Prati nas

Ljubav i seks

Ispričali ste nam: Ovako izgleda seks u zrelim godinama

Dala sam si mašti na volju i priuštila svako zadovoljstvo u i nisam se opterećivala predrasudama. U tim nam se druženjima dogodila ljubav, zaljubili se, a ljubav nam je otvorila nove poglede na uživanje u tjelesnosti.

Objavljeno

|

Zašto muškarci mijenjaju partnerice?
foto: BigStock

„Iz neobjašnjivog razloga mnogi misle da je seks samo za omladinu”, napisali smo u jučerašnjem tekstu pod naslovom „Potres u postelji: Seks nakon pedesete, šezdesete…“ A onda ste nam to potvrdili i vlastitim iskustvom. Ovo su ohrabrujuće priče koje ste podijelili s nama i koje ruše tabu seksa u zrelim godinama. Poželite li se pridružiti ovim hrabrim čitateljima, tu smo – slušamo vas. 

U šezdesetima bolje nego u tridesetima – priuštila sam si sva zadovoljstva i pronašla ljubav

Ostala sam udovica s 45 godina. Brak je trajao 25 godina i imali smo kćer. Bila sam dovoljno mlada da se nisam bojala osamljenosti i dovoljno stara da znam što hoću od života. Isprva sam se posvetila školovanju kćerke, a i radila sam. Slobodno vrijeme sam popunjavala radnjama koje zakon braka baš i ne podržava. Naime, malo više vremena sam posvetila svojim zadovoljstvima; putovanjima kod rodbine, pričanju duboko u noć, odlascima na kave s osobama koje sam sama odabrala.

Trajalo je to sedam-osam godina. Kćer se osamostalila, ja sam otišla u mirovinu i imala svo vrijeme ovog svijeta. S približavanjem jednih božićnih blagdana počela sam osjećati predblagdansku depresiju. Došla sam u fazu kada sam osjetila da se svima dajem previše a u dusi ostajem prazna. Često sam imala potrebu imati nekoga kome bih  poklonila svoju ljubav, nekoga za nasloniti glavu mu na rame i šutjeti.

U tim trenucima slabosti zvala sam jednog prijatelja s kojim sam povremeno znala popiti kavu i o svemu razgovarati. On se je u međuvremenu rastavio, živio je sam i dogodilo se to da smo završili u krevetu. To je nešto najbolje što mi se dogodilo. U tom sam razdoblju već godinama bila u menopauzi pa nije bilo straha od trudnoće. Dala sam si mašti na volju i priuštila svako zadovoljstvo u seksu i nisam se opterećivala predrasudama.

U tim nam se druženjima dogodila ljubav, zaljubili se, a ljubav nam je otvorila nove poglede na uživanje u seksu. Danas, nakon devet godina zajedničkog života, strast je još uvijek prisutna. Živimo sami i nema doba dana ili noći kada nam dođe zelja za seksom, a da se ne upustimo u vođenje ljubavi.

Mogu iskreno reći da za seks nema granica što se starosti tiče. Važno je kako se osjećamo fizički i psihički. Ja sam odbacila sve predrasude i prepustila se osobnom uživanju. U nijednom trenutku nisam požalila, jer sam puno dobila od života. Zdravlje me super služi, prepoznajem ljepotu u malim stvarima, veselim se svakom novom danu, a najviše čemu se veselim je odlazak u krevet. Tamo me čeka sve sto me čini sretnom i zadovoljnom osobom. Napomenula bih da sam i ja u mladosti mislila da je seks rezerviran za mlade. Svi stariji od 50 su za mene bili stari. Sad kad sam ja u šezdesetima i kad uživam u seksu više nego u tridesetima, malo sam promijenila poglede na život. Ali valjda tako mora biti.

 

I uz erektilnu disfunkciju imamo odličan seks

Imam 66 godina i zdravstvene probleme – teški dijabetes. Na inzulinu sam, a s takvom bolesti ide i erektilna disfunkcija. Prihvatio sam to, ali ne želim se odreći seksa koji volim. Budući da ne mogu uživati u klasičnom seksu, pokušao sam drugačije; uz nježno maženje, pomagala i oralno zadovoljavanje. Utvrdio sam da je ženama tako ljepše i lakše ih je zadovoljiti na takav način pa im klasični seks ni ne dostaje. Uživam tako zadovoljiti ženu i u tome uvijek uspijevam. A žene to vole.

Kako naći seks u starijoj dobi?

foto: BigStock

Roditeljstvo i zajedničko kućanstvo su nas sputavali – sada uživamo

Imam 52 godine, a suprug 57. Nismo nikada uživali u seksu kao sada. Kad smo bili mladi, često smo to radili, nekada i tri puta u danu. Kad nam se rodilo prvo dijete, naša ljubav i zelja za seksom je naglo splasnula; što zbog obaveza, što zbog konstantnog umora.

Nedavno sam pročitala da je roditeljstvo vrlo stresno. Potpuno se slažem. Kad malo bolje razmislim, često smo morali našu želju za seksom potiskivati ili ga obaviti što je moguće brze. Stalno smo bili na oprezu, jer smo živjeli u zajedničkom kućanstvu s njegovom majkom, očuhom i sestrom. Da ne pričam o ustajanju po noći zbog dojenja bebe, presvlačenja… Sve je to dosta utjecalo na zahlađenje emocija koje nismo smjeli ni pokazivati zbog zatucanosti njegove majke i očuha.

Ne mogu reći da nam je seks postao loš, već nam je nedostajao. Smatram da je seks nešto predivno. Ne treba se stidjeti svoje seksualnosti. Čovjek može biti zdraviji i zadovoljniji nakon dobrog seksa.

Danas kad su djeca otišla od kuće i konačno živimo sami, ne moramo se više kriti ili strahovati da će netko naići. Jedina mana je što supruga često nema, jer radi u inozemstvu. Ali kada dođe, uživamo više nego kad smo bili mladi. Otkrili smo mnogo toga što volimo i želimo raditi jedno drugome. Uživajte u seks dok možete.

Opet smo zajedno – nakon pet godina

Imam 55 godina, a ona 52. Imali smo strastven seks, a onda je ona ušla u menopauzu. U mojoj se glavi dogodio “klik”. Sve je prestalo, i nagon, i želja. Trajalo je pet godina. Opet smo zajedno u postelji. Neko potpuno novo iskustvo s puno nove želje, iskrene ljubavi  i pažnje.

Recite nam u povjerenju

Želite li s nama i drugim čitateljima podijeliti svoje iskustvo na ovu temu, potpuno anonimno pošaljite nam poruku preko naše stranice Povjerljivo (kliknite ovdje).

Uz dobru volju, može se – sve je u glavi

Imam 66 godina. U penziji sam.  Što se seksa tiče još uvijek funkcioniram i mogu reći da sam potpuno rasterećen mnogih stvari. Drago mi je da to još uvijek mogu raditi, iako nije onako kao što je bilo kad sam bio mlađi. Kod mene je čitav niz otežavajućih okolnosti; dijabetes, visoki krvni tlak, malo teže ranjavanje, slabost srčanih zalizaka, peyronijeva bolest… Ponekad se pomalo i popije. Ne pušim. Zbog ranjavanja ne smijem vježbati i uglavnom se aktivnosti svode na manje napore i laganu šetnju, a navedene bolesti, koje držim pod kontrolom, me sprječavaju da koristim neka jača medicinska sredstva za potenciju. Zato uglavnom koristim sredstva na biljnoj osnovi i to prilično efikasno, dok za „trening” koristim vakuum pumpu. I ona pomaže. Inače mi je za uzbuđenje potrebno malo više vremena, ali uspijeva. Međutim, poslije solidnog seksa osjećam veliki umor, ali kako se ne bavim ničim posebnim, izuzev kuhanja , šetnje i igranja igara na računalu, imam vremena za odmor dovoljno.

Ne pada mi na pamet da odustanem od bavljenja seksom i mislim da će funkcionirati sve dok mi se bude dalo. Čim se odustane, prestaje i funkcioniranje glavnog organa za to. Sve u svemu smatram da i seksualna aktivnost znatno pomaže općem zdravstvenom stanju. Samo se ne treba predati i odustajati. Većim dijelom kvaliteta seksa ovisi o mozgu, a uz “održavanje” i “trening” ostalih elemenata dosta se može postići. Stvar je u zadovoljstvu, a to je u starijim godinama jako važna stvar.

.

Ljubav i seks

Beate Uhse, pilotkinja koja je ženama dala seksualne igračke, danas bi slavila stoti rođendan

Jedni se ljute, a drugi joj se dive. Spolnost odjednom nije više bila samo muška stvar. Beate Uhse oslobađa žene tako što im priznaje pravo na samostalnu spolnost.

Objavljeno

|

Autor

Ona je otvorila prvi sex shop na svijetu: Beate Uhse je imala pionirsku ulogu u prodaji erotskih proizvoda i revolucionarne poslovne ideje. Danas bi napunila 100 godina, podsjeća Deutsche Welle.

Mnogi Nijemci su se desetljećima zacrvenili već i na samo spominjanje imena Beate Uhse. Ta samouvjerena i rječita Njemica je iz spavaće sobe u izlog svoje radnje iznijela čitav svijet seksa, ali i pomagala za razne seksualne igre. To se zbivalo u vrijeme kada se o seksualnosti nije javno govorilo, a nije bilo ni svijesti o tome da bi ona mogla biti povezana s radošću i zadovoljstvom.


Beate Uhse je rođena 1919. u tadašnjoj Istočnoj Pruskoj, oblasti koja je poslije Drugog svjetskog rata postala dio Rusije. Roditelji su ju odgajali u otvorenom i liberalnom duhu. Otac je bio poljoprivrednik. U štali je vidjela kako se pare životinje.

Majka je bila jedna od prvih žena u Njemačkoj koje su završile medicinu. Ona joj je otvoreno govorila o ženskoj seksualnosti i čak joj je preporučila kontracepcijska sredstva. Beate je naučila u roditeljskoj kući da su djevojčice isto tako talentirane kao i dječaci.

1937. je odlučila postati pilotkinja

Uskoro je bila sportska i umjetnička letačica. Zatim se 1939. udala za svog instruktora letenja Hans-Jürgena Uhsea, a 1943. im se rodio sin.

Godinu dana kasnije je njen muž stradao u avionskoj nesreći, ali ona je i dalje nastavila letjeti. Od 1944. je bila u njemačkom Wehrmachtu. Sa činom kapetana transportirala je zrakoplove do fronte. Do kraja života nije željela govoriti o svojoj ulozi u tom vremenu, ali nije osjećala krivicu.

Seks više nije samo muška stvar

Na kraju rata uspjela je jednim od posljednjih letova napustiti Berlin zajedno sa sinom. Našla se u Flensburgu na sjeveru Njemačke.

Bila su to teška vremena za samohranu majku. U razgovoru sa ženama čiji su se muževi vraćali iz rata saznaje da se te žene plaše trudnoće u to doba teške oskudice. Beate Uhse se sjetila kontracepcijskih metoda koje joj je majka preporučila i zapisala jednu od njih: kalendarsku metodu računanja plodnih dana poznatu kao metodu Knaus-Ogino.

“To nije bila sigurna metoda, ali je bila bolje nego ništa”, rekla je Beate Uhse kasnije. “Schrift X” je naziv brošure koju je prodala po tada veoma visokoj cijeni u 32.000 primjeraka. Tako je stekla kapital za osnivanje firme koja će kasnije postati svjetski koncern.

2.000 tužbi

No njen način prodaje, koji se bazirao na tada neuobičajenom slanju formulara za naručivanje na sve adrese do kojih je mogla doći, donosi joj i prve sudske procese. Poslije će ih u njenoj karijeri biti oko dvije tisuće. Najčešće su podnositelji tužbi smatrali da su na njihove adrese stigli nepristojni materijali koji navode na nemoralno ponašanje i seks prije braka.

Jedni se ljute, a drugi joj se dive. Seks odjednom nije više bila samo muška stvar. Beate Uhse oslobađa žene tako što im priznaje pravo na samostalnu seksualnost. Ona je svoju ideju gledala s pragmatične strane: “Nije se tada obaziralo na sentimente u onome što se radilo. Gledalo se da se preživi i da se izađe na kraj s djetetom.”

Bračna higijena

Onda je 1951. učinjen sljedeći korak: osnovana je “kuća za dostavu Beate Uhse”. Ona prodaje kondome i publikacije o “bračnoj higijeni”, kako se tada nazivao seks u braku. Njen poslovni model se sastoji od prodaje stvari koje su svima potrebne, a nitko o njima ne priča. Ali i ton je nov – za proizvode jamči svojim imenom i direktno oslovljava mušterije.

Rezultat je brz rast firme. Poslije prvog desetljeća zapošljava 200 ljudi. U Flensburgu 1962. otvara prvi sex shop na svijetu.

Ta “specijalizirana trgovina za bračnu higijenu” je izazvala val negodovanja. Neki građani su smatrali da ona potiče neprirodno zadovoljenje seksualnih potreba. Beate Uhse zbog njezinog lošeg glasa nisu htjeli primiti ni u lokalni teniski klub. To ju je razljutilo pa je izgradila vlastito tenisko igralište.

“Mislim da je meni bilo lakše. Muškarcu se mnogo brže spočitavaju negativne misli ili prljava mašta nego ženi koja je udata i ima djecu, pa joj ništa na tom području nije tuđe. Njoj više vjeruju”, rekla je u jednom intervjuu 1997.

Trgovina Beate Uhse u Amsterdamu (foto: National Archives, 1971.)

Legalizacija pornografije

Novi poslovni impulsi dolaze sedamdesetih. Mijenjaju se i zakoni i moralne predodžbe ljudi. U centru pažnje više nisu “bračna higijena” već želja i zadovoljstvo. Pored kondoma, krema i časopisa, odavno se prodaju i erotska pomagala i igračke, donje rublje i sredstva za potenciju.

Pornografija je 1975. legalizirana u Njemačkoj te Beate Uhse uključuje video-sadržaje u svoju ponudu. Za mnoge feministice ovdje dolazi do radikalnog raskida. Zašto Uhse prodaje filmove u kojima su žene degradirane na razinu seksualnog objekta? Kritičari joj spočitavaju do danas da joj nije bila važna ravnopravnost već profit.

Neuspjeh obiteljske firme

Uhse je dobila još dva sina u drugom braku s trgovcem Ernst-Walterom Rotermundom. Sinovi su se uključili u posao. Posao je cvjetao, ali sinovi su se posvađali. Firma je podijeljena 1981. “Beate Uhse” ostaje kod majke i njenog sina Ulricha, a “Dostava Orion” od tada pripada dvojici drugih sinova.

Stagnacija je za firmu nezamisliva. Nove ideje postaju stvarnost. Beate Uhse 1996. otvara Muzej erotike u Berlinu, a 1999., dvije godine pred smrt, s firmom je izašla na burzu.

Dionice najprije astronomski rastu, a potom kontinuirano padaju. Firma se bori sa smanjenim prometom, neke filijale se zatvaraju. Prevelika je konkurencija na internetu, stalno prijeti bankrot. Insolventnost je prvi put proglašena prije dvije godine, ali osnivačica firme to nije doživjela.

Kažu da je Beate Uhse mnogo patila zbog svađe sinova i podjele firme. A i njen drugi muž izgleda nije bio za nju. Brzo se povukao iz posla i okrenuo se drugim ženama. Poslije 20 godina braka Beate Uhse se razvodi i potom nalazi novu ljubav, Amerikanca koji je mlađi od nje 25 godina.

Priznanja tek pred kraj života

Pred kraj života poslovanje je bilo nestabilno, ali za svoju pionirsku ulogu u oslobađanju seksualnosti počinje dobivati društvena priznanja. Dugo je u svom Flensburgu bila odbacivana, ali za svoj osamdeseti rođendan se upisala u Zlatnu knjigu grada. Međutim, nije postala počasna građanka.

Deset godina prije toga, 1989., dobila je Savezni križ za zasluge. Ona se nametnula u muškim oblastima – kao pilotkinja i poslovna žena. Nesumnjivo je njena zasluga da su neke teme koje su bile tabu pronašle put do javnosti. Nije ustuknula ni pred prijetnjama, ni pred tužbama ili pred pokušajima da je marginaliziraju.

Katrin Rönicke, autorica njene biografije, izjavila je da Beati Uhse nije posebno na srcu ležala ženska emancipacija. Ona je, prema Katrin Rönicke, rani primjer influencerice.

Beate Uhse je umrla 2001. u osamdeset i prvoj godini života od posljedica upale pluća.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP