Prati nas

Zdravlje

Nova nada

Pacijent kojem je uspješno presađen svinjski bubreg otpušten je iz bolnice

Prvi čovjek kojemu je presađen genetski modificirani bubreg svinje otpušten je iz bolnice. 62-godišnjak je poslan kući u srijedu, dva tjedna nakon revolucionarne operacije u Općoj bolnici u Massachusettsu (MGH), javlja BBC.

Objavljeno

|

Transplantacija bubrega sa svinja na čovjeka uspješno je izvedena u Sjedinjenim Državama.
foto: Opća bolnica u Massachusettsu

Transplantacije organa genetski modificiranih svinja u prošlosti nisu uspjele. No čini se da je tomu došao kraj. Američki pacijent je sa svinjskim bubregom otpušten s bolničke njege, a znanstvenici njegov slučaj pozdravljaju kao povijesnu prekretnicu u području transplantacije.

U priopćenju je Opća bolnica u Massachusettsu potvrdila da se pacijent, Richard “Rick” Slayman iz Weymoutha u Massachusettsu, borio s posljednjim stadijem bolesti bubrega i da mu je bila potrebna transplantacija organa. Liječnici su mu uspješno transplantirali genetski modificirani svinjski bubreg tijekom četiri sata duge operacije 16. ožujka.

Pacijent više nije na dijalizi i kaže da je trenutak kada je otpušten s bolničke njege “jedan od najsretnijih trenutaka” u njegovom životu. “Uzbuđen sam što ću i dalje biti s obitelji, prijateljima i voljenima bez tereta dijalize koja mi je godinama utjecala na kvalitetu života.”

Oglas

Slaymanu je 2018. presađen ljudski bubreg, no prošle godine je počeo propadati, a liječnici su došli na ideju korištenja modificiranog svinjskog bubrega. “Vidio sam to kao način da se pomogne meni, ali i kao način pružanja nade tisućama ljudi kojima je životno nužna transplantacija”, rekao je.

Presađeni svinjski bubreg je modificirala farmaceutska tvrtka eGenesis sa sjedištem u Cambridgeu tako da je uklonila “štetne svinjske gene i dodala određene ljudske gene da bi poboljšala njegovu kompatibilnost s tijelom primatelja”, rečeno je.

Sama Opća bolnica Massachusetts poznata je kao institucija koja je 1954. godine izvela prvu uspješnu transplantaciju ljudskog organa i to baš bubrega. Proteklih pet godina, u suradnji s eGenesisom, posvećena je razvoju ksenotransplantacije.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.