Prati nas

Zdravlje

Alkohol za bolje pamćenje u starijoj dobi?

Iako je prekomjerna konzumacija alkohola vrlo štetna, znanstvena istraživanja pokazala su povezanost između umjerenog unosa alkohola i pamćenja. Odnosi se to na osobe starije od 60 godina, a umjerenim unosom se smatra do dva alkoholna pića dnevno.

Objavljeno

|

Koliko alkohola nije štetno?
foto: BigStock

Nije tajna da prekomjerno konzumiranje alkohola može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući oštećenja jetre. Međutim, nove studije pokazuju da je umjereno pijenje alkohola u starijoj dobi povezano s boljom memorijom, piše Huffington Post.

Znanstvenici sa Sveučilišta Medical Branch u Galvestonu u Teksasu, sa Sveučilišta u Kentuckyju i Sveučilišta u Marylandu, ustanovili su da su male do umjerene količine alkohola povezane s boljim izvedbama na testovima memorije u skupini ispitanika starijih od 60 godina.

Studija opisana u American Journal of Alzheimer’s Disease and other Dementias, analizirala je podatke poput navika pijenja, povijesti bolesti i genetski uvjetovanih oboljenja kod više od 660 pacijenata u Framingham Heart Study Offpring Cohort. Ti su pacijenti ispunili i niz kognitivnih i memorijskih testova.

Znanstvenici su otkrili da je pijenje jednog ili dva alkoholna pića dnevno, povezano s većim hipokampusom, dijelom mozga zaslužnim za tzv. epizodno pamćenje, odnosno s mogućnošću prisjećanja određenih događaja. Prijašnje studije provedene na životinjama pokazale su da umjerena konzumacija alkohola može pomoći u očuvanju hipokampusa tako što potiče rast novih stanica u dijelu mozga ključnom za vještine pamćenja i živčani sustav.

Osobe koje nastavljaju konzumirati alkohol i u starijoj dobi su zdravije, imaju bolju kogniciju i veći volume mozga nego osobe koje su smanjile unos alkohola zbog nepovoljnih zdravstvenih okolnosti, iznosi se u studiji autora Briana Downera sa sveučilišta u Teksasu. Downer dodaje kako količina popijenog alkohola nije imala nikakav utjecaj na sveukupnu mentalnu sposobnost.

Važno je naglasiti da su znanstvenici samo utvrdili vezu između male do umjerene konzumacije alkohola u starijoj dobi i pamćenja, no nisu ustanovili i posljedičnu povezanost između toga dvoje.

Iako se često naglašava potencijalna korist od male do umjerene konzumacije alkohola, duži periodi prekomjernog uživanja alkohola (pet ili više alkoholnih pića odjednom), dokazano štete mozgu i zdravlju općenito.

Doista, nedavna studija provedena na Sveučilištu Exeter Medical School, ustanovila je da su starije osobe koje su u srednjoj dobi puno pile, u dvostruko većoj opasnosti od ozbiljnih kognitivnih i problema s pamćenjem u usporedbi s osobama koje nisu pile. No ipak, jedna druga studija objevljena na Sveučilištu College u Londonu ustanovila je da su muškarci koji su umjereno ili puno pili, pokazali poboljšanje u kognitivnim procesima i do 6 godina prije od onih koji su pili malo ili nisu pili uopće.

Prema Center for Disease and Prevention, pretjerano konzumiranje alkohola znači osam ili više alkoholnih pića tjedno za žene i petnaest ili više alkoholnih pića tjedno za muškarce.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.