Prati nas

Vijesti

Vlada ukida “72 sata” za oboljele od raka?

Program 72 sata nije nikad niti zaživio i zapravo, ja nemam niti obustaviti nešto što nije zaživjelo u time kako treba, kaže ministar zdravstva Dario Nakić. Dodaje kako maligni bolesnici ionako dolaze u primjereno vrijeme na operaciju.

Objavljeno

|

Ministars zdravstva
Dario Nakić (foto: Ministarstvo zdravstva)

Od dijagnoze do liječenja u 72 sata. Tako je bivši ministar zdravlja Siniša Varga promovirao program za teško oboljele onkološke pacijente. Novi ministar zdravlja o ovom programu ima potpuno suprotno mišljenje, javlja Nova TV. “Program 72 sata nije nikad niti zaživio i zapravo, ja nemam niti obustaviti nešto što nije zaživjelo u time kako treba”, kaže ministar zdravstva Dario Nakić. Dodaje kako maligni bolesnici ionako dolaze u primjereno vrijeme na operaciju.

‘To nisu bolesnici koji imaju 20 godina, pa su to mladi ljudi koji nemaju nikakvih drugih bolesti pa idete na operaciju. Već se radi o starijoj populaciji koji su često srčani bolesnici, teški kardiopati, bolesnici sa bubrežnim bolestima, plućnim bolestima, dijabetičari.Vi njih zapravo i morate pripremiti do te operacije da bi oni zapravo mogli sigurno otići na tu operaciju’, tvrdi Nakić.

Predsjednica Udruge Europa Donna iz osobnog iskustva zna učinkovitost programa 72 sata. “Od tog dana kad shvatite da imate malignu bolest, za svakog pacijenta je neobično važno da bude obrađen što prije. Ako je nemoguće u ta 72 sata napravit operaciju, jer naravno, nije kod svih pacijenata to izvedivo, ali je jako važno da se u ta 72 sata u biti zna plan liječenja i sudbina takvog pacijenta koji se osjeća spokojan, koji se osjeća mirnije i bolje, ako zna da će biti operiran vrlo brzo”, kaže Vesna Ramljak.

Oglas

Dodaje kako je mnogo žena oboljelih od karcinoma dojke prošlo kroz ovaj program. “Bile su oduševljene, jer mi ne samo da smo im osigurali brzu dijagnostiku u jednom danu, nego su one u roku od tri dana bile i operirane i psihički i puno jače i puno bolje su se držale u odnosu na neke pacijente koji moraju duže čekati”.

Bivši pomoćnik tadašnjeg ministra Varge poručuje kako se program 72 sata itekako provodio, što pokazuju brojke. “Od travnja prošle godine do prosinca, zbrinuto je negdje 2300 pacijenata u pet hrvatskih KBC-ova”, kaže dr. Dragan Korolija Marinić i poručuje kako bi ukidanje 72 sata značio korak unazad za prava pacijenata i dostupnost zdravstvene zaštite.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.