Prati nas

Vijesti

Rumunji su na ulicama protiv korupcije, a gdje smo mi?

Poziv za izlazak na ulice poslale su nevladine udruge i dva sindikata, a samo je u Bukureštu prosvjedovalo 10 tisuća ljudi. Ovo je drugi put da Rumunji izlaze na ulice kako bi obranili postojeće zakone koji političarima zabranjuju korupciju.

Objavljeno

|

Kako spriječiti korupciju?
foto: Pixabay

Deseci tisuća Rumunja na ulicama jučer su prosvjedovale protiv pokušaja da se ublaže protukorupcijski zakoni. Poziv za izlazak na ulice poslale su nevladine udruge i dva sindikata, a samo je u Bukureštu prosvjedovalo 10 tisuća ljudi.

Premijer Mihai Tudose je, pod pritiskom zastupnika, donio niz mjera kojima se ublažavaju protukorupcijski zakoni, a istražna tijela stavljaju pod jaču kontrolu vlade. Ovo je drugi put da Rumunji izlaze na ulice kako bi obranili postojeće zakone koji političarima zabranjuju korupciju.

Bivši premijer Sorin Grindeanu je u veljači pokušao progurati zakon koji bi dekriminalizirao neka kaznena djela. Prema tom zakonu bi se oslobodili odgovornosti i pustili iz iz zatvora svi oni političari koji su osuđeni zbog korupcije koja teži manje od 50 tisuća eura, ili zloporabe položaja, a osuđeni su na manje od pet godina zatvora.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.