Prati nas

Ljubav i seks

Potres u postelji: Seks nakon pedesete, šezdesete…

Godine nemaju ništa sa živahnim, čestim i zabavnim seksom.Najgori smo neprijatelji sami sebi u trenutku kada počinjemo dvojiti o svojoj privlačnosti samo zato jer imamo koji kilogram viška ili su nam se neki dijelovi tijela preselili u južnije krajeve.

Objavljeno

|

Seks s bakama i djedovima
foto: BigStock

Imate 50, 60, 70 i više godina i vjerojatno brinete da će vaš seksualni život uskoro postati tek lijepa uspomena? Ni slučajno! Sve je to laž, tvrdi dr. Pepper Scwartz, autorica knjiga na temu seksa, prenosi AARP. Ovo su najčešće laži u koje ne smijete povjerovati.

Njegova oprema je van pogona

Možda i nije kao u dvadesetim godinama, ali dovraga, još uvijek radi! AARP je proveo istraživanje prema kojima čak 75% muškaraca iznad 70 godina još nisu pali na seksualnom polju. Pa čak i kada muškarac ima problema s impotencijom, to ne znači da je svemu kraj. Danas postoje odlični lijekovi koji ne samo da otvrdnjuju muškost, već joj i produžuju uporabni rok. Ako imate problem, ne ustručavajte se porazgovarati sa svojim liječnikom o njemu.


Što su o ovoj temi rekli naši čitatelji pročitajte u prilogu “Ovako izgleda seks u zrelim godinama“.

A ni njena oprema nije baš nešto

Još jedna laž! Menopauza može prouzročiti suhoću vagine, ali postoje brojni lubrikanti koje možete nabaviti u najbližem DM-u. Danas su nam na raspolaganju i estrogenske kreme koje će pomladiti vaginalno tkivo, o čemu će vam više reći vaš liječnik. Pa čak i ako se vaginalni zidovi stanje, klitoris je neuništiv. S malo više predigre, možete ponoviti sve svoje ljubavne uspjehe iz mladosti.

Ne možete pokrenuti zahrđalu mašinu

Ovo je skoro pa istina. Jednom kad odustanete od seksa, teško se je vratiti na stare staze. No nije nemoguće. Kako tijelo držati u formi za seks? Vježbanjem. Na taj način mišići ostaju čvrsti, srce aktivno, a um svjež. Ako ste sami, novi će partner sigurno potaknuti želju. Ako ste u monogamnoj vezi ili braku, vrijeme je da isprobate stare stvari na novi način. Godine nemaju ništa sa živahnim, čestim i zabavnim seksom.

Starije tijelo nije seksi

Ma da? Najgori smo neprijatelji sami sebi u trenutku kada počinjemo dvojiti o svojoj privlačnosti samo zato jer imamo koji kilogram viška ili su nam se neki dijelovi tijela preselili u južnije krajeve. Pa što? Seks nije samo u izgledu. Ima nešto i u maženju i strastvenom ljubljenju. Uostalom, ne zaljubljujemo se u tijela. Ne trebamo imati savršeno tijelo da bismo nekome bili seksi. Trebamo biti ponosni na to da naša tijela još uvijek funkcioniraju i mogu zadovoljiti partnera. Zato, kad uskačete u postelju, neka to bude samouvjereno i ponosno, jer to će samo raspiriti vašu seksualnu auru.

Seks nije za starije ljude

Iz neobjašnjivog razloga mnogi misle da je seks samo za omladinu. Da je to istina, priroda bi se pobrinula da s vremenom izgubimo želju. A zapravo, ne utječe naša vitalnost na naš seksualni život, već naš seksualni život utječe na našu vitalnost. Seksualni odnosi poboljšavaju zdravlje, poništavaju stres i čine nas zadovoljnijima i povezanijima s drugima.

.

Ljubav i seks

Prokletstvo tablete za potenciju: Ana (72) više ne može trpjeti pohotnog supruga. ‘Ne želim seks!’

‘S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta.’

Objavljeno

|

Autor

Babe u tramvaju

Plava pilula donijela je osmijeh na lica mnogih muškaraca, no njihove partnerice nisu uvijek sretne. Naime, produžila je seksualni život muškaraca do neslućenih razmjera, stvarajući nesklad između njih i njihovih supruga.

Slobodna Dalmacija tako donosi priču o Ani (72), baki koja je u braku već pola stoljeća. “Živim sama sa suprugom, on i ja smo vršnjaci. Tijekom dana kod nas borave i naša dva unuka, jedan vrtićkog, a drugi osnovnoškolskog uzrasta”, govori žena koja zbog osude okoline ne želi objaviti puni identitet.


“Moj suprug je uvijek bio dominantan, u mlađim danima nisam imala nikakvu odbojnost prema seksu i rado sam imala intimne odnose sa suprugom. Sada je počeo uzimati lijek i želi seks više puta na dan. Seks traje kratko, nekada i ne uspije, ali me progoni i do deset puta na dan. Sav je obuzet isključivo razmišljanjem o seksu”, glas gospođe Ane drhti.

Zaskače je deset puta dnevno

U ovoj svojoj životnoj fazi Anin suprug pronalazi načine da je “uhvati nasamo”, tako što unučad pošalje po nekoliko puta dnevno u dućan. Njoj je toliko sada već teško to podnijeti, priznaje da joj se ne sviđa seks uopće: „Ja sam stara i nisam više za te stvari, a njemu ne mogu to objasniti.“

Seksualni odnos joj je i bolan, počeo je i značajno narušavati njezino psihičko zdravlje. Osjeća se napeto, nemirno, plačljivo, trese se, ispadaju joj stvari iz ruke, stalno misli kako će je “zaskočit” i brine je da bi unuci to mogli ili vidjeti ili naslutiti ili ih, ne daj Bože, uhvatiti tijekom čina.

“S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta”, žali se Ana.

To je seksualno zlostavljanje

“Muškarci 65+ (u pravilu treće životne dobi) uzimajući pilulu postaju seksualno aktivni i nekoliko puta na dan, što vrlo često njihove supruge (vršnjakinje) ne mogu pratiti. Pritom se pojavljuje i neugoda kod uporabe vaginalnih lubrikanata zbog neznanja, srama, te su seksualni odnosi praćeni velikom neugodnošću i bolovima tijekom odnosa”, objasnila je profesorica Andrea Russo iz Udruge “Zdravi grad”.

Jedino rješenje jest – povjeriti se nekom u koga imate vjere. Prijaviti nasilje, jer – nemojte se zavaravati – to jest nasilje. To je seksualno nasilje, jednom riječju – silovanje, nad osobama treće životne dobi. I nije u redu. I nije dozvoljeno. I nema veze što ste u braku. I ne morate, ako vam se neće. Pomoć je iza ugla, samo trebate zavapiti, savjetuje Slobodna.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP