Prati nas

Aktivno starenje

Sedam neugodnih istina o starenju

Postoji određena mudrost koja dolazi isključivo s godinama. Neke stvari vezane uz starenje jednostavno ne možemo predvidjeti dok se i sami ne nađemo u toj situaciji. Ipak, stariti se može na mudar i manje mudar način. Donosimo sedam životnih mudrosti koje bi svi trebali znati kad dođu u određene godine.

Objavljeno

|

Kako je biti star?
foto: Pixabay

Mladost – ludost, a starost – mudrost! Slažete li se s tom starom uzrečicom? Bilo kako bilo, godine doista donose određenu mudrost. Ipak stariti se može na mudar i manje mudar način. Donosimo sedam životnih mudrosti koje bi svi trebali znati kad dođu u određene godine:

1. Blagi bolovi se ponekad mogu ignorirati

Starenje nije bezbolan proces. Koljena postaju manje pokretljiva, na stopalima se pojavljuju čukljevi, prsti više nisu tako gipki. Vjerojatno vas ništa od toga neće ubiti zato se svakako nastavite kretati. Jednom kad padnete u krevet ili postanete ovisni o posjetima liječnicima, stvari će postati sve gore i gore. No u tu je zamku lako upasti. Grč u nozi koji se ponavlja može vas prisiliti da se krećete manje, a kad se krećete manje, počet će se skupljati kile, s kilama dolazi zadihanost, s time i češće sjedenje ili ležanje na kauču. A jednom kad vam kauč postane omiljeno boravište, o zdravom i aktivnom životu više nema ni govora.

2. Svaki liječnik je samo onoliko dobar koliko je dobra njegova medicinska sestra

Da, liječnik je taj po čije ste mišljenje došli, no često nam više treba medicinska sestra. Ona će nam previti ranu, dati injekciju, nabaviti uputnicu ili recept. Pa ako je medicinska sestra neučinkovita i spora, steći ćete dojam da je takav i liječnik što ne mora biti točno. Možda se doista radi o vrhunskom stručnjaku do koga je teško doprijeti jer je u čekaonici uvijek red. Tu je, naravno, i općenito preopterećenje zdravstvenog sustava pa svaki posjet ambulanti zahtijeva mnogo strpljenja.

3. Estetski zahvati nisu put ka sreći

Starenje je neizbježno i nijedan estetski zahvat ili injekcija botoksa to neće promijeniti. Mnogi plastičnom kirurgu daju i posljednji novčić, no nakon toga otkriju da nisu pronašli niti fontanu mladosti niti pravu sreću. To je zbog jednostavne i neosporne činjenice da sreća dolazi iznutra, a nutrinu se ne da niti zategnuti, niti popraviti s dva-tri reza kirurškim skalpelom. Mislite li da vam je pošto-poto potrebna estetska operacija, možda operaciju zapravo treba vaša duša.

4. Umirovljenički dani izgledaju drugačije od onog što ste zamišljali

Živimo u nesigurnim vremenima. Ona su i uzbudljivija, ali nitko zapravo ne zna što mu donosi budućnost. Prije, u doba naših majki i očeva, radilo se u jednoj tvrtki čitav život, išlo se u penziju prema planu, mirovima je bila zajamčena. Danas je sve drugačije. Kao prvo živi se dulje, zatim poslovi više nisu tako sigurni niti su za čitav život, u mirovinu možda nećete onda kad ste planirali već puno prije ili kasnije, a sam iznos mirovine možda neće biti dovoljan za život. Zato umirovljeničke dane valja pripremiti puno pažljivije. Kao prvo, riješiti se svih dugova, vidjeti može li se organizirati još kakav izvor prihoda te, možda i najvažnije, štedjeti za stare dane.

5. Starenje popravlja vaš stav

Prije smo na putovanje pakirali najmoderniju odjeću, a danas onu najudobniju. Prije je jako važno bilo mišljenje poznanika i susjeda, danas možemo i bez njega. Starenje pored negativnih strana ima i mnoge prednosti, a čvrst i nepokolebljiv stav je jedna od njih. Sada, više nego ikad prije, slušate sami sebe i sami ste sebi najbolji prijatelj.

6. Političarima i dalje nećemo biti važni

Ovo je dosta paradoksalna situacija: starija populacija, znači ona 50 plus, iako najbrojnija, najmanje je u fokusu interesa većine političkih opcija. O umirovljeničkim problemima se govori uglavnom u predizborno vrijeme jer se na brojne glasove umirovljenika itekako računa. No kad izbori prođu, na te se birače uglavnom zaboravlja. Ovakva ‘nevidljivost’ nije nimalo ugodna, a ona seže i dalje od kratkovidnosti političara. Stariji ljudi doista jesu nevidljivi, žene pogotovo, i to je nešto protiv čega se treba boriti.

7. Živjeti dugo je velik problem

Ovo zvuči neobično, ali tako je. Naime, dok je produljenje životnog vijeka samo po sebi dobra vijest, to sa sobom donosi čitav niz novih problema. Dulji životni, znači i dulji radni vijek što će rijetki doživjeti kao nešto pozitivno. Nadalje, pod pritiskom je čitav mirovinski i zdravstveni sustav, što donosi dodatnu nesigurnost. I naposljetku, dug život neminovno znači i više i češće obolijevanje čega također treba biti svjestan i na što se valja pripremiti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.