Prati nas

Vijesti

Trebaju li i muškarci imati pravo na pobačaj?

Ako muškarci ne smiju odlučivati o pobačaju, smiju li onda odlučivati o tome hoće li ili neće plaćati alimentaciju, pitanje je koje postavljaju aktivisti za muška prava stiješnjeni u kut pravnog sustava, ostavljeni na milost i nemilost nesavršenosti kontracepcijskih sredstava.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Trebaju li muškarci odlučivati o pobačaju?
foto: Pixabay

26 godina trebalo je Ustavnom sudu da se očituje o ustavnosti pobačaja pa je prošle godine donio odluku koja praktički onemogućuje zabranu pobačaja u Hrvatskoj. Naložio je Vladi da do veljače iduće godine donese novi Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Prilika je to da konzervativci pokušaju u taj zakon ugraditi što više prepreka koje bi na kraju poništile volju žene i spriječile je u odlučivanju o svojem tijelu, ali i o životu fetusa kojeg nosi. Početak te kampanje koja će se, nesumnjivo, preliti na ulice jest subotnji prosvjed protiv Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i bori protiv nasilja nad ženama, a u kojem smjeru će ići pokazao je ministar zdravlja Milan Kujundžić (HDZ) koji najavljuje da će u izradu Zakona biti uključena i Katolička crkva.


Crkva će na taj način pokušati još jednom nametnuti svoje vrijednosti ostatku društva koje ne slijedi katoličku ideologiju. Jasno je kao dan da pravim katolicima Zakon o pobačaju ne treba i ne utječe na njihove živote, a iskustvo pokazuje da žene koje se odluče na njega neće neće odustati – bez obzira na zakon. Uz to, istraživanja jasno pokazuju da građani ne žele Crkvu koja će oblikovati državne politike. A i sam odgovor javnosti na mogućnost zabrane pobačaja demantira slijepu vjerničku poslušnost biskupima.

Smiju li se muškarci uopće oglasiti po pitanju pobačaja?

U jeku rasprave često se čuje da muškarci, bilo svećenici, bilo civili, nemaju što govoriti o pobačaju, jer je riječ o ženinom tijelu i ženinoj odluci. Za razliku od Hrvatske, neke države imaju organizacije koje se bave isključivo muškim pravima i te organizacije smatraju da je jedno od tih prava i suoodlučivanje o pobačaju. Sudovi se ne slažu s njima.

„Ako muškarci ne smiju odlučivati o pobačaju, smiju li onda odlučivati o tome hoće li ili neće plaćati alimentaciju“, pitanje je koje postavljaju aktivisti za muška prava stiješnjeni u kut pravnog sustava, ostavljeni na milost i nemilost nesavršenosti kontracepcijskih sredstava. „Žena može legalno uskratiti muškarcu očinska prava ili ga natjerati da postane otac protiv njegove volje“, izjavio je američki autor Armin Brott. Oba ishoda mogu nepovoljno utjecati na muškarce.

“Neka pobace, ako mogu”, lak je i sebičan odgovor na naslovno pitanje onih koji ne razumiju ili ne žele razumjeti opisani problem, kažu aktivisti za muška prava. A prate ga i slične sudske odluke.

Kakva je sudska praksa?

Prema pisanju BBC-a, 2002. godine kineski sud je ustvrdio da je žena koje je pobacila protiv volje partnera prekršila njegovo pravo na očinstvo.

Američki sudovi dosljedno odlučuju da ženino pravo na pobačaj ne može biti nadjačano željama supruga, partnera ili bivšeg partnera. Također, žena nije dužna obavijestiti partnera o tome da namjerava obaviti pobačaj.

I britanski sudovi su odlučivali o ovom problemu 1987. i 2001. godine. Oba puta nepovoljno po muškarce.

 

.

Vijesti

I Škoro ima svog penzića, Lazar Gruić i Stranka umirovljenika pristupili Domovinskom pokretu

Gruić je poručio kako misli da bi barem 50 posto mirovine trebalo ostati mužu ili ženi umrloga bračnog druga.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Koliko ima stranaka umirovljenika?

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro i predsjednik Stranke umirovljenika (SU) Lazar Grujić potpisali su koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na srpanjske parlamentarne izbore.

Podsjetimo, Gruić je u ožujku izjavio da podupire SDP-ov plan za umirovljenike te je najavio parlamentarnu suradnju tih dviju stranaka. U međuvremenu je koalicijski sporazum sa SDP-om potpisao Silvano Hrelja, prvak Hrvatske stranke umirovljenika.


Škoro tvrdi da će suradnja Domovinskog pokreta i Stranke umirovljenika uroditi boljitkom za sve umirovljenike i one koji žive u lošim materijalnim uvjetima. Sporazum navodi kako će se boriti za uvođenje pravobranitelja za osobe starije životne dobi te da prosječna mirovina za puni radni staž bude 75 posto od prosjeka plaće.

Radit će na edukaciji i promicanju ulaganja u privatne mirovinske stupove, tražiti promjenu formule za usklađivanje mirovina. Osim toga, zauzimat će se za izdvajanje povlaštenih mirovina od onih stečenih isključivo radom. Kažu, novac za povlaštene mirovine trebao bi ići izravno iz proračuna.

Gruić je pak poručio kako misli da bi trebalo omogućiti nasljeđivanje barem 50% mirovine preminulog bračnog druga.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP