Prati nas

Vijesti

Orešković šalje reforme u Bruxelles: U mirovinu tek u 67. godini

Radnici, prema tom prijedlogu, više neće ići u prijevremenu mirovinu pet godina prije ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu već će se ta granica smanjiti na tri godine. Muškarci će tako umjesto sa 60, u prijevremenu mirovinu odlaziti sa 62 godine.

Objavljeno

|

Tihomir Orešković
Tihomir Orešković (screenshot: HTV)

Premijer Tihomir Orešković jučer je na početku sjednice Vlade najavio da će idući tjedan na sjednici biti donesen Nacionalni program reformi koji će Hrvatska, uz Plan konvergencije, do kraja mjeseca predati Europskoj uniji. Osim plana da se privatiziraju tvrtke iz turističkog portfelja i prodaje dionica Podravke, Jutarnji list doznaje da će se u njemu naći i reforma mirovinskog sustava.

Radnici, prema tom prijedlogu, više neće ići u prijevremenu mirovinu pet godina prije ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu već će se ta granica smanjiti na tri godine. Muškarci će tako umjesto sa 60, u prijevremenu mirovinu odlaziti sa 62 godine.

Povećanje radne dobi na 67 godina trebalo bi prema tome planu krenuti od 2025., a tada bi se u prijevremenu mirovinu moglo ići tek sa 64 godine života, podjednako za žene i muškarce. Dodatno će se i penalizirati ranije umirovljenje, koji će iznositi 0,3 posto po mjesecu.

Zdravstvena reforma također je dio tog dokumenta, a riječ je o smanjenju troškova kroz povećanja cijena dopunskog osiguranja te reorganizaciju hitne službe.

Reakcije

“Ti prijedlozi zaslužuju svaku osudu, potpuno su neprihvatljivi i SDP će naći načina da im se suprotstavi jer Vlada nema osjećaj za građane, nego podilazi krupnom kapitalu i poslodavcima”, komentira bivši ministar rada Mirando Mrsić.

“Apsolutno smo protiv bilo kakvih promjena, a posebno bi bilo šokantno skraćenje roka za prijevremenu mirovinu na tri godine, ako je to točno. Europska komisija nema ingerencija nad mirovinskim pravima, a predsjednik Vlade nepotrebno se ‘prostro’ pred njima i prije nego što su počeli razgovori sa socijalnim partnerima”, kaže sindikalac Krešimir Sever. “Po ovome za ista radna mjesta borit će se djedovi i unuci”, prenosi Severove riječi Večernji list.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.