Prati nas

Zdravlje

Obljetnica: Bernarda i Ivka prve su 1988. dobile novo srce

Bernarda, zbog ostalih bolesti, nije dugo poživjela nakon operacije, ali je Ivkina operacija bila potpuni uspjeh. Danas je hrvatska transplantacijska medicina vrh te struke u svijetu.

Objavljeno

|

Liječnička ekipa neposredno nakon operacije (foto: KBC Zagreb)

Prije točno 26 godina (30. 09. 1988.) u Hrvatskoj (ali i tadašnjoj Jugoslaviji) je obavljena prva transplantacija srca. Ova zahtjevna operacija je izvedena u KBC-u Zagreb pod vodstvom profesora dr. Josipa Sokolića.

Srce 29-godišnjeg mladića je presađeno teško bolesnoj 57-godišnjoj Bernardi Đukez iz Zagreba. Bila je to iznimno teška bolesnica s više oboljenja srca, koja je uz to bila i dijabetičar te je poživjela samo godinu i pol dana nakon toga.

Slučajno sam u novinama pročitala nešto o tome i došla ga pitati je li to to.

Nova je operacija izvedena samo 13 dana nakon prve pri čemu je spašen život 31-godišnje Ivke Peraić iz Polače, majke dvoje male djece.“U drugoj trudnoći bolovala sam od gripe i nisam se mogla liječiti, a prije toga proživjela sam traume zbog smrtnog slučaja. Osjećala sam neke tegobe, ali sam mislila da su povezane s trudnoćom. Rodila sam normalno i nitko nije znao da mi je lijeva strana srca oslabila.

Dva mjeseca nakon poroda završila sam na pretragama i sljedećih godinu i pol provela po bolnicama. Kad mi je primarijus Jović rekao što mi je preostalo, tada se o transplantacijama kod nas nije ni sanjalo. Slučajno sam u novinama pročitala nešto o tome i došla ga pitati je li to to. Uputio me k doktoru Planincu u Vinogradsku i on me tada preuzeo. No tada sam već bila toliko slaba da sam dva mjeseca ležala nepokretna, nisam više mogla ni jesti ni hodati, bila sam kost i koža. Moje papire slali su čak i u London, ali su rekli da ne bih preživjela put. Tada se dogodilo da se za tu drugu transplantaciju podudarila moja krvna grupa, sve je bilo dobro i napravili su operaciju. Moje mlađe dijete tada je imalo godinu i pol“, izjavila je Ivka za ugašeni Nacional 2007. godine.

Ivka Peraić nakon operacije je otišla u mirovinu, ali je nastavila normalno živjeti i raditi sve kućanske poslove te odgajati svoju djecu. S novim je srcem poživjela 20 godina, a umrla je, nažalost, nekoliko dana prije obilježavanja 20. godišnjice prve transplantacije. Slučajevi kao njezin su rijetki, a prof. dr. Bojan Biočina kaže da svega 20 posto pacijenata poživi čak 20 godina s transplantiranim srcem. Prvih pet godina poživi 70 posto pacijenata. Ivkina se operacija smatra potpunim uspjehom, a Hrvatska je u međuvremenu postala velesila u ovom dijelu medicine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.