Prati nas

Ljubav i seks

Potres u postelji: Seks nakon pedesete, šezdesete…

Godine nemaju ništa sa živahnim, čestim i zabavnim seksom.Najgori smo neprijatelji sami sebi u trenutku kada počinjemo dvojiti o svojoj privlačnosti samo zato jer imamo koji kilogram viška ili su nam se neki dijelovi tijela preselili u južnije krajeve.

S. Bura

Objavljeno

|

Seks s bakama i djedovima
foto: BigStock

Imate 50, 60, 70 i više godina i vjerojatno brinete da će vaš seksualni život uskoro postati tek lijepa uspomena? Ni slučajno! Sve je to laž, tvrdi dr. Pepper Scwartz, autorica knjiga na temu seksa, prenosi AARP. Ovo su najčešće laži u koje ne smijete povjerovati.

Njegova oprema je van pogona

Možda i nije kao u dvadesetim godinama, ali dovraga, još uvijek radi! AARP je proveo istraživanje prema kojima čak 75% muškaraca iznad 70 godina još nisu pali na seksualnom polju. Pa čak i kada muškarac ima problema s impotencijom, to ne znači da je svemu kraj. Danas postoje odlični lijekovi koji ne samo da otvrdnjuju muškost, već joj i produžuju uporabni rok. Ako imate problem, ne ustručavajte se porazgovarati sa svojim liječnikom o njemu.


Što su o ovoj temi rekli naši čitatelji pročitajte u prilogu “Ovako izgleda seks u zrelim godinama“.

A ni njena oprema nije baš nešto

Još jedna laž! Menopauza može prouzročiti suhoću vagine, ali postoje brojni lubrikanti koje možete nabaviti u najbližem DM-u. Danas su nam na raspolaganju i estrogenske kreme koje će pomladiti vaginalno tkivo, o čemu će vam više reći vaš liječnik. Pa čak i ako se vaginalni zidovi stanje, klitoris je neuništiv. S malo više predigre, možete ponoviti sve svoje ljubavne uspjehe iz mladosti.

Ne možete pokrenuti zahrđalu mašinu

Ovo je skoro pa istina. Jednom kad odustanete od seksa, teško se je vratiti na stare staze. No nije nemoguće. Kako tijelo držati u formi za seks? Vježbanjem. Na taj način mišići ostaju čvrsti, srce aktivno, a um svjež. Ako ste sami, novi će partner sigurno potaknuti želju. Ako ste u monogamnoj vezi ili braku, vrijeme je da isprobate stare stvari na novi način. Godine nemaju ništa sa živahnim, čestim i zabavnim seksom.

Starije tijelo nije seksi

Ma da? Najgori smo neprijatelji sami sebi u trenutku kada počinjemo dvojiti o svojoj privlačnosti samo zato jer imamo koji kilogram viška ili su nam se neki dijelovi tijela preselili u južnije krajeve. Pa što? Seks nije samo u izgledu. Ima nešto i u maženju i strastvenom ljubljenju. Uostalom, ne zaljubljujemo se u tijela. Ne trebamo imati savršeno tijelo da bismo nekome bili seksi. Trebamo biti ponosni na to da naša tijela još uvijek funkcioniraju i mogu zadovoljiti partnera. Zato, kad uskačete u postelju, neka to bude samouvjereno i ponosno, jer to će samo raspiriti vašu seksualnu auru.

Seks nije za starije ljude

Iz neobjašnjivog razloga mnogi misle da je seks samo za omladinu. Da je to istina, priroda bi se pobrinula da s vremenom izgubimo želju. A zapravo, ne utječe naša vitalnost na naš seksualni život, već naš seksualni život utječe na našu vitalnost. Seksualni odnosi poboljšavaju zdravlje, poništavaju stres i čine nas zadovoljnijima i povezanijima s drugima.

.

Ljubav i seks

Što se smije, a što ne? Izdane su smjernice za sigurno vođenje ljubavi tijekom pandemije

Američki stručnjaci izdali su posebne upute za siguran seks tijekom pandemije što uključuje obavezno nošenje maski ili online seks. Uz malo mašte, čak i ta ograničenja moguće je pretvoriti u jedinstveni užitak.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Tijekom ove pandemije mnoge su nam posve uobičajene stvari bile zabranjene ili smo u njima mogli uživati ali uz posebne mjere opreza. Tako je i sa seksom, a brojni su američki gradovi izdali čak i posebne preporuke kako se odati užitku bez opasnosti od zaraze koronavirusom.

Kako piše CNN, razumljivo je da će se ljudi i tijekom pandemije upuštati u seksualne odnose – što je sasvim u redu. No kako je COVID-19, čini se, bolest koja se prije svega širi kapljičnim putem, potrebne su dodatne mjere opreza koje, uz malo mašte, mogu vašem seksualnom životu donijeti i određenu dodatnu čar.


Zdravstveni stručnjaci grada New Yorka u novim uputama o sigurnom seksu tijekom pandemije navode da je prije svega potrebno zaštititi usta i nos, pa i tijekom seksualnog čina potiču upotrebu maski.

“To može biti i pomalo perverzno”, kaže se u uputama. “Budite kreativni sa seksualnim pozama i fizičkim barijerama poput zidova koje će omogućiti seksualni kontakt, no spriječiti blizak kontakt licem u lice. Možete i masturbirati zajedno tako da tjelesni kontakt posve izbjegnete”, navodi se u novim smjernicama, a stručnjaci ljude podsjećaju i da su oni sami ‘svoj najsigurniji seksualni partner’.

Što se, pak, odabira partnera tiče, najsigurnije je upustiti se u seksualni odnos s nekim članom vlastitog kućanstva, no ako vas zanima seks s nekim izvan vašeg kućanstva, smjernice preporučuju da to bude netko s kim možete otvoreno razgovarati o Covidu-19 na način kao što možete razgovarati o upotrebi kondoma i ostalim sa seksom povezanim temama.

Također se navodi se i kako grupni seks, barem zasad, nije poželjan s obzirom da se ne preporučuje okupljanja većeg broja ljudi. Ako netko ipak poželi “pronaći veće društvo za seks, za susret treba odabrati velike, prozračne prostorije te nositi maske i osigurati dezinficijens za ruke”.

Zahvaljujući tehnologiji, tu je i online seks – što je najsigurnija opcija –  pa stručnjaci preporučuju da nakratko odmorite od seksa uživo i priključite se nekom od “seksi Zoom zabava”.

Upuštate li se, pak, u seksualni odnos s nekom novom osobom, pažljivo motrite simptome koji mogu ukazivati na zarazu koronavirusom.

Stručnjaci iz Washingtona kažu da bi se u seksualni odnos trebali upuštati samo ako se oboje osjećate dobro, a oni iz Oregona nude i grafički prikaz najsigurnijih seksualnih poza. U San Franciscu, pak, savjetuju da se tijekom pandemije ostane uz svojeg “glavnog seksualnog partnera ili one s kojima imate čest i redovit odnos”.

Ako morate ostati fizički udaljeni od svojeg partnera, upute iz Austina preporučuju da budete kreativni tijekom online susreta.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP