Prati nas

Mozaik

Snahe na rubu živčanog sloma: Ovako nas muče svekrve!

Moja svekrva se jučer pokupila od stola i otišla plakat. nakon što smo joj rekli da nam ne treba pomoć oko nečega. To mi nije jasno. OK, osjećajna je, ali i ja sam.

Objavljeno

|

snahe i svekrve
foto: Pixabay

Teško je reći jesu li poneke svekrve “lude babe” ili su snahe “razmažene mamine curice”, no loših primjera ovog kompleksnog odnosa je i previše. I svaki se razlikuje od slučaja do slučaja. O razmjerima problema svjedoče tisuće stranica ispisanih stranica na Forum.hr portalu, s kojeg vam prenosimo neka, više ili manje, uznemirujuća svjedočenja.

 

Htjela je organizirati svadbu

Najžešće mi je bilo kad mi je rekla: „Kad se odlučite (na svadbu) dođite, pa ćemo sve lijepo isplanirati.“ Rekoh joj: „Ne, mi ćemo sve isplanirati, a vi ćete dobiti poruku kam i kad trebate doći.“ Bila je u šoku!  To ide od malih stvarčica pa sve do velikih životnih odluka.

 

Razmještala je namještaj

Moja svekrva je jako aktivna žena i pojavljivala se do nedavno ovdje svaki dan. Pređe ti ona do sedam, osam ujutro već cijeli Zagreb  i onda ne zna što bi dalje radila. Možda netko misli da se zezam, ali to je stvarno tako s njom. Ima strašno puno energije, a nigdje to za potrošiti. Prije nam je stalno ulazila u stan dok nas nije bilo doma, a bojim se da to i dalje radi, ali neprimjetno. Jednostavno je preznatiželjna i ne može izdržati da ne zna sve i ima sve oko sebe pod kontrolom, kao da ima opsesivno kompulzivni poremećaj. Dok nam je prije ulazila premještala bi stalno namještaj, a i ostale manje bitne stvari po stanu. Nakon što sam ja poludjela prestala je to raditi.

 

Povjerljivo!

Imate slično iskustvo? Kakva je bila vaša svekrva? Kako ste i jeste li riješili probleme sa snahom? Potpuno anonimno podijeliti svoju priču s nama i drugim čitateljima putem naše povjerljive pošte (klikni ovdje).

 

Previše je osjećajna

Moja svekrva se jučer pokupila od stola i otišla plakat. nakon što smo joj rekli da nam ne treba pomoć oko nečega. To mi nije jasno. OK, osjećajna je, ali i ja sam.

 

Izbacila je mačku na ulicu

Već dosta godina mačku koja je sad postala naša zajednička ljubimica. Ta mačka nam je skoro kao član obitelji. Obično je do sada išla s nama na more, ali kako sad imamo bebu odlučili smo je. Svekrva se odmah ponudila da je želi ona čuvati. Od kad me upoznala stalno mi je govorila da se ne brinem dobro za mačku i da bi s njom bila puno sretnija. Kasnije kad je došlo dijete je mačka ostala postrani što se tiče uvreda. Nisam baš bila za tu opciju da maca ostane kod nje, ali nam se izjalovio plan s jednim prijateljima, pa smo je ipak u zadnji čas ostavili kod muževih roditelja. Nakupovala sam joj hrane i još je muž prespavao s njom u kući svekra prvu noć da se privikne na novi prostor. Uglavnom, kad se muž vratio po mačku, nakon dva tjedna, rekli su mu da ih mačka baš i nije zavoljela pa se preselila živjeti u neku ruševinu gdje joj oni donose hranu. Govorimo dakle o mački koja je većinu života živjela u stanu i jako je privržena ljudima. Muž ju je pronašao nakon par sati traženja u jednoj napuštenoj kući, jedva živu i izgladnjelu potpuno. Maca je sada već u boljem stanju i preživjeti će. Nije da je svekrva neka luđakinja koja se nije u stanju brinuti za jednu mačku, jer ima svoje životinje za koje brine, ali jednostavno našu macu valjda namjerno nije hranila i skoro ju je ubila. A o tome zašto je pobjegla od njih ne želim niti razmišljati jer je inače jako društvena i ne udaljava se daleko od kuće skoro nikada. Svekrva se nije niti ispričala i ponaša se kao da se ništa nije dogodilo i da je to sve skroz normalno.

Zašto snahe mrze svekrve?

Kaktus “svekrvin stolac” (foto: Pixabay)

Sin ju ljubi svaki dan

Je li normalno da sin cmokne mamu svaki dan kad se vrati kući?

 

Kriva je menopauza

Dakle, na početku se nismo slagale, tj. njoj je bilo teško podnijeti činjenicu da joj netko “krade” sinčića. Kad smo dragi i ja počeli živjeti zajedno, nastali su veći problemi. Redovno smo slušali komentare kako mene može zamijeniti, ali obitelj ne, kako ona, kao kraljica majka, treba biti na prvom mjestu. Svađe, plakanja, podbadanja. Tad je to i mene počelo smetati, jer sve češće se moje ime spominjalo u negativnom kontekstu. Svađala sam se s njom preko dragoga, tj. njega sam podržavala u svakom napadu na nju (možda ga čak i malo gurala), ali stvari se nisu mijenjale na bolje. Sve dok ja nisam uzela stvari u svoje ruke. Jednog dana sam ju pozvala na kavu, same nas dvije, i otvoreno joj rekla sve što mi smeta, sve što ona čini pogrešno, priznala da dragi i ja isto u nekim stvarima griješimo. Nedugo nakon tog razgovora se ona lagano počela mijenjati na bolje, a za svaki prst koji bi ona pružila, mi bismo dali cijelu ruku.  Danas otvoreno priznaje da je pogriješila što se tako ponašala, dio svaljujemo i na menopauzu. Već oko 1,5 godinu smo  stvarno bliske. Mogu joj dosta toga reći, isto kao i ona meni.

Više svjedočenja snaha potražite u ovom starijem tekstu. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.