Prati nas

Mozaik

Rodila sa 62 godine, kaže – žene žive sve duže

Kada je u osmom mjesecu trudnoće javno objavila da je trudna, naišla je na jaku osudu javnosti. ‘Jedva čekam nekoliko dana nasamo sa svojom kćeri. Emocije su me svladale. Plačem od sreće. trudnoća je bila normalna.’

Objavljeno

|

Do kada žene mogu roditi?
Lina Alvarez ispred bolnice (scr: BBC)

Šezdesetdvogodišnja Španjolka Lina Alvarez jučer (18. listopada 2016.) je napustila bolnicu nakon što je rodila svoje treće dijete, zdravu djevojčicu, izvijestili su lokalni mediji.

Djevojčica, koja je ime Lina dobila po majci, rođena je carskim rezom prošli tjedan u sjeverozapadnoj španjolskoj pokrajini Galiciji. Začeta je in vitro u Madridu, prenosi španjolska novinska agencija Efe. Kada je u osmom mjesecu trudnoće javno objavila da je trudna, naišla je na jaku osudu javnosti.

Majka, koja je i sama liječnica, za Efe je kazala da je presretna zbog “čuda” koje se dogodilo. “Jedva čekam nekoliko dana nasamo sa svojom kćeri. Emocije su me svladale. Plačem od sreće. Trudnoća je bila normalna.”

Novorođena djevojčica ima dvojicu starije braće od 10 i 27 godina. Desetogodišnji Samuel je također začet potpomognutom oplodnjom kada je Lina imala 52 godine, deset godina nakon što je ušla u menopauzu. “Htjela sam još jednom postati majka, ali liječnici su me odbijali. A onda sam prije nekoliko godina upoznala ginekologa koji mi je rekao da će mi pomoći, ako mi nalazi budu uredni.”

Svojim kritičarima ova majka odgovara: “Kada Lina bude imala 30 godina, a ja ću imati 92. Bit će odrasla, a životni vijek žena neprestance raste.”

Lina Alvarez nije najstarija žena koja je rodila. Taj rekord drži Daljinder Kaur iz Indije koja je rodila prošle godine nakon potpomognute oplodnje u 70. godini života.

Tko su najstarije majke?

Lina Alvarez s kćerkom ispred bolnice (scr: BBC)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.