Prati nas

Vijesti

Kako uštedjeti za pristojnu mirovinu? Mladi znaju!

Zadnjih nekoliko dana traje rasprava o tome kako i koliko uštedjeti za pristojan život u starosti. Iz nje se da iščitati da generacije mladih radnika više ne vjeruju u mirovinski sustav.

Objavljeno

|

Kako imati dobru mirovinu?
foto: Pexels

Na najvećem hrvatskom forumu zadnjih nekoliko dana traje rasprava o tome kako i koliko uštedjeti za pristojan život u starosti. Iz nje se da iščitati da generacije mladih radnika više ne vjeruju u mirovinski sustav.

„U srednjim sam tridesetim godinama i već me duže vrijeme, čitajući o važnosti štednje za mirovinu, zanima i muči koji je to iznos koji bih trebala pospremiti sa strane da imam pristojan život u mirovini. Budući da se stalno spominje kako od mirovina neće biti ništa, zapravo je štednja sada jedino na što se možemo osloniti u budućnosti, uz naravno neke varijante iznajmljivanja stanova, ako ih posjedujemo“, napisala je pokretačica teme. U nastavku pročitajte neke odgovore.

zelenibox]To je subjektivno. Ima ljudi koji žive s 5.000 kn mjesečno i kažu da im ništa ne fali, a ima i onih kojim ni duplo vise nije dovoljno u istim uvjetima života.[/zelenibox]

Slijedi velika inflacija koja će obezvrijediti štednju, vrijednosti obveznica a time i mirovine II i III stupa. Tko želi ušparati, valja ulagati u zlato, kvalitetne dionice, robu.
Moja planirana 3 stupa: penzija (koja će sigurno biti nedovoljna za život), životno osiguranje (100 eura mjesečno plaćam, toliko ću i dobiti, nije puno ali bolje malo nego ništa), najam bar dva stana (500-600 eura mjesečno). Nikakvi fondovi, niti dionice.
Primijetio sam da duže žive ovi „pemzioneri“ sa manjim mirovinama. Laganije i zdravije jedu, jer nemaju para pa ni masnoće u žilama; kelj, karfiol, mrkva, kupus, paradajz, jabuke. I aktivira im se nagon za preživljavanje (skupljanje bočica, nosanje letaka ili neki fuš) pa ih to čini aktivnijim psihički i fizički.
Na penziju ne računam. Svaki mjesec uštedim između 2000 i 4000 kn, što stavljam u štednju. Plan mi je raditi do 68. godine pa do 88. godine putovat po svijetu. Onda ću se vratiti i čitati knjige dok ne odapnem.
U dionice ulažem u branšu koju kužim. Zapravo, ne ja nego muž. I zasad smo u dobrom plusu. No nije ti ni to neka mudrost. Što si stariji prebacuješ više u sigurnije dionice s manjim prinosom, ali i rizikom.
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.