Prati nas

Nema predaje

‘Preskupi’ pacijenti osuđeni su na ‘žicanje’ od dobrih građana

Građani će prikupljati novac i ako prikupe milijun kuna, država će dometnuti još milijun kuna pa će stručni tim odlučiti na čije će se liječenje potrošiti ta dva milijuna. No ako sve siromašniji građani ne prikupe taj milijun, hoće li država zažmiriti na bolesne i taj milijun usmjeriti na drugu stranu?

Objavljeno

|

Tko je Milan Kujundžić?
Milan Kujundžić (foto: vlada.hr)

Vlada je na današnjoj sjednici potvrdila ono što je ministar zdravstva Milan Kujundžić najavljivao – novac za liječenje teških i rijetkih bolesti namicat će se humanitarnim akcijama.

Iako konkretno nije definiran način prikupljanja “milodara”, za očekivati je bezbroj medijskih akcija i žicanja putem kojih će se kupovati lijekovi (čitaj: život) u svojevrsnim crowdfunding kampanjama. Osim od građana, novac će se prikupljati i od tvrtki, a trebao bi završiti na računu državnog budžeta, ali s posebnim pozivnim brojem, kako bi se znalo čemu je namijenjen.

No građani, a ni tvrtke, neće znati posve točno komu i za što će darovati svoje kune, jer će o njihovom trošenju odlučivati posebno stručno povjerenstvo Ministarstva. „Nakon analize temeljene na opsežnoj dijagnostičkoj obradi i medicinskim indikacijama za primjenu lijeka u slučajevima kad je indicirano, povjerenstvo će preporučiti i odobriti primjenu lijeka. Ministarstvo je zaduženo za praćenje namjenskog trošenja sredstava te je o tome obvezno obavijestiti Vladu RH“, rekao je ministar.

Što ako građani nemaju novca?

Ministar kaže da je sličan model ustanovljen u Francuskoj i Italiji. „Razgovarali smo neformalno, ali država bi kao i u Francuskoj dodala onoliko novca koliko građani prikupe, objašnjava Kujundžić ovaj model dvojbene moralnosti prema kojem bi široka javnost, a ne struka koja se cijelo vrijeme zazivala, odlučivala treba li i u kojoj mjeri liječiti teške pacijente za koje lijekovi u Hrvatskoj nisu registrirani ili država za njih nema novca.

Ukratko, kako bi funkcionirao ovaj model? Građani će prikupljati novac i ako prikupe milijun kuna, država će dometnuti još milijun kuna pa će stručni tim odlučiti na čije će se liječenje potrošiti ta dva milijuna. No ako sve siromašniji građani ne prikupe taj milijun, država će zažmiriti na bolesne i taj milijun usmjeriti na drugu stranu?

Nikad manje stanovnika, nikad nedostupnije zdravstvo

„Umjesto humanitarnoga fonda za liječenje teško oboljelih, osnujte humanitarni fond za plaće političarima“, poruka je ministru s adrese Udruge hrvatskih pacijenata. „Pitamo ministra gdje iscure 23 milijarde s kojima raspolaže solidarni javni zdravstveni sustav? Želimo podsjetiti ministra da nikada u zadnjih 25 godina nismo imali više novca, manje stanovnika i nikada nedostupniju zdravstvenu zaštitu, zbog dugih lista čekanja. Je li to posljedica miješanja praksi?“ pita predsjednik Udruge Mario Drlje i podsjeća Kujundžija da hrvatski puk već sudjeluje u svom liječenju, izravnim plaćanjem iz džepa s otprilike 20 posto.

Kao lijek za bolesno zdravstvo, Udruga hrvatskih pacijenata tako ministru predlaže objedinjenju javnu nabavu s čime se, izračunali su, može uštedjeti od 600 milijuna do milijarde. Traži i da država uplati svoj dug HZZO-u, ali i da uvede odgovornost pri upravljanju na svim razinama u javnog zdravstva na način da se za loše poteze jamči osobnom imovinom, a da se dobri potezi nagrađuju. Također, traži se i plaćanje svih u javnom zdravstvu prema kvaliteti i kvantiteti rada.

izvor: MojeVrijeme.hr

Što je sa Spinrazom?

U ovom trenutku kod dvoje djece koja boluju od spinalne mišićne atrofije je započeta terapija Spinrazom , a drugo dvoje ovih će dana dobiti prvu dozu o čemu su roditelji obaviješteni, navodi Kujundžić i dodaje da je još jedno dijete iz Bosne i Hercegovine na razmatranju.

4.000 potpisa

Istovremeno je na stranicama hrvatskog ogranka katoličko-konzervativne organizacije CitizenGo osvanula vijest da je ministar Kujundžić stopirao liječenje trogodišnje Ane Rite Puljić iz Stoca koja boluje od spinalne mišićne atrofije. Vijest prati i peticija koju je do sada potpisalo gotovo 4 tisuće ljudi. CitizenGo ipak naglašava da je riječ o privatnoj peticiji iza koje, vidljivo je, kao pokretačica stoji izvjesna Ivana Vrlić.

„Kujundžić je baš poput Pilata oprao ruke od sve naše djece koja su tu, koja su potrebna i živa. Njega očito to mnogo ne dira, budući da im je donio smrtnu presudu zaključivši kako za njih nema novca. Slučaj Ane Rite Puljić je alarmantniji samim time što djevojčica danima leži na odjelu KBC-a Rebro, njezini roditelji su bolnici uplatili 2,68 miljuna kuna 23. studenoga 2017. godine, našega novca, za liječenje. On je rekao ‘ne’“, stoji u priopćenju peticije.

„Mi vas ne molimo nego zahtijevamo da Ani Riti odmah odobrite primanje lijeka i razmislite još jednom o svojim prioritetima u funkciji na kojoj se nalazite. Naš zahtjev neće prestati i nećemo odustati. Nikad! Vi trebate služiti interesu dobra naroda, ne obratno! Poštovani gospodine profesore, doktore, ministre. Danas je to Ana Rita, sutra je to moje i tvoje dijete! Tko ste vi da ubijate našu djecu?“, pita autorica peticije.

Kujundžić je, podsjetimo, u studenom izjavio za N1: “Nitko na svijetu nije dovoljno bogat da liječi sve”. Naknadno je pojasnio kako nije mislio na djecu nego na “sve bolesnike, sve bolesti i sve stadije bolesti”.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.