Prati nas

Vijesti

Napokon stiže zakon protiv govora mržnje i lažnih vijesti na internetu

Očekuje se skup pravila i procedura koje bi učinkovito sprečavale i obeshrabrivale višestruke objavljivače nezakonitog sadržaja. Od platformi se očekuje da same transparentno navedu rok u kojem će nezakonit sadržaj biti otklonjen.

Objavljeno

|

Agresivna djeca
foto: Pixabay

Hrvatska će prvi put dobiti zakonsko rješenje koje regulira govor mržnje, poticanje na nasilje i širenje lažnih vijesti na internetu, doznaje Jutarnji list. Vlada se, nakon brojnih prijetnji i govora mržnje koji se pojavljuje na društvenim mrežama i ispod komentara članaka na internetu, odlučila obračunati s “digitalnim Divljim zapadom” u Hrvatskoj, javlja Jutarnji list. Održano je već nekoliko sastanaka radne skupine koja za sada analizira postojeće stanje na terenu.

U Hrvatskoj se putem Facebooka nedavno prijetilo političarima Vesni Pusić, Goranu Beusu Richemberghu, Andreju Plenkoviću, Ranku Ostojiću i Milanu Kujundžiću te novinarki Maji Sever, a posljednju akciju protiv govora mržnje izveo je voditelj i urednik HRT-ove emisije “Nedjeljom u dva” kada je nakon emisije održao govor o tom problemu i podigao transparent s prigodnim natpisom

Zakon će slijediti smjernice vezane za suzbijanje nezakonitog sadržaja na internetu, koje je u rujnu prošle godine objavila Europska komisija. Od platformi (Facebooka, Twittera…) se očekuje da same transparentno navedu rok u kojem će nezakonit sadržaj biti otklonjen. Od njih se očekuje i transparentnost odlučivanja, kako se ne bi dogodilo da se ukloni zakonit sadržaj. Očekuje se skup pravila i procedura koje bi učinkovito sprečavale i obeshrabrivale višestruke objavljivače nezakonitog sadržaja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.