Kako sačuvati zdravlje nogu?
foto: Pixabay

Zašto smo s godinama sve nesigurniji na nogama?

Autor: • 15. 03. 2018. • Kolaž, Zdravlje616 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Znanstvenici kažu da su otkrili razlog zašto sa starenjem dolazi do gubitka mišićne mase, ponajprije u nogama, te da to ima veze s gubitkom živaca. Nakon testiranja 168 muškaraca, otkriveno je da nakon 75. godine broj živaca koji kontroliraju pokrete nogu opada za otprilike 30 posto. Zbog toga mišići propadaju, no kod starijih sportaša postoji veća šansa da se taj proces uspori, odnosno da preostali živci nadoknade gubitak. Nova saznanja objavljena su u časopisu Journal of Physiology.

Kako ljudi stare, mišići njihovih nogu postaju manji i slabiji što dovodi do problema u svakodnevnim aktivnostima poput uspinjanja stepenicama ili ustajanju sa stolca. To je efekt koji pogađa sve osobe, no zašto se to događa, još uvijek nije do kraja razjašnjeno. Profesor Jamie McPhee sa Manchester Metropolitan sveučilišta kaže da mlađe odrasle osobe imaju oko 60 do 70.000 živaca koji kontroliraju pokrete nogu i protežu se iz lumbalnog dijela kralježnice. No znanstvenici su sad pokazali da se to sa starenjem dramatično mijenja.“S godinama dolazi do zaista značajnog smanjenja broja živaca koji kontroliraju noge. Gubitak je od 30 pa sve do 60 posto, što znači da mišići propadaju”, rekao je McPhee. “Mišići moraju primiti adekvatni signal da bi se mogli stegnuti i tako pomaknuti nogu.”

Znastvenicu su promjene u mišićnom tkivu promatrali pomoću magnetne rezonance te bilježili električnu aktivnost prisutnu u mišićima kako bi procijenili koliko je živaca preživjelo. No dobra je vijest da zdravi mišići imaju određenu vrstu zaštite. Naime, preostali živci mogu preuzeti na sebe dio aktivnosti odumrlih živaca i dodatno se razgranati te tako očuvati mišić. No to se događa samo u zdravim i utreniranim mišićima. Iako se ne zna zašto se s vremenom gubi veza između živaca i mišića, nova saznanja mogla bi pomoći znanstvenicima da pronađu način kako ovaj process zaustaviti ili barem usporiti.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.