Prati nas

Vijesti

Orešković šalje reforme u Bruxelles: U mirovinu tek u 67. godini

Radnici, prema tom prijedlogu, više neće ići u prijevremenu mirovinu pet godina prije ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu već će se ta granica smanjiti na tri godine. Muškarci će tako umjesto sa 60, u prijevremenu mirovinu odlaziti sa 62 godine.

Objavljeno

|

Tihomir Orešković
Tihomir Orešković (screenshot: HTV)

Premijer Tihomir Orešković jučer je na početku sjednice Vlade najavio da će idući tjedan na sjednici biti donesen Nacionalni program reformi koji će Hrvatska, uz Plan konvergencije, do kraja mjeseca predati Europskoj uniji. Osim plana da se privatiziraju tvrtke iz turističkog portfelja i prodaje dionica Podravke, Jutarnji list doznaje da će se u njemu naći i reforma mirovinskog sustava.

Radnici, prema tom prijedlogu, više neće ići u prijevremenu mirovinu pet godina prije ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu već će se ta granica smanjiti na tri godine. Muškarci će tako umjesto sa 60, u prijevremenu mirovinu odlaziti sa 62 godine.Povećanje radne dobi na 67 godina trebalo bi prema tome planu krenuti od 2025., a tada bi se u prijevremenu mirovinu moglo ići tek sa 64 godine života, podjednako za žene i muškarce. Dodatno će se i penalizirati ranije umirovljenje, koji će iznositi 0,3 posto po mjesecu.

Zdravstvena reforma također je dio tog dokumenta, a riječ je o smanjenju troškova kroz povećanja cijena dopunskog osiguranja te reorganizaciju hitne službe.

Reakcije

“Ti prijedlozi zaslužuju svaku osudu, potpuno su neprihvatljivi i SDP će naći načina da im se suprotstavi jer Vlada nema osjećaj za građane, nego podilazi krupnom kapitalu i poslodavcima”, komentira bivši ministar rada Mirando Mrsić.

“Apsolutno smo protiv bilo kakvih promjena, a posebno bi bilo šokantno skraćenje roka za prijevremenu mirovinu na tri godine, ako je to točno. Europska komisija nema ingerencija nad mirovinskim pravima, a predsjednik Vlade nepotrebno se ‘prostro’ pred njima i prije nego što su počeli razgovori sa socijalnim partnerima”, kaže sindikalac Krešimir Sever. “Po ovome za ista radna mjesta borit će se djedovi i unuci”, prenosi Severove riječi Večernji list.

.

Vijesti

Mesić o raspadu Jugoslavije: Trebali smo dogovoriti oročenu konfederaciju

Posljednji predsjednik SFRJ i bivši hrvatski predsjednik misli da se Jugoslavija nije trebala raspasti u krvavom ratu. Umjesto toga, smatra, trebalo je uvesti pokusni politički model s ograničenim trajanjem.

Objavljeno

|

Autor

Posljednji predsjednik Jugoslavije

Bivši hrvatski predsjednik u dva mandata Stipe Mesić komentirao je u Sarajevu raspad Jugoslavije. „Najkraće rečeno – ovaj rat nije bio potreban. Završio je s više od 100.000 mrtvih, a granice se nisu promijenile niti za jedan milimetar“, kazao je Mesić.

„Dakle, oni koji su željeli svoje političke ciljeve ostvariti kroz rat, nisu to uspjeli, ali su ostavili razoreno gospodarstvo, ubijene, ranjene… Taj rat je za svaku osudu! A, mogli smo doći do jednog normalnog političkog dogovora koji bi se zvao “oročena konfederacija” na tri do pet godina, pa da vidimo – ako stvari idu, dobro, ako ne idu, opet svatko sebi, ali kao prijatelji, i opet bismo zajednički nastupali, ali bez ijednog mrtvog. Međutim, oni koji su htjeli rat očito su u tome uspjeli, ali nisu ostvarili svoje ciljeve“, rekao je bivši predsjednik za Deutsche Welle.Mesić je sa Sarajevo Business foruma poručio: „Moja je poruka da zapamtimo sve što se događalo u povijesti, ali da rješavamo sadašnje izazove i da idemo u budućnost s otvorenim srcem i otvorenim željama koje možemo ostvariti.“

Nastavi čitati