Prati nas

Aktivno starenje

7 načina kako da pobijedite zaboravnost

Krenete u kuhinju po škare, no kad dođete tamo, ne možete se više sjetiti po što ste došli? Redovito gubite ključeve? Ili se ne možete sjetiti gdje ste parkirali? Ne brinite, to se događa svima i nije riječ o ničemu ozbiljnom. Donosimo nekoliko trikova kako da pomognete vlastitom pamćenju.

Objavljeno

|

Kako poboljšati pamćenje?
foto: BigStock

Ne možete se sjetiti neke riječi koja vam je na vrhu jezika? Redovito vam se događa da zagubite ključeve ili gubite vrijeme tražeći naočale koje su vam na glavi? Ne brinite, niste sami, piše Huffington Post. Oko 50-te godine većina ljudi počne primjećivati da postaju zaboravljivi. Bez obzira kako to nazivali – ‘starijim trenutkom’ ili ‘maglom u glavi’ – to se događa više-manje svima. Donosimo sedam načina kako da pobijedite zaboravljivost:

1. Čuvajte se vrata

Znanstvenici sa Sveučilišta Notre Dame otkrili su da čin prolaska kroz vrata može prouzročiti rupe u pamćenju. Ulaženje i izlaženje kroz vrata služi kao ‘granica događaja’ u našim umovima. Zasigurno vam se to dogodilo. Umatate poklon na stolu u dnevnom boravku i krenete u kuhinju po škare, no kad stignete onamo, ne možete se više sjetiti po što ste došli. To je zbog toga što je odluka da uzmete škare donesena u sobi i ta odluka još uvijek ‘živi’ u sobi’.

2. Tehnologija je vaš najbolji prijatelj

I baš kao i drugi najbolji prijatelji, ponekad vas može frustrirati. No tehnologija vam može pomoći da se sjetite stvari. Možete je iskoristiti za postavljanje podsjetnika u kalendaru, sastavljanje popisa za kupovinu ili namještanja alarma da vas podsjeti da morate izvaditi robu iz perilice. Sve svoje kontakte možete spremiti na jedno mjesto, namjestiti podsjetnik za rođendane vaših prijatelja, organizirati sve svoje recepte, namjestiti podsjetnik da pokupite stvari iz kemijske čistionice ili da svratite do pošte ili liječnika.

3. Još jednom: Tehnologija je vaš najbolji prijatelj

Mobitelom uslikajte mjesto na kojem ste parkirali auto. To je puno bolje nego da besciljno lutate po parkingu tražeći svoj auto. Osim toga, tražiti zaštitara u šoping centru da vam pomogne naći auto je stvarno neugodno.

4. Da ponovimo: Tehnologija je vaš najbolji prijatelj

Sad sigurno mislite: ‘Sve je to lijepo, ali što ako zagubim svoj mobitel? Od kakve mi je koristi tehnologija, ako ju ne mogu naći?’ No i za to postoji malena napravica koja će vam pomoći. The Tile je gadget koji vam pomoću Bluetootha pomaže pronaći izgubljene stvari.

5. Nabavite posebnu kutiju za lijekove

Ponekad funkcionirate kao da ste na autopilotu, posebno onda kad su u pitanju zadaće koje obavljate svaki dan. Svakome se dogodi da zaboravi uzeti svoju jutarnju tabletu. Ponekad i cijeli dan provedete razmišljajući o tome jeste li ju uzeli ili niste, a preskočiti terapiju može biti i vrlo opasno bolujete li od neke ozbiljne bolesti. Zato je dobro rješenje nabaviti posebnu kutiju s odjeljcima za svaki dan u tjednu u koje stavite tablete koje morate uzeti taj dan.

6. Koristite GPS sistem

Postoji puno dobrih aplikacija koje će vas podsjetiti kako da dođete do mjesta na koje ste krenuli. Čak i mi koji smo i u mlađoj dobi imali problema s orijentacijom, naći ćemo sreću i mir s GPS uređajem kojeg ima svaki pametnitelefon. To je naročito korisno prilikom putovanja poznatim cestama kad vam misli odlutaju i zaboravite skrenuti tamo gdje ste trebali.

7. Opustite se – nije riječ o Alzheimeru ili demenciji

I demencija i Alzheimer su značajno različita stanja od one normalne zaboravljivosti. To ‘stariji trenuci’ su kad zaboravite je li ponedjeljak ili utorak, pogotovo ako je ponedjeljak bio praznik. Demencija je kad hodate oko kvarta u kojem ste živjeli 20 godina i ne možete se sjetiti koja je kuća vaša.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.