Prati nas

Vijesti

Udovice branitelja zaustavile premijeru filma na HTV-u?

Film prikazuje kako Vlada suočena s financijskom krizom odluči osnovati državni inspektorat za obitelj i kreće istraživati sve slučajeve u kojima udovice primaju mirovine iako zapravo žive u izvanbračnim zajednicama s drugim muškarcima.

Objavljeno

|

Ministarstvo ljubavi, 2016. (foto: IMDB)

Radnja komedije Ministarstvo ljubavi – koji su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Češki filmski centar, Eurimages, ali i sam HRT – prikazuje kako Vlada RH suočena s financijskom krizom odluči osnovati državni inspektorat za obitelj i kreće istraživati sve slučajeve u kojima udovice primaju mirovine iako zapravo žive u izvanbračnim zajednicama s drugim muškarcima.

„U četvrtak su me nazvali urednici s HRT-a i rekli mi kako se neće prikazati jer ih pritišću udruge udovica hrvatskih branitelja. Da budemo jasni, puni pijetet prema svim žrtvama Domovinskog rata i onima koji su izgubili svoje najmilije. A moj film i jest uistinu benevolentan prema udovicama. I baš zato sam ostao neugodno iznenađen“, kaže redatelj Pave Marinković za Jutarnji list.

„Ne želim ništa komentirati. Nisam spremna ni za kakve izjave. One koji će nas napadati zbog ovog predajem u Božje ruke“, izjavila je za Jutarnji Rozalija Bartolić, predsjednica Udruge udovica branitelja Domovinskog rata.

„Čini mi se da je ovdje riječ o klasičnom podmetanju, politizaciji i prizemnom iskazivanju nezadovoljstva s jednim od najboljih hrvatskih filmova u posljednjih deset godina. Ovo je uistinu grozan slučaj“, smatra Daniel Rafaelić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

S HRT-a na kraju ipak imaju dobre vijesti za sve one koji jedva čekaju pogledati “Ministarstvo ljubavi”. „Spomenuti film bit će prikazan na Drugome programu Hrvatske televizije u četvrtak 11. siječnja u 21 sat“, stoji u odgovoru HRT-a Jutarnjem listu. (Naknadno je odlučeno da će se film prikazati u 23:20, op.ur)

O čemu se tu točno radi?

Krešo (Stjepan Perić) je nezaposleni biolog na pragu srednjih godina, bez iluzija i zarobljen u braku sa Sandrom (Olga Pakalović) koji se vjerojatno nije ni trebao dogoditi. U Hrvatskoj je u jeku gospodarska kriza pa država traži načine da napuni praznu blagajnu. Dvadeset godina nakon rata administracija pozornost usmjerava na ratne udovice. Svima onima koje se nisu ponovno udavale, a žive u izvanbračnim zajednicama s novim partnerima, bit će oduzeta braniteljska mirovina.

Da bi se izvršile nepopularne mjere, osniva se novi odjel koji treba istražiti udovice koje žive u grijehu – prema državi. Krešo ne može puno izgubiti pa pristaje na angažman u novom odjelu koji mu nudi njegov moćni punac (Milan Štrljić). Problem je što je Krešo, uz svog novog partnera, ekscentričnog Šikića (Dražen Kühn), potpuno krivi čovjek za posao, a stvari se dodatno kompliciraju kad se zaljubi u jednu od udovica (Ecija Ojdanić)…

Uloge: Stjepan Perić (Krešo), Dražen Kühn (Šikić), Ecija Ojdanić (Dunja), Milan Štrljić (Slavko), Olga Pakalović (Sandra), Ksenija Marinković (pukovnica Rukavina), Alma Prica (Ljerka)

Scenarist i redatelj: Pavo Marinković

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.