Prati nas

Zdravlje

Zašto smo s godinama sve nesigurniji na nogama?

S godinama gubimo mišićnu masu, to je poznato. Noge postaju slabije i ne služe nas više tako dobro, teško se penjemo po stepenicama i teško ustajemo s kauča. No znanstvenici su sada otkrili zašto se to događa. Također, ustanovljeno je i da se taj proces može usporiti.

Objavljeno

|

Kako sačuvati zdravlje nogu?
foto: Pixabay

Znanstvenici kažu da su otkrili razlog zašto sa starenjem dolazi do gubitka mišićne mase, ponajprije u nogama, te da to ima veze s gubitkom živaca. Nakon testiranja 168 muškaraca, otkriveno je da nakon 75. godine broj živaca koji kontroliraju pokrete nogu opada za otprilike 30 posto. Zbog toga mišići propadaju, no kod starijih sportaša postoji veća šansa da se taj proces uspori, odnosno da preostali živci nadoknade gubitak. Nova saznanja objavljena su u časopisu Journal of Physiology.

Kako ljudi stare, mišići njihovih nogu postaju manji i slabiji što dovodi do problema u svakodnevnim aktivnostima poput uspinjanja stepenicama ili ustajanju sa stolca. To je efekt koji pogađa sve osobe, no zašto se to događa, još uvijek nije do kraja razjašnjeno. Profesor Jamie McPhee sa Manchester Metropolitan sveučilišta kaže da mlađe odrasle osobe imaju oko 60 do 70.000 živaca koji kontroliraju pokrete nogu i protežu se iz lumbalnog dijela kralježnice. No znanstvenici su sad pokazali da se to sa starenjem dramatično mijenja.


“S godinama dolazi do zaista značajnog smanjenja broja živaca koji kontroliraju noge. Gubitak je od 30 pa sve do 60 posto, što znači da mišići propadaju”, rekao je McPhee. “Mišići moraju primiti adekvatni signal da bi se mogli stegnuti i tako pomaknuti nogu.”

Znastvenicu su promjene u mišićnom tkivu promatrali pomoću magnetne rezonance te bilježili električnu aktivnost prisutnu u mišićima kako bi procijenili koliko je živaca preživjelo. No dobra je vijest da zdravi mišići imaju određenu vrstu zaštite. Naime, preostali živci mogu preuzeti na sebe dio aktivnosti odumrlih živaca i dodatno se razgranati te tako očuvati mišić. No to se događa samo u zdravim i utreniranim mišićima. Iako se ne zna zašto se s vremenom gubi veza između živaca i mišića, nova saznanja mogla bi pomoći znanstvenicima da pronađu način kako ovaj process zaustaviti ili barem usporiti.

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP