Prati nas

Ljubav i seks

Ispričali ste nam: Ovako izgleda seks u zrelim godinama

Dala sam si mašti na volju i priuštila svako zadovoljstvo u i nisam se opterećivala predrasudama. U tim nam se druženjima dogodila ljubav, zaljubili se, a ljubav nam je otvorila nove poglede na uživanje u tjelesnosti.

Objavljeno

|

Zašto muškarci mijenjaju partnerice?
foto: BigStock

„Iz neobjašnjivog razloga mnogi misle da je seks samo za omladinu”, napisali smo u jučerašnjem tekstu pod naslovom „Potres u postelji: Seks nakon pedesete, šezdesete…“ A onda ste nam to potvrdili i vlastitim iskustvom. Ovo su ohrabrujuće priče koje ste podijelili s nama i koje ruše tabu seksa u zrelim godinama. Poželite li se pridružiti ovim hrabrim čitateljima, tu smo – slušamo vas. 

U šezdesetima bolje nego u tridesetima – priuštila sam si sva zadovoljstva i pronašla ljubav

Ostala sam udovica s 45 godina. Brak je trajao 25 godina i imali smo kćer. Bila sam dovoljno mlada da se nisam bojala osamljenosti i dovoljno stara da znam što hoću od života. Isprva sam se posvetila školovanju kćerke, a i radila sam. Slobodno vrijeme sam popunjavala radnjama koje zakon braka baš i ne podržava. Naime, malo više vremena sam posvetila svojim zadovoljstvima; putovanjima kod rodbine, pričanju duboko u noć, odlascima na kave s osobama koje sam sama odabrala.

Trajalo je to sedam-osam godina. Kćer se osamostalila, ja sam otišla u mirovinu i imala svo vrijeme ovog svijeta. S približavanjem jednih božićnih blagdana počela sam osjećati predblagdansku depresiju. Došla sam u fazu kada sam osjetila da se svima dajem previše a u dusi ostajem prazna. Često sam imala potrebu imati nekoga kome bih  poklonila svoju ljubav, nekoga za nasloniti glavu mu na rame i šutjeti.

U tim trenucima slabosti zvala sam jednog prijatelja s kojim sam povremeno znala popiti kavu i o svemu razgovarati. On se je u međuvremenu rastavio, živio je sam i dogodilo se to da smo završili u krevetu. To je nešto najbolje što mi se dogodilo. U tom sam razdoblju već godinama bila u menopauzi pa nije bilo straha od trudnoće. Dala sam si mašti na volju i priuštila svako zadovoljstvo u seksu i nisam se opterećivala predrasudama.

U tim nam se druženjima dogodila ljubav, zaljubili se, a ljubav nam je otvorila nove poglede na uživanje u seksu. Danas, nakon devet godina zajedničkog života, strast je još uvijek prisutna. Živimo sami i nema doba dana ili noći kada nam dođe zelja za seksom, a da se ne upustimo u vođenje ljubavi.

Mogu iskreno reći da za seks nema granica što se starosti tiče. Važno je kako se osjećamo fizički i psihički. Ja sam odbacila sve predrasude i prepustila se osobnom uživanju. U nijednom trenutku nisam požalila, jer sam puno dobila od života. Zdravlje me super služi, prepoznajem ljepotu u malim stvarima, veselim se svakom novom danu, a najviše čemu se veselim je odlazak u krevet. Tamo me čeka sve sto me čini sretnom i zadovoljnom osobom. Napomenula bih da sam i ja u mladosti mislila da je seks rezerviran za mlade. Svi stariji od 50 su za mene bili stari. Sad kad sam ja u šezdesetima i kad uživam u seksu više nego u tridesetima, malo sam promijenila poglede na život. Ali valjda tako mora biti.

 

I uz erektilnu disfunkciju imamo odličan seks

Imam 66 godina i zdravstvene probleme – teški dijabetes. Na inzulinu sam, a s takvom bolesti ide i erektilna disfunkcija. Prihvatio sam to, ali ne želim se odreći seksa koji volim. Budući da ne mogu uživati u klasičnom seksu, pokušao sam drugačije; uz nježno maženje, pomagala i oralno zadovoljavanje. Utvrdio sam da je ženama tako ljepše i lakše ih je zadovoljiti na takav način pa im klasični seks ni ne dostaje. Uživam tako zadovoljiti ženu i u tome uvijek uspijevam. A žene to vole.

Kako naći seks u starijoj dobi?

foto: BigStock

Roditeljstvo i zajedničko kućanstvo su nas sputavali – sada uživamo

Imam 52 godine, a suprug 57. Nismo nikada uživali u seksu kao sada. Kad smo bili mladi, često smo to radili, nekada i tri puta u danu. Kad nam se rodilo prvo dijete, naša ljubav i zelja za seksom je naglo splasnula; što zbog obaveza, što zbog konstantnog umora.

Nedavno sam pročitala da je roditeljstvo vrlo stresno. Potpuno se slažem. Kad malo bolje razmislim, često smo morali našu želju za seksom potiskivati ili ga obaviti što je moguće brze. Stalno smo bili na oprezu, jer smo živjeli u zajedničkom kućanstvu s njegovom majkom, očuhom i sestrom. Da ne pričam o ustajanju po noći zbog dojenja bebe, presvlačenja… Sve je to dosta utjecalo na zahlađenje emocija koje nismo smjeli ni pokazivati zbog zatucanosti njegove majke i očuha.

Ne mogu reći da nam je seks postao loš, već nam je nedostajao. Smatram da je seks nešto predivno. Ne treba se stidjeti svoje seksualnosti. Čovjek može biti zdraviji i zadovoljniji nakon dobrog seksa.

Danas kad su djeca otišla od kuće i konačno živimo sami, ne moramo se više kriti ili strahovati da će netko naići. Jedina mana je što supruga često nema, jer radi u inozemstvu. Ali kada dođe, uživamo više nego kad smo bili mladi. Otkrili smo mnogo toga što volimo i želimo raditi jedno drugome. Uživajte u seks dok možete.

Opet smo zajedno – nakon pet godina

Imam 55 godina, a ona 52. Imali smo strastven seks, a onda je ona ušla u menopauzu. U mojoj se glavi dogodio “klik”. Sve je prestalo, i nagon, i želja. Trajalo je pet godina. Opet smo zajedno u postelji. Neko potpuno novo iskustvo s puno nove želje, iskrene ljubavi  i pažnje.

Recite nam u povjerenju

Želite li s nama i drugim čitateljima podijeliti svoje iskustvo na ovu temu, potpuno anonimno pošaljite nam poruku preko naše stranice Povjerljivo (kliknite ovdje).

Uz dobru volju, može se – sve je u glavi

Imam 66 godina. U penziji sam.  Što se seksa tiče još uvijek funkcioniram i mogu reći da sam potpuno rasterećen mnogih stvari. Drago mi je da to još uvijek mogu raditi, iako nije onako kao što je bilo kad sam bio mlađi. Kod mene je čitav niz otežavajućih okolnosti; dijabetes, visoki krvni tlak, malo teže ranjavanje, slabost srčanih zalizaka, peyronijeva bolest… Ponekad se pomalo i popije. Ne pušim. Zbog ranjavanja ne smijem vježbati i uglavnom se aktivnosti svode na manje napore i laganu šetnju, a navedene bolesti, koje držim pod kontrolom, me sprječavaju da koristim neka jača medicinska sredstva za potenciju. Zato uglavnom koristim sredstva na biljnoj osnovi i to prilično efikasno, dok za „trening” koristim vakuum pumpu. I ona pomaže. Inače mi je za uzbuđenje potrebno malo više vremena, ali uspijeva. Međutim, poslije solidnog seksa osjećam veliki umor, ali kako se ne bavim ničim posebnim, izuzev kuhanja , šetnje i igranja igara na računalu, imam vremena za odmor dovoljno.

Ne pada mi na pamet da odustanem od bavljenja seksom i mislim da će funkcionirati sve dok mi se bude dalo. Čim se odustane, prestaje i funkcioniranje glavnog organa za to. Sve u svemu smatram da i seksualna aktivnost znatno pomaže općem zdravstvenom stanju. Samo se ne treba predati i odustajati. Većim dijelom kvaliteta seksa ovisi o mozgu, a uz “održavanje” i “trening” ostalih elemenata dosta se može postići. Stvar je u zadovoljstvu, a to je u starijim godinama jako važna stvar.

.

Ljubav i seks

Konačno! Katolički svećenik objavio knjigu o seksu. Što se smije, a što ne?

‘Katolički se supružnici prema bračnoj postelji odnose s osobitim poštovanjem. Uređuju posebnu sobu za intimno slavljenje bračnoga čina.’

Objavljeno

|

Autor

Katolici koje muče pitanja o seksualnosti, mogu odahnuti. Naime, na hrvatskom je izašla knjiga poljskog fratra Ksawerya Knotza “Seks kakav niste poznavali”. Predgovor hrvatskom izdanju napisao je salezijanac don Damir Stojić, studentski kapelan poznat širokoj javnosti po tvrdnji da žena ne može zatrudnjeti silovanjem.

“Ova knjiga poručuje da se radost seksa ne nalazi u tzv. oslobođenju od moralnih principa, nego u poslušnosti zapovijedima Boga Stvoritelja koje je uputio našim praroditeljima: ‘Plodite se i množite’, tj. u življenju po Božjim i crkvenim zapovijedima na ovomu području”, piše Stojić objašnjavajući kako osobno kao katolički svećenik dobiva na stotine upita i molbi za razgovor o toj temi od bračnih parova i mladih.


Kako prenosi Večernji list, Knotz tvrdi kako “Isus Krist pristupa supružnicima i onda kada se nježno grle, ljube, miluju, imaju spolni odnos. I na taj način njihova probuđena tijela sudjeluju u tajni ljubavi Boga skrivenoga u ljudskim tijelima. U trenutku kada uzajamno daruju zadovoljstvo Gospodin Bog je prisutan među njima, i to na temelju sakramenta ženidbe koji posvećuje njihov intimni odnos.”

“Bračna postelja je oltar”

Knotz govori o “tri kućna oltara” kao simbolima dimenzija odnosa s Bogom, a to su: kućni molitveni kutak, stol i bračna postelja.

“Katolički se supružnici prema bračnoj postelji odnose s osobitim poštovanjem. Uređuju posebnu sobu za intimno slavljenje bračnoga čina. Opremaju je krevetom toliko širokim da bi pogodovao lagodnu doživljaju toga iznimnog trenutka”, kaže Knotz dodajući kako “supružnici slave svoj sakrament, odnosno svoj život s Kristom, i u spolnome činu”, piše Knotz.

“Neki su ljudi uvjereni kako se tamo gdje je Bog treba ponašati vrlo pobožno – ne smije se glasno razgovarati, treba sklopiti ruke, ne smije se šaliti, smijati se, koketirati, ljubiti se, milovati se niti se spolno sjedinjavati. Kada slušaju o svetosti bračnoga života, odmah zamišljaju kako takav seks mora biti lišen radosti, erotskih igrica, maštarija i supružnicima atraktivnih poza, nego treba biti ozbiljan kao korizmene crkvene pjesme. Nije im ni na kraj pameti da bi posve prirodan, normalan bračni i obiteljski život mogao biti svet”, piše Kontz ulazeći u knjizi na više mjesta u detaljne opise kako bi supružnici trebali zadovoljiti jedni druge, tj. međusobno se “darivati”.

Smiju li se katolici upustiti u oralni seks?

Da, ako se radi o predigri. “Stimuliranje vanjskih spolnih organa usnama ili jezikom, kao element predigre, moralno je dopušteno i u takvu ponašanju ne treba tražiti grijeh”, tvrdi Knotz dodajući kako bi 2crkveni nauk zapao u proturječnost kada bi propovijedao da se neke dijelove tijela voljene osobe, kao što su usta, ruke, grudi, bedra, stražnjica može milovati i ljubiti, a druge – na primjer spolne organe – nije dopušteno ljubiti, maziti, dodirivati te da pripadaju u drugu kategoriju i da ih se ne može voljeti na isti način i iz toga maženja crpiti užitak”.

Katolici nemaju pravo zahtijevati analni seks

Analni seks shvaćen kao prodiranje muškoga uda u analni otvor nije normalan spolni čin. Takvo ponašanje ne učvršćuje bračnu vezu, a šteti zdravlju (npr. ozljede koje mogu dovesti do zaraze). Građa rektuma nije prilagođena za spolni odnos. Muškarci nemaju prava zahtijevati od žena takav način spolnoga odnosa

Igračke u krevetu su nepoželjne

Granica je prekoračena na štetu bračne veze kada supružnici počinju koristiti raznovrsne stimulatore: prstenje koje produžuje erekciju, vaginalne kuglice, kemijska sredstva koja pojačavaju pobudu i sl. Te dosjetke imaju za cilj umjetno izazvati i pojačati zadovoljstvo, crpsti ga više nego što to daje tjelesnost dviju osoba koje se vole.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP