Prati nas

Vijesti

Orešković odlučio: Pripremite se, stiže porez na nekretnine

Kod starijih građana je riječ je o svojevrsnoj nekretninskoj štednji pa se s pravom pitaju koliko će vijest o uvođenju poreza na nekretnine utjecati na formalno najsiromašnije skupine građana – umirovljenike i nezaposlene.

Objavljeno

|

Tihomir Orešković
Tihomir Orešković (screenshot: HTV)

Premijer Tihomir Orešković odlučio je učiniti ono što su njegovi prethodnici obećavali, ali nisu nikad realizirali. Porez na nekretnine uvodi se 2018. godine i to u dvije faze zbog metodologije procjene vrijednosti nekretnine. Prva faza počinje 1. siječnja 2018., a druga puna faza primjene od 1. siječnja 2020. godine. Porez na nekretnine zamijenit će komunalnu naknadu.

Stariji građani Hrvatske bogati su nekretninama u usporedbi s nekim drugim razvijenijim europskim zemljama. Razlog je taj što je velik broj građana Jugoslavije živio u društvenim stanovima koji su se otkupljivali nakon osamostaljenja Hrvatske, a u desetljećima prije toga gradile su se vikendice i kuće za odmor.

Riječ je o svojevrsnoj nekretninskoj štednji pa se s pravom pitaju koliko će uvođenje poreza na nekretnine utjecati na formalno najsiromašnije skupine građana  – umirovljenike i nezaposlene.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.