Prati nas

Vijesti

Mirovine su stvar prošlosti, ovo je budućnost!

Rodimo se, idemo u školu, zaposlimo se, otiđemo u mirovinu, umremo – tako ukratko izgledaju životi današnjih ljudi. No neki prognozraju da će ljudi u budućnosti živjeti posve drugačije i da mirovina, kakve ih poznajemo danas, više neće biti.

Objavljeno

|

Hoće li u budućnosti biti mirovina?
Ric Edelman (screenshot: Business Insider)

„Roditi se, ići u školu, naći posao, otići u mirovinu i umrijeti – u budućnosti toga više neće biti“, osobni financijski savjetnik Ric Edelman objašnjava  kako će u budućnosti izgledati mirovina.

„Životni vijek će se najvjerojatnije dramatično produljiti pa će postati normalno živjeti do 110 i 120 godina. Nitko si neće moći priuštiti otići u mirovinu sa 65 i onda bezbrižno živjeti do 120. Pojam mirovine kakvog ga poznajemo danas je stvar prošlosti. To je izum 20. stoljeća. Mirovine nije bilo u 19. stoljeću, niti će je biti u 21. stoljeću. Umjesto toga, vi ćete raditi do 70, 80, 90, 105 godina. No ne brinite zbog toga. Nije onako strašno kao što zvuči. Vi ćete željeti raditi.

Kao prvo, biti ćete dovoljno zdravi da radite. Sa 100 godina bit ćete jednako zdravi kao da vam je 40 ili 50, što znači da ćete ostati raditi i biti vrijednom dijelom ekonomije.

Kao drugo, zaraditi novac bit će lakše nego ikad prije zahvaljujući dijeljenoj ekonomiji, povremenim poslovima, radu preko interneta i slično. Nećete morati raditi 40 ili 50 sati tjedno. Moći ćete zaraditi dovoljno novca za vaše potrebe radeći ono što volite raditi, biti će lako zaraditi novac tako da nećete morati čekati da ostarite kako biste išli u mirovinu, već ćete u mirovinu moći otići mnogo mlađi i mnogo češće.

Životni tijek će izgledati ovako: ići ćete u školu, naći posao, a zatim uzeti nekoliko godina slobodno nakon čega ćete se ponovno obrazovati, započeti sasvim novu karijeru i to će se ponavljati ukrug čitav život. Pojam linearnog tijeka života je završen. Njegovo mjesto zauzima pojam cikličkog tijeka života kad ćete se obrazovati, raditi i imati periode slobodnog vremena u cikličkim etapama. To će biti zabavno i dobro za vas i za zajednicu.“

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.