Prati nas

Ljubav i seks

Potres u postelji: Seks nakon pedesete, šezdesete…

Godine nemaju ništa sa živahnim, čestim i zabavnim seksom.Najgori smo neprijatelji sami sebi u trenutku kada počinjemo dvojiti o svojoj privlačnosti samo zato jer imamo koji kilogram viška ili su nam se neki dijelovi tijela preselili u južnije krajeve.

Objavljeno

|

Seks s bakama i djedovima
foto: BigStock

Imate 50, 60, 70 i više godina i vjerojatno brinete da će vaš seksualni život uskoro postati tek lijepa uspomena? Ni slučajno! Sve je to laž, tvrdi dr. Pepper Scwartz, autorica knjiga na temu seksa, prenosi AARP. Ovo su najčešće laži u koje ne smijete povjerovati.

Njegova oprema je van pogona

Možda i nije kao u dvadesetim godinama, ali dovraga, još uvijek radi! AARP je proveo istraživanje prema kojima čak 75% muškaraca iznad 70 godina još nisu pali na seksualnom polju. Pa čak i kada muškarac ima problema s impotencijom, to ne znači da je svemu kraj. Danas postoje odlični lijekovi koji ne samo da otvrdnjuju muškost, već joj i produžuju uporabni rok. Ako imate problem, ne ustručavajte se porazgovarati sa svojim liječnikom o njemu.Što su o ovoj temi rekli naši čitatelji pročitajte u prilogu “Ovako izgleda seks u zrelim godinama“.

A ni njena oprema nije baš nešto

Još jedna laž! Menopauza može prouzročiti suhoću vagine, ali postoje brojni lubrikanti koje možete nabaviti u najbližem DM-u. Danas su nam na raspolaganju i estrogenske kreme koje će pomladiti vaginalno tkivo, o čemu će vam više reći vaš liječnik. Pa čak i ako se vaginalni zidovi stanje, klitoris je neuništiv. S malo više predigre, možete ponoviti sve svoje ljubavne uspjehe iz mladosti.

Ne možete pokrenuti zahrđalu mašinu

Ovo je skoro pa istina. Jednom kad odustanete od seksa, teško se je vratiti na stare staze. No nije nemoguće. Kako tijelo držati u formi za seks? Vježbanjem. Na taj način mišići ostaju čvrsti, srce aktivno, a um svjež. Ako ste sami, novi će partner sigurno potaknuti želju. Ako ste u monogamnoj vezi ili braku, vrijeme je da isprobate stare stvari na novi način. Godine nemaju ništa sa živahnim, čestim i zabavnim seksom.

Starije tijelo nije seksi

Ma da? Najgori smo neprijatelji sami sebi u trenutku kada počinjemo dvojiti o svojoj privlačnosti samo zato jer imamo koji kilogram viška ili su nam se neki dijelovi tijela preselili u južnije krajeve. Pa što? Seks nije samo u izgledu. Ima nešto i u maženju i strastvenom ljubljenju. Uostalom, ne zaljubljujemo se u tijela. Ne trebamo imati savršeno tijelo da bismo nekome bili seksi. Trebamo biti ponosni na to da naša tijela još uvijek funkcioniraju i mogu zadovoljiti partnera. Zato, kad uskačete u postelju, neka to bude samouvjereno i ponosno, jer to će samo raspiriti vašu seksualnu auru.

Seks nije za starije ljude

Iz neobjašnjivog razloga mnogi misle da je seks samo za omladinu. Da je to istina, priroda bi se pobrinula da s vremenom izgubimo želju. A zapravo, ne utječe naša vitalnost na naš seksualni život, već naš seksualni život utječe na našu vitalnost. Seksualni odnosi poboljšavaju zdravlje, poništavaju stres i čine nas zadovoljnijima i povezanijima s drugima.

.

Ljubav i seks

Mogu li zrele žene s jakim libidom pronaći partnere među vršnjacima?

Puno puta sam iščekivala seks da bi mi na kraju partner rekao: ‘Nisam raspoložen.’ To me je dovelo do osjećaja krivnje i frustracija. Kada bih im ponudila da ih ‘oraspoložim’, sve bi postalo još gore”, stoji u pismu.

Objavljeno

|

Autor

Starije žene žele seks

Iako su brojna istraživanja pokazala da seksualna želja ne umire u zrelim godinama, seksualnost starijih osoba još uvijek je tabu. Između ostalog, to je i jedan od razloga zašto samci u umirovljeničkoj dobi teško pronalaze partnere.

Ovaj problem ilustrira i pismo čitateljice poslano na adresu kolumnistice Amy Dickinson, čija se kolumna objavljuje u nizu američkih i australskih medija. “Nakon 25 godina, moj je brak došao kraju i sada sam ponovno sama u 63. godini. Puna sam života, atraktivna razvedena žena i mogu puno toga ponuditi. Radujem se novom poglavlju života koje ću provesti s nekim posebnim muškarcem. U proteklih godinu dana izlazila sam s dvojicom. Obojica su bila mojim godinama pristali partneri koji su tvrdili da žele dugotrajnu vezu. U oba slučaja, njihov je interes za vezu na početku bio jak, no s vremenom je nestao”, piše čitateljica.“Ono što je postalo jasno u ovim promašajima jest da sam blagoslovljena jakim libidom. Mislila sam da su muškarci ti koji žele seks, a šokirala sam se kada sam shvatila da nije tako. Puno puta sam iščekivala seks da bi mi na kraju partner rekao: ‘Nisam raspoložen.’ To me je dovelo do osjećaja krivnje i frustracija. Kada bih ponudila da ih ‘oraspoložim’, sve bi postalo još gore”, stoji u pismu.

“Stariji muškarci su, čini se, izuzetno osjetljivi na svoju izvedbu u krevetu. Govorili su mi užasne stvari poput: ‘Tvoje potrebe mi stvaraju pritisak!’ ili ‘Možda bi se trebala pronaći nekog mladog pastuha!’ Draga Amy, želim partnera ravnog sebi. Mlađi muškarci žele žene još mlađe od sebe. Bojim se da ću idućeg puta, kada se zbližim s nekim, prigušivati sebe, a i sama pomisao na to mi je mrska. Mislim da je seksualnost jedan od najboljih životnih darova i da je treba dijeliti s drugima. Jesam li čudna ili samo nisam pronašla pravog muškarca za sebe?” pita se čitateljica.

A zašto ne mlađi?

Evo što joj je Amy odgovorila: “Seksualna kompatibilnost je važna u vašoj dobi, jednako kao što je bila i dok ste bili mlađi. Da, manje je kompatibilnih muškaraca u tim godinama, ali oni postoje. Primjerice, u vašoj dobnoj skupini u porastu je učestalost spolno prenosivih bolesti. To znači da su seniori seksualno aktivni. Nadam se da uvijek koristite zaštitu.”

„Moguće je da su stariji muškarci posebno osjetljivi, ali i vi biste trebali razmotriti kako izražavate svoje želje, potrebe i očekivanja. Možda biste trebali svoja očekivanja iznijeti prije no što razvijete emotivnu vezu s potencijalnim partnerom. Niste nam rekli kako upoznajete muškarce, no postoje internetske stranice za upoznavanje partnera. One su možda pogodnije za osobe s povišenim seksualnim nagonom. I da, mlađi muškarac bi mogao biti pun pogodak za vas”, zaključuje Amy Dickinson.

Nastavi čitati