Prati nas

Vijesti

BUZ: Hrvatska nema drugog izbora nego potpisati TTIP

U skladu s svim navedenim i obzirom na prilično loše stanje naše poljoprivrede i industrije, kao i naše relativno niske plaće, mišljenje BUZ-a je da će sporazum o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu imati zanemariv efekt po našu ekonomiju.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Umirovljenici u Europskoj uniji
foto: BigStock

Blok umirovljenici zajedno javno je odgovorio na poziv sindikata i ponudio sažetak svog stajališta o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) “koji će ostaviti dugoročni efekt na razvoj našeg društva”. Priopćenje BUZ-a prenosimo u cijelosti:


“U ovom sažetku našeg stajališta bavimo se samo ekonomskim efektom TTIP-a tako da ćemo u potpunosti ignorirati neke druge iznimno važne činjenice, a jedna od tih koje nisu obuhvaćene ovom analizom je i ona da se hrana ne može prodavati u EU dok proizvođač ne dokaže da je ona sigurna, dočim se u SAD treba dokazati da je hrana štetna kako bi se zabranila njena prodaja što kod nas izaziva iznimnu zabrinutost po pitanju sklapanja ovog sporazuma.

Povećanje plaća

Glavne zagovornike TTIP-a na području Europske unije čini nekoliko ekonomskih instituta zaposlenih od strane same Unije ili pojedinih država da napišu prognoze efekata ovog sporazuma na ekonomije država članica. U svrhu analize mi smo obradili izvještaje Ecorysa i CEPR-a koji ispadnu najvažniji, Ecorysa jer su prvi počeli s radom na ovom projektu odnosno i prije početka samih pregovora, a drugog (CEPR-a ) najčešće spominju zagovornici TTIP-a.

Oba ova zagovornika kao i ostali iz ove skupine spominju pozitivan gospodarski efekt daljnje trgovinske liberalizacije i oba koriste kako bi to dokazali ekonomski model Svjetske banke imena  Global Trade Analysis Project (GTAP). Zanimljivo je da se kod svoje analize CEPR djelomično odriče tog modela navodeći da on ne može niti približno točno predvidjeti budućnost jer nema dovoljno podataka. Bez obzira na to obje ova instituta navode pozitivan efekt TTIP-a na ekonomiju Europske unije i SAD s tim da će osim porasta trgovine koji će kompenzirati potencijalni pad poljoprivrede doći do povećanja plaća od 70 kuna po osobi 10 godina nakon što ovaj sporazum zaživi.

Gubitak 600.000 radnih mjesta

U svrhu ove kratke analize kao glavne predstavnike protivnika ovog sporazuma smo uzeli Tufts univerzitet iz SADa i Austrian Foundation for Development Research. Za razliku od zagovornika TTIP-a koji koriste ekonomski model Svjetske banke, protivnici koriste ekonomski model Ujedinjenih naroda. Po njihovom izračunu sklapanje TTIP će dovesti do gubitka 600.000 radnih mjesta u EU kao i pada BDP-a, povećanja državnog manjka i pada plaća radnika nauštrb profita međunarodnih korporacija.

Obje ove skupine često navode kao primjer Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini, ali u finalnoj analizi to uopće ne pomaže pošto bez obzira na prvobitna obećanja taj sporazum nije doveo do povećanja broja radnih mjesta u SAD-u dok je u Meksiku otvorio 700.000 radnih mjesta u industriji, ali i zatvorio 3 milijuna radnih mjesta u poljoprivredi. Također se zagovornici i protivnici TTIP-a slažu da će taj sporazum zaustaviti daljnju gospodarsku integraciju EU nauštrb jačanja atlantske suradnje.

Zanemariv efekt po našu ekonomiju

Iako Europska komisija zagovora TTIP, a njen povjerenik za trgovinu Karel De Gucht (2010-2014) je jedan od najvatrenijih zagovornika sporazuma on sam je priznao na kraju svog mandata da ne zna kakav će efekt prouzročiti TTIP na ekonomiju EU.

U skladu s svim navedenim i obzirom na prilično loše stanje naše poljoprivrede i industrije, kao i  naše relativno niske plaće, mišljenje BUZ-a je da će sporazum o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) imati zanemariv efekt po našu ekonomiju.

Trebamo imati na umu i političke implikacije TTIP-a, a to je da on predstavlja zajedno s Transpacifičkim sporazumom ekonomski savez demokratskih država tako da Hrvatska realno govoreći zapravo i nema druge opcije nego podržati ovaj sporazum,” piše u priopćenju kojeg potpisuje Robert Jurčić iz Odbora za gospodarstvo BUZ-a.

.

Vijesti

Zatvara se starački dom u Splitu. Kamo će 66 štićenika i 20 radnika?

Prije prestanka rada doma socijalne skrbi korisniku smještenom temeljem ugovora o smještaju osnivač je dužan osigurati drugi primjereni smještaj, kaže Ministarstvo socijalne skrbi.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Nakon što je vlasnik Doma za starije i nemoćne Afrodita na Duilovu najavio zatvaranje doma od svibnja, mnoge obitelji našle su se u velikom problemu kako adekvatno zbrinuti 66 starijih ljudi, trenutnih korisnika Afrodite, piše Slobodna Dalmacija. Također, 20 djelatnika doma ostaje bez posla.

Najava zatvaranja doma izazvala je burne reakcije u javnosti. Vlasnik je kao razlog naveo svoju poslovnu odluku zbog nemogućnosti daljnjeg obavljanja ove djelatnosti i moguće neisplate plaća djelatnicima, a time i neadekvatne skrbi za korisnike, što je, kako naglašava, htio izbjeći.


“Nećemo nikoga tjerati iz doma, ali obavijestili smo korisnike i njihove obitelji da od 1. svibnja zatvaramo. Može to biti i 1. lipnja, sve ovisi o situaciji s koronavirusom i mjerama koje se budu provodile. Prestajemo biti funkcionalni uslijed krize i morali smo donijeti ovu odluku”, rekao je Slobodnoj Ivan Šimundža, vlasnik Afrodite.

Korisnici Afrodite imaju svoje obitelji koje su sad pred velikim upitnikom gdje i kako smjestiti svoje roditelje, bake ili djedove, tete i barbe u trećoj životnoj dobi, mahom teško pokretne ili posve nepokretne, nerijetko ovisne o 24-satnoj njezi i aparatima.

“Osnivač doma socijalne skrbi dužan najmanje tri mjeseca prije donošenja odluke o prestanku rada o tome izvijestiti ministarstvo kao i korisnike, članove obitelji, odnosno zakonske zastupnike korisnika. Prije prestanka rada doma socijalne skrbi korisniku smještenom temeljem ugovora o smještaju osnivač je dužan osigurati drugi primjereni smještaj”, komentirali sui z Ministarstva socijalne politike.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP