Prati nas

Zdravlje

Bježite od snaha, skraćuju vam život!

Deblji kraj izvuče starija i fizički slabija ‘natjecateljica’. Rečeno brojkama, svekrve koje žive sa snahom imaju dva puta veće izgleda za ranije umiranje od onih koje žive s kćerkom. Za starije žene bilo bi bolje da žive same, nego sa sinovljevom suprugom.

Objavljeno

|

Zašto se snaha i svekrva ne vole?
foto: BigStock

Malo koja riječ nosi u sebi toliko negativnih konotacija kao riječ ‘svekrva’, a sintagma ‘ljubav svekrve i snahe’ se čini gotovo oksimoronskom tvorevinom. Odnos ‘žene koja ga je rodila’ i ‘žene koja će mu roditi djecu’ zorno pokazuje kombinaciju međugeneracijske i unutarspolne otuđenosti, a gotovo da nitko više ne vjeruje da između njih može postojati skladan suživot.

Možemo se voljeti, reći će mnoge snahe, u slučaju da svekrva živi u drugoj kući, ili još bolje, u drugom gradu. To dokazuje i činjenica da su proširene obitelji koje uključuju i suprugove roditelje gotovo nestale. I to je dobro, ponajviše za svekrve kojima snahe, znanstveno je dokazano, doslovno skraćuju život.

Istraživanja su pokazala da su žene koje žive s kćerkom zdravije od onih koje žive sa snahom. Štoviše, stručnjaci kažu da bi za starije žene bilo bolje da žive same, nego sa sinovljevom suprugom. Japanski znanstvenici vjeruju da su trvenja između svekrvi i snaha glavni problem te da konačno deblji kraj izvuče starija i fizički slabija ‘natjecateljica’.

Tijekom četverogodišnjeg istraživanja, piše stručni časopis BMC Geriatric, ispitivano je 200 starijih Japanki i Japanaca. Nedvojbeno je utvrđeno da je život sa sinom i njegovom suprugom ostavio trajne i razorne posljedice na svekrvino zdravlje. Kako objašnjavaju znanstvenici sa Sveučilišta Tsukuba, rezultati jednostavno dokazuju da svekrve imaju manje izgleda za preživljavanje ukoliko žive zajedno sa snahom. Rečeno brojkama, svekrve koje žive sa snahom imaju dva puta veće izgleda za ranije umiranje od onih koje žive s kćerkom.

Prijašnja istraživanja na ovu temu provedena na Cambridgeu i Exteru sugeriraju da je menopauza evolucijska posljedica rivalstva između svekrva i snaha. Priroda na taj način potiče ‘mir u kući’. Naime, ženke mnogih sisavaca ostaju plodne gotovo do same smrti, no to nije slučaj kod ljudi. Zamislite kako bi tek onda izgledao suživot svekrva i snaha da ‘dvoboj’ nije riješen na takav način.

3 vica o svekrvama

Vozile se snahe i svekrve na izlet. Snahe u jednom autobusu, a svekrve u drugom. Iznenada autobus sa svekrvama sleti s puta i sve putnice izginu. Sve snahe se raduju samo jedna plače. Pitaju je zašto plače, a ona im kaže – Zato što je moja svekrva ostala kod kuće!

Došla Fati svekrva u goste. Pita ju Fata – Do kada ostajete? Dok vam ne dosadim! – odgovara svekrva. A što bona tako kratko? – kaže Fata.

Svekrva je kao Vegeta – u sve se miješa!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.