Prati nas

Vijesti

Stranci oduševljeni hrvatskim modelom skrbi za starije

U Bratislavi je održana radionica koja za cilj ima razmjenu iskustava i praksi pri stvaranju okoline prijateljski nastrojene prema osobama starije životne dobi. Upravo je hrvatski projekt GeroS izazvao najveći interes okupljenih.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Briga za starije u Hrvatskoj
foto: BigStock

U slovačkoj prijestolnici Bratislavi od 9. do 10. srpnja 2015. održana je radionica pod nazivom „Workshop and Consultation Age – friendly Environments in Europe (AFEE)“ koju je organizirala Svjetska zdravstvena organizacija. Na radionici su sudjelovali predstavnici Hrvatske, Češke, Slovačke i Slovenije.

Prezentaciju na temu „Centers of Gerontology – Institute of Public Health and Gerontology Centers in Croatia“, održali su djelatnici Centra za zdravstvenu gerontologiju Zavoda – Referentnog centra Ministarstva zdravlja RH za zaštitu zdravlja starijih osoba. Predavanje je izazvalo velik interes sudionika gerontološkog tečaja SZO-a, a prezentirale su ga dr. sc. Nada Tomasović Mrčela, dr. med. i Manuela Maltarić, mag. nutri. Publici su predočeni rezultati uspješnog hrvatskog modela izvaninstitucijske skrbi za starije osobe – gerontološki centri te Centar za zdravstvenu gerontologiju Zavoda te projekt GeroS, koji je značajan za praćenje i evaluaciju zdravstvenih potreba i funkcionalne sposobnosti starijih osoba, a sve u svrhu unaprjeđenja i primjena zdravog aktivnog starenja u zaštiti zdravlja starijih osoba.


Inače, svi sudionici radionice pokazali su izuzetan interes za projekt GeroS (podsustav CEZIH-a za praćenje i evaluaciju zdravstvenih potreba i funkcionalne sposobnosti gerontoloških osiguranika i gerijatrijskih bolesnika) koji ima za cilj povezati sve sudionike u pružanju zdravstvene i socijalne skrbi za starije osobe te za gerontološko javnozdravstvene pokazatelje o provođenju izvaninstitucijske skrbi (Gerontološki centri, 2004. – 2015.) u Hrvatskoj. Upravo zbog uspješnosti ovog modela, zabilježen je veliki interes sudionika gerontološkog savjetovanja u Bratislavi za hrvatsku gerontologiju i za model ispunjavanja semantičkog diferencijala o stavovima prema starenju i starosti

Gerontološko savjetovanje u Bratislavi u organizaciji SZO-a održano je ponajprije zbog izmjene iskustava, znanja i rezultata rada sudionika u zaštiti zdravlja starijih osoba i promicanju strateškog cilj br. 1 SZO – aktivnog zdravog starenja. Važno je naglasiti da se, na primjer, u Slovačkoj već primjenjuje organizirana medicinska specijalizacija iz gerijatrije po UEMS-u, a čiju primjenu uskoro očekujemo i u Hrvatskoj.

.

Vijesti

Ovog mjeseca mirovina stiže ranije

31 godina je prosječan mirovinski staž za ukupan broj korisnika mirovina ZOMO , dok su 72 godine prosječna dob za ukupan broj korisnika mirovina ZOMO.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Prema obavijesti koju je istaknuo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), isplata mirovina za lipanj 2020. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama počinje u srijedu 8. srpnja.

HZMO nije objasnio zašto će mirovine biti isplaćene dva dana ranije od uobičajenog datuma.


Prema javno objavljenim podacima, u lipnju je (za svibanj) bilo 1.523.653 osiguranika te 1.243.621 korisnika mirovina. Tako odnos broja korisnika mirovina i osiguranika iznosi 1:1,23.

Prosječna starosna mirovina za 40 i više godina mirovinskog staža prema ZOMO iznosi 3.855,64  kna njen udio u prosječnoj netoplaći u Republici Hrvatskoj za travanj 2020. (6.622 kn) iznosi 58,22%. Prosječna starosna mirovina ZOMO korisnika koji su pravo na mirovinu ostvarili u 2020. godini iznosi 2.535,29  kn.

31 godina je prosječan mirovinski staž za ukupan broj korisnika mirovina ZOMO , dok su 72 godine prosječna dob za ukupan broj korisnika mirovina ZOMO.

Procjena potrebnih sredstva za isplatu mirovina i mirovinskih primanja iznose 3.489.000.000 kn.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP