Prati nas

Ljubav i seks

Ispričali ste nam: Ovako izgleda seks u zrelim godinama

Dala sam si mašti na volju i priuštila svako zadovoljstvo u i nisam se opterećivala predrasudama. U tim nam se druženjima dogodila ljubav, zaljubili se, a ljubav nam je otvorila nove poglede na uživanje u tjelesnosti.

Avatar

Objavljeno

|

Zašto muškarci mijenjaju partnerice?
foto: BigStock

„Iz neobjašnjivog razloga mnogi misle da je seks samo za omladinu”, napisali smo u jučerašnjem tekstu pod naslovom „Potres u postelji: Seks nakon pedesete, šezdesete…“ A onda ste nam to potvrdili i vlastitim iskustvom. Ovo su ohrabrujuće priče koje ste podijelili s nama i koje ruše tabu seksa u zrelim godinama. Poželite li se pridružiti ovim hrabrim čitateljima, tu smo – slušamo vas. 

U šezdesetima bolje nego u tridesetima – priuštila sam si sva zadovoljstva i pronašla ljubav

Ostala sam udovica s 45 godina. Brak je trajao 25 godina i imali smo kćer. Bila sam dovoljno mlada da se nisam bojala osamljenosti i dovoljno stara da znam što hoću od života. Isprva sam se posvetila školovanju kćerke, a i radila sam. Slobodno vrijeme sam popunjavala radnjama koje zakon braka baš i ne podržava. Naime, malo više vremena sam posvetila svojim zadovoljstvima; putovanjima kod rodbine, pričanju duboko u noć, odlascima na kave s osobama koje sam sama odabrala.

Trajalo je to sedam-osam godina. Kćer se osamostalila, ja sam otišla u mirovinu i imala svo vrijeme ovog svijeta. S približavanjem jednih božićnih blagdana počela sam osjećati predblagdansku depresiju. Došla sam u fazu kada sam osjetila da se svima dajem previše a u dusi ostajem prazna. Često sam imala potrebu imati nekoga kome bih  poklonila svoju ljubav, nekoga za nasloniti glavu mu na rame i šutjeti.

U tim trenucima slabosti zvala sam jednog prijatelja s kojim sam povremeno znala popiti kavu i o svemu razgovarati. On se je u međuvremenu rastavio, živio je sam i dogodilo se to da smo završili u krevetu. To je nešto najbolje što mi se dogodilo. U tom sam razdoblju već godinama bila u menopauzi pa nije bilo straha od trudnoće. Dala sam si mašti na volju i priuštila svako zadovoljstvo u seksu i nisam se opterećivala predrasudama.

U tim nam se druženjima dogodila ljubav, zaljubili se, a ljubav nam je otvorila nove poglede na uživanje u seksu. Danas, nakon devet godina zajedničkog života, strast je još uvijek prisutna. Živimo sami i nema doba dana ili noći kada nam dođe zelja za seksom, a da se ne upustimo u vođenje ljubavi.

Mogu iskreno reći da za seks nema granica što se starosti tiče. Važno je kako se osjećamo fizički i psihički. Ja sam odbacila sve predrasude i prepustila se osobnom uživanju. U nijednom trenutku nisam požalila, jer sam puno dobila od života. Zdravlje me super služi, prepoznajem ljepotu u malim stvarima, veselim se svakom novom danu, a najviše čemu se veselim je odlazak u krevet. Tamo me čeka sve sto me čini sretnom i zadovoljnom osobom. Napomenula bih da sam i ja u mladosti mislila da je seks rezerviran za mlade. Svi stariji od 50 su za mene bili stari. Sad kad sam ja u šezdesetima i kad uživam u seksu više nego u tridesetima, malo sam promijenila poglede na život. Ali valjda tako mora biti.

 

I uz erektilnu disfunkciju imamo odličan seks

Imam 66 godina i zdravstvene probleme – teški dijabetes. Na inzulinu sam, a s takvom bolesti ide i erektilna disfunkcija. Prihvatio sam to, ali ne želim se odreći seksa koji volim. Budući da ne mogu uživati u klasičnom seksu, pokušao sam drugačije; uz nježno maženje, pomagala i oralno zadovoljavanje. Utvrdio sam da je ženama tako ljepše i lakše ih je zadovoljiti na takav način pa im klasični seks ni ne dostaje. Uživam tako zadovoljiti ženu i u tome uvijek uspijevam. A žene to vole.

Kako naći seks u starijoj dobi?

foto: BigStock

Roditeljstvo i zajedničko kućanstvo su nas sputavali – sada uživamo

Imam 52 godine, a suprug 57. Nismo nikada uživali u seksu kao sada. Kad smo bili mladi, često smo to radili, nekada i tri puta u danu. Kad nam se rodilo prvo dijete, naša ljubav i zelja za seksom je naglo splasnula; što zbog obaveza, što zbog konstantnog umora.

Nedavno sam pročitala da je roditeljstvo vrlo stresno. Potpuno se slažem. Kad malo bolje razmislim, često smo morali našu želju za seksom potiskivati ili ga obaviti što je moguće brze. Stalno smo bili na oprezu, jer smo živjeli u zajedničkom kućanstvu s njegovom majkom, očuhom i sestrom. Da ne pričam o ustajanju po noći zbog dojenja bebe, presvlačenja… Sve je to dosta utjecalo na zahlađenje emocija koje nismo smjeli ni pokazivati zbog zatucanosti njegove majke i očuha.

Ne mogu reći da nam je seks postao loš, već nam je nedostajao. Smatram da je seks nešto predivno. Ne treba se stidjeti svoje seksualnosti. Čovjek može biti zdraviji i zadovoljniji nakon dobrog seksa.

Danas kad su djeca otišla od kuće i konačno živimo sami, ne moramo se više kriti ili strahovati da će netko naići. Jedina mana je što supruga često nema, jer radi u inozemstvu. Ali kada dođe, uživamo više nego kad smo bili mladi. Otkrili smo mnogo toga što volimo i želimo raditi jedno drugome. Uživajte u seks dok možete.

Opet smo zajedno – nakon pet godina

Imam 55 godina, a ona 52. Imali smo strastven seks, a onda je ona ušla u menopauzu. U mojoj se glavi dogodio “klik”. Sve je prestalo, i nagon, i želja. Trajalo je pet godina. Opet smo zajedno u postelji. Neko potpuno novo iskustvo s puno nove želje, iskrene ljubavi  i pažnje.

Recite nam u povjerenju

Želite li s nama i drugim čitateljima podijeliti svoje iskustvo na ovu temu, potpuno anonimno pošaljite nam poruku preko naše stranice Povjerljivo (kliknite ovdje).

Uz dobru volju, može se – sve je u glavi

Imam 66 godina. U penziji sam.  Što se seksa tiče još uvijek funkcioniram i mogu reći da sam potpuno rasterećen mnogih stvari. Drago mi je da to još uvijek mogu raditi, iako nije onako kao što je bilo kad sam bio mlađi. Kod mene je čitav niz otežavajućih okolnosti; dijabetes, visoki krvni tlak, malo teže ranjavanje, slabost srčanih zalizaka, peyronijeva bolest… Ponekad se pomalo i popije. Ne pušim. Zbog ranjavanja ne smijem vježbati i uglavnom se aktivnosti svode na manje napore i laganu šetnju, a navedene bolesti, koje držim pod kontrolom, me sprječavaju da koristim neka jača medicinska sredstva za potenciju. Zato uglavnom koristim sredstva na biljnoj osnovi i to prilično efikasno, dok za „trening” koristim vakuum pumpu. I ona pomaže. Inače mi je za uzbuđenje potrebno malo više vremena, ali uspijeva. Međutim, poslije solidnog seksa osjećam veliki umor, ali kako se ne bavim ničim posebnim, izuzev kuhanja , šetnje i igranja igara na računalu, imam vremena za odmor dovoljno.

Ne pada mi na pamet da odustanem od bavljenja seksom i mislim da će funkcionirati sve dok mi se bude dalo. Čim se odustane, prestaje i funkcioniranje glavnog organa za to. Sve u svemu smatram da i seksualna aktivnost znatno pomaže općem zdravstvenom stanju. Samo se ne treba predati i odustajati. Većim dijelom kvaliteta seksa ovisi o mozgu, a uz “održavanje” i “trening” ostalih elemenata dosta se može postići. Stvar je u zadovoljstvu, a to je u starijim godinama jako važna stvar.

.

Ljubav i seks

Što se smije, a što ne? Izdane su smjernice za sigurno vođenje ljubavi tijekom pandemije

Američki stručnjaci izdali su posebne upute za siguran seks tijekom pandemije što uključuje obavezno nošenje maski ili online seks. Uz malo mašte, čak i ta ograničenja moguće je pretvoriti u jedinstveni užitak.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Tijekom ove pandemije mnoge su nam posve uobičajene stvari bile zabranjene ili smo u njima mogli uživati ali uz posebne mjere opreza. Tako je i sa seksom, a brojni su američki gradovi izdali čak i posebne preporuke kako se odati užitku bez opasnosti od zaraze koronavirusom.

Kako piše CNN, razumljivo je da će se ljudi i tijekom pandemije upuštati u seksualne odnose – što je sasvim u redu. No kako je COVID-19, čini se, bolest koja se prije svega širi kapljičnim putem, potrebne su dodatne mjere opreza koje, uz malo mašte, mogu vašem seksualnom životu donijeti i određenu dodatnu čar.


Zdravstveni stručnjaci grada New Yorka u novim uputama o sigurnom seksu tijekom pandemije navode da je prije svega potrebno zaštititi usta i nos, pa i tijekom seksualnog čina potiču upotrebu maski.

“To može biti i pomalo perverzno”, kaže se u uputama. “Budite kreativni sa seksualnim pozama i fizičkim barijerama poput zidova koje će omogućiti seksualni kontakt, no spriječiti blizak kontakt licem u lice. Možete i masturbirati zajedno tako da tjelesni kontakt posve izbjegnete”, navodi se u novim smjernicama, a stručnjaci ljude podsjećaju i da su oni sami ‘svoj najsigurniji seksualni partner’.

Što se, pak, odabira partnera tiče, najsigurnije je upustiti se u seksualni odnos s nekim članom vlastitog kućanstva, no ako vas zanima seks s nekim izvan vašeg kućanstva, smjernice preporučuju da to bude netko s kim možete otvoreno razgovarati o Covidu-19 na način kao što možete razgovarati o upotrebi kondoma i ostalim sa seksom povezanim temama.

Također se navodi se i kako grupni seks, barem zasad, nije poželjan s obzirom da se ne preporučuje okupljanja većeg broja ljudi. Ako netko ipak poželi “pronaći veće društvo za seks, za susret treba odabrati velike, prozračne prostorije te nositi maske i osigurati dezinficijens za ruke”.

Zahvaljujući tehnologiji, tu je i online seks – što je najsigurnija opcija –  pa stručnjaci preporučuju da nakratko odmorite od seksa uživo i priključite se nekom od “seksi Zoom zabava”.

Upuštate li se, pak, u seksualni odnos s nekom novom osobom, pažljivo motrite simptome koji mogu ukazivati na zarazu koronavirusom.

Stručnjaci iz Washingtona kažu da bi se u seksualni odnos trebali upuštati samo ako se oboje osjećate dobro, a oni iz Oregona nude i grafički prikaz najsigurnijih seksualnih poza. U San Franciscu, pak, savjetuju da se tijekom pandemije ostane uz svojeg “glavnog seksualnog partnera ili one s kojima imate čest i redovit odnos”.

Ako morate ostati fizički udaljeni od svojeg partnera, upute iz Austina preporučuju da budete kreativni tijekom online susreta.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP