Prati nas

Vijesti

Stranci oduševljeni hrvatskim modelom skrbi za starije

U Bratislavi je održana radionica koja za cilj ima razmjenu iskustava i praksi pri stvaranju okoline prijateljski nastrojene prema osobama starije životne dobi. Upravo je hrvatski projekt GeroS izazvao najveći interes okupljenih.

Objavljeno

|

Briga za starije u Hrvatskoj
foto: BigStock

U slovačkoj prijestolnici Bratislavi od 9. do 10. srpnja 2015. održana je radionica pod nazivom „Workshop and Consultation Age – friendly Environments in Europe (AFEE)“ koju je organizirala Svjetska zdravstvena organizacija. Na radionici su sudjelovali predstavnici Hrvatske, Češke, Slovačke i Slovenije.

Prezentaciju na temu „Centers of Gerontology – Institute of Public Health and Gerontology Centers in Croatia“, održali su djelatnici Centra za zdravstvenu gerontologiju Zavoda – Referentnog centra Ministarstva zdravlja RH za zaštitu zdravlja starijih osoba. Predavanje je izazvalo velik interes sudionika gerontološkog tečaja SZO-a, a prezentirale su ga dr. sc. Nada Tomasović Mrčela, dr. med. i Manuela Maltarić, mag. nutri. Publici su predočeni rezultati uspješnog hrvatskog modela izvaninstitucijske skrbi za starije osobe – gerontološki centri te Centar za zdravstvenu gerontologiju Zavoda te projekt GeroS, koji je značajan za praćenje i evaluaciju zdravstvenih potreba i funkcionalne sposobnosti starijih osoba, a sve u svrhu unaprjeđenja i primjena zdravog aktivnog starenja u zaštiti zdravlja starijih osoba.


Inače, svi sudionici radionice pokazali su izuzetan interes za projekt GeroS (podsustav CEZIH-a za praćenje i evaluaciju zdravstvenih potreba i funkcionalne sposobnosti gerontoloških osiguranika i gerijatrijskih bolesnika) koji ima za cilj povezati sve sudionike u pružanju zdravstvene i socijalne skrbi za starije osobe te za gerontološko javnozdravstvene pokazatelje o provođenju izvaninstitucijske skrbi (Gerontološki centri, 2004. – 2015.) u Hrvatskoj. Upravo zbog uspješnosti ovog modela, zabilježen je veliki interes sudionika gerontološkog savjetovanja u Bratislavi za hrvatsku gerontologiju i za model ispunjavanja semantičkog diferencijala o stavovima prema starenju i starosti

Gerontološko savjetovanje u Bratislavi u organizaciji SZO-a održano je ponajprije zbog izmjene iskustava, znanja i rezultata rada sudionika u zaštiti zdravlja starijih osoba i promicanju strateškog cilj br. 1 SZO – aktivnog zdravog starenja. Važno je naglasiti da se, na primjer, u Slovačkoj već primjenjuje organizirana medicinska specijalizacija iz gerijatrije po UEMS-u, a čiju primjenu uskoro očekujemo i u Hrvatskoj.

.

Kuhinja

Izdašne i sočne kakao-banana šnite mogle bi biti pravi ljetni hit

Internet obiluje bezbrojnim receptima za ‘banana’ kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice.

Objavljeno

|

Autor

Jeste li znali da banana ne raste niti na drvetu niti na palmi? Riječ je, naime, o voću koje je plod zeljaste biljke. No peteljke njenog ogromnog lišća slažu se u prividno deblo pa mnogi kažu da je riječ o “stablu banane”.

Brojne vrste banana imaju različitu primjenu. Plodovi škrobnatih neslatkih vrsta peku se i kuhaju pa pripadaju takozvanoj slanoj kuhinji. Od nekih se vrsta priprema brašno, a služe i za proizvodnju alkohola. Postoji i vrsta od koje se plete užad, dok se malobrojne “slatke vrste” jedu kao sirovo voće, a i sjajno se prerađuju u slastice.


Internet obiluje bezbrojnim receptima za “banana” kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice. Ili se banane polažu na biskvit, prije nego li ih se zabetonira slojem pudinga ili slastičarske kreme. Umjesto toga, nudimo vam isprobani recept za sočne kakao kocke punjene kremom od pravih zrelih banana.

Sastojci

Za biskvit

5 jaja
250 g šećera
1 vanilin šećer
190 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
125 ml mlijeka
125 ml ulja
5 žlica kakaa u prahu

Za kremu

6 dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
150 g šećera
1 kg jako zrelih banana
250 grama maslaca ili margarina
limun

Za preljev

150 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina

Priprema

Jaja pjenasto mikserom umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje i mlijeko. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo pa sve još kratko izmiješajte. Kako nam je cilj dobiti dvije kore, lim (cca. 27×35 cm) obložite papirom za pečenje pa u njega izlijte polovicu smjese. Pecite 20 minuta na 180°C. Ponovite s drugom polovicom. Ohladite kore.

Na 6 dl mlijeka skuhajte 2 pudinga i šećer. Ohladite na sobnu temperaturu. Oguljene banane izradite vilicom pa mikserom doradite dok ne postanu tekuće. Dodajte polovinu ili cijeli limun (prema želji), ako želite da vam krema manje potamni. U ohlađeni puding mikserom utucite omekšali maslac pa sjedinite sa izrađenim bananama. Podijelite u dva dijela i premažite kore tako da gornji sloj bude krema.

Sastojke za glazuru otopite na pari ili na električnom štednjaku uz najnižu temperaturu. Prelijte preko kolača prije nego što ga stavite u hladnjak. Slastica je najbolja drugi ili treći dan.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP