokuje AIDS.

“To pokazuje da postoji lijek za HIV infekciju“, komentirao je za BBC profesor Ravinda Kumar Gupta s Sveučilišta Cambridge. “Naše istraživanje pokazuje da je transplantacija matičnih stanica siguran lijek protiv HIV-a i da se može ponoviti. Treba ipak znati da se radi o visokorizičnom tretmanu koji se može koristiti kao posljednje sredstvo kod HIV pozitivnih pacijenta koji imaju i životno ugrožavajući hematološku bolest”, kaže Gupta. Ipak, u svemu vidi nadu da će se pronaći sigurna i lakše primjenjiva genska terapija za pacijente koji su danas osuđeni na doživotno korištenje lijekova koji koncentraciju virusa u krvi spuštaju na razinu koju nije moguće detektirati testovima. Nažalost, samo dok se lijek uzima.

Oglas

2011. godine Timothy Brovn, poznatiji kao “berlinski pacijent”, postao je prva osoba izliječena od HIV-a, tri pol godine nakon sličnog tretmana. U svijetu je, prema procjenama UNAIDS-a 40 milijuna osoba zaraženih HIV-om.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.