Prati nas

Zdravlje

7 najvećih izvora radioaktivnosti u vašem domu

Iako sama riječ ‘radijacija’ izaziva paniku kod ljudi, rijetko razmišljamo o predmetima koji nas okružuju i hrani koja ‘zrači’. Donosimo popis 7 najvećih izvora radijacije koje možemo pronaći u svakom domu ili uredu.

Objavljeno

|

Zračenje u kući, što sve zrači?
foto: BigStock

Ako ste jedan od onih čitatelja koji su u panici  kliknuli na ovaj članak – opustite se. Radijacija je prirodno prisutna u našem okolišu i svako je živo biće upija, piše znanstveno-zabavni portal mental_floss. Navedeni izvori radijacije toliko su mali da vam neće naštetiti, ali svakako preporučujemo da odustanete od točke broj 7. Želite li zaista unaprijediti svoje zdravlje, to je najracionalnija odluka

Brazilski oraščići

Brazilski orašćići, pogotovo oni koji rastu u Brazilu, imaju iznimno duboko korijenje kroz koje apsorbiraju prirodni radij. Zbog toga oraščići mogu sadržavati i do 1000 puta više radija od druge hrane.

Banane

Svi znaju da su banane krcate kalijem. Manji broj ljudi zna da dio tog kalija otpada na njegov radioaktivni izotop 40K. Zbog toga ovo najpopularnije voće emitira male količine ‘zračenja’.

Kako se prenosi ebola?

foto: BigStock

Vaše tijelo

Svakodnevno se susrećemo s raznim radioaktivnim zračenjima zbog čega su i naša tijela radioaktivna. Najveći izvor radijacije u našem tijelu je već spomenuti kalij 40K. Također, radioaktivne tvari prikupljamo disanjem i pijenjem vode. Prirodna količina radioaktivnog ugljika  C14 u tijelu pomaže arheolozima u utvrđivanju starosti kostura.

Detektori dima, protupožarni alarmi

U njima se pak nalazi radioaktivni izotop americija. Ovaj izvor zračenja dobro je zaštićen keramikom i folijom, ali čak i da nije, ne bi vam naškodio. Sve dok ga ne smrvite, pretvorite u prašinu i progutate – ne brinite.

Kuhinjske granitne ploče

Granit sadrži uran i torij koji su sastavni dio magme iz koje je nastao ovaj mineral. U prirodnom raspadanju urana nastaje plinoviti radon. Stručnjaci upozoravaju da razloga za brigu nema, jer većina radioaktivnog plina ostaje zarobljena unutar granita.

Gdje kupiti fini porculan?

foto: BigStock

Bakin porculan

Svi spomenuti radioaktivni elementi su se do sedamdesetih godina prošlog stoljeća koristili za glaziranje i bojanje porculana. Stručnjaci smatraju da biste svakodnevno ipak koristiti novije posuđe, a ako već koristite bakin servis, nemojte iz njega jesti kisela jela koja pomažu otapanju štetnih spojeva.

Cigarete

Ne, radijacija u cigaretama nije posljedica dodavanja kemikalija duhanu, već dolazi iz duhana samog. Baš kao brazilski oraščići i banane, biljka duhana iz tla apsorbira radioaktivne elemente poput radija i olova 210 koji se prirodno nalaze u njemu ili polonija 210 koji u tlo dospijeva kroz neka komercijalna gnijiva.

foto: stock.xchng

foto: stock.xchng

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.