Prati nas

Mozaik

NYT: Jugoslavija – zemlja uhljeba, nerada i galopirajuće inflacije

700.000 radnika dnevno je bilo na bolovanju, a 600.000 na odmoru. Oni koji bi došli raditi, na poslu bi proveli prosječnih 3 sata i 30 minuta. U javnom sektoru zaposleno je 6 milijuna ljudi, no više od četvrtine ih je bilo na nepotrebnim radnim mjestima.

Objavljeno

|

Milka Planinc biografija
Jospi Broz Tito i Milka Planinc (foto: RTVSLO)

„U svibnju 1985. godine pod sivim nebom duge kolone vojnika paradno su marširale središtem Beograda, glavnog grada Jugoslavije“. S ovom rečenicom Fergus Bordewich, novinar New York Timesa, započeo je dugi tekst u kojem je opisao Jugoslaviju nakon Tita. U prilogu iz 1986. godine opisao je i naoružanje koje, nakon dugo vremena, izvučeno na ulice, ali i članove vlade države s jednom jedinom strankom te partizane čija se pobjeda iz 1945. tada slavila.

Valovi vojnika i oružja kretali su se prema slici Josipa Broza Tita, oca jugoslavenskog komunizma, piše Ferguson. „Ljudima morate dati nešto za slaviti“, objasnio mu je tadašnji glavni urednik Borbe. Tito, je, objasnio je novinar, zbog otpora Staljinu dobio potporu zapada, a zbog nesvrstavanja, divile su mu se zemlje u razvoju. Bio je, kaže, figura gotovo mitskih proporcija. „Ljudi čeznu za očinskom figurom. Žele da se Tito vrati, da udari šakom o stol i da sve ponovno izvede na pravi put“, kazao mu je neslužbeno drugi jugoslavenski kolega.


No Tito je, objašnjava Ferguson, podbacio u stvaranju nacionalnog jedinstva i davanja smisla Jugoslaviji. Aktualnu premijerku Milku Planinc poštuju strani kreditori, ali doma može samo preklinjati republičke vođe za konsenzus. Oni su više zainteresirani za svoje republike, nego za jugoslavensku naciju.

Tito se ne smije kritizirati, usprkos promašajima

Ferguson napominje da je Tito i dalje osoba koju se ne smije kritizirati, no optužuje ga za veliku čistku u ranim sedamdesetima kada je iz Komunističke partije protjerao sve liberalne i napredne snage. „Da je Tito umro u šezdesetima, pamtio bi se kao veći čovjek. Ovako je nakon šezdesetih bio kočničar reformi“, kazao mu je neimenovani beogradski intelektualac. Zbog toga se je zemlja našla na svojevrsnom raskršću: ili će se transformirati u modernu ekonomiju i federalnu demokraciju, ili će potonuti u diktaturu i nasilje, zapisao je američki novinar pet godina prije raspada države.

U podužem tekstu analizira i lošu gospodarski situaciju; inozemni dug koji je prešao 20 milijardi dolara i svrstao državu među rekordne svjetske dužnike. U to, Jugoslavija je imala najveću stopu nezaposlenosti u Europi, a inflacija je u tom trenutku već bila 85 posto godišnje. Životno standard je u pet godina pao za 30 posto.

Bolovanja, odmori i „samoupravljanje“

Iako će danas svi reći kako je u Jugoslaviji „svatko imao posao“, Ferguson je zabilježio da je u javnom sektoru zaposleno 6 milijuna ljudi, no više od četvrtine ih je bilo na nepotrebnim radnim mjestima. 700.000 radnika dnevno je bilo na bolovanju, a 600.000 na odmoru. Oni koji bi došli raditi, na poslu bi proveli prosječnih 3 sata i 30 minuta.

OUR-i i SOUR-i, radničko samoupravljanje i privid socijalističke demokracije u kojoj radnici koji navodno donose odluke ne znaju što su odlučili, menadžeri koji se biraju po ideološkom, a ne po ključu sposobnosti, slika su tužne jugoslavenske privrede koju je ovaj novinar ponio u Sjedinjene Države.

Decentralizacija i ekonomska stagnacija, kaže, pobudile su stara trvenja među nacionalnostima u kojima prednjače pravoslavni Srbi, katolički Hrvati i Muslimani u BiH. Nadalje navodi kako je u Hrvatskoj vidljiv jak savez nacionalizma i religije, dok Hrvati strahuju od političke privilegiranosti Srbije koja je i u prošlosti nametala svoju volju Hrvatskoj.

Kumulativni trgovinski deficit i vanjski dug Jugoslavije. (foto: Ludwig von Mises Institute Canada Inc.)

Država se bojala religije

„Građani čije je korijene odrezala revolucija i sekularizacija, traže duhovnost i ne žele pripadati umjetno stvorenoj naciji“, izjavio je za prilog Josip Turčinović, profesor teologije u Zagrebu. Zbog straha od Crkve, piše Ferguson, državna propaganda neprestance optužuje njene lidere za suradnju s nacistima u 2. svjetskom ratu.

No nije samo katoličanstvo smatrano opasnošću, već je 1984. godine zatvoreno i 11 muslimanskih intelektualaca pod optužbom propagiranja militantnog islama i ugrožavanja ustavnog poretka Jugoslavije. Ferguson navodi da je u tom trenutku u Jugoslaviji bilo 4 milijuna muslimana s kršćanskim korijenima za koje tvrdi da su promijenili vjeru za Otomanskog carstva. Biti musliman, kaže, nije samo religija, već je Musliman i nacionalnost koja služi kao tampon zona između Hrvata i Srba.

>> Preporuka urednika: Je li Jugoslavija bila dobra ili pamtimo samo sretne dane?

Milku Planinc će, odlukom kolektivnog Predsjedništva, naslijediti Banko Mikulić, tvrdolinijaš kojeg podupire vojska, poznat po kritici disidenata unutar Komunističke partije. Bez novih alata s kojima će se nositi s gospodarskom propašću, nacionalističkim strastima, mladima koji traže ispunjenje izvan komunističkih dogmi, establišment kojeg će predstavljati je klimav. „Ili, kako kaže, prominentni beogradski sociolog Svetozar Stojanović, ako reformistički pokušaji propadnu u iduće tri do četiri godine, vrijeme će biti na strani diktatora”, zaključuje novinar New York Timesa.

.

Mozaik

Gej par koji želi udomiti dijete poručio hejterima: Udomite ih vi i riješite problem

Ovi zagovornici reducirane ljubavi i reducirane zbilje ne shvaćaju da spolni čin i seksualnost ne ulaze u područje odgoja, udomiteljstva i posvajanja, kaže saborski zastupnik Marko Vučetić.

Objavljeno

|

Autor

Ivo Šegota i Mladen Kožić istospolni su par koji želi udomiti dijete. U Centru za socijalnu skrb su im odbili dati dozvolu za udomljavanje, oni su se žalili Ministarstvu, to nije prošlo pa su na Upravnom sudu dobili presudu bez mogućnosti žalbe prema kojoj imaju pravo ući u postupak za udomljavanje. Krenuli su ponovno u Centar i unatoč presudi dobili odbijenicu.

“Da sam sâm došao, ne bi me se propitivalo, bili bi presretni u Centru, imam najbolje godine, živim u urbanoj sredini, visoko sam obrazovan, situiran. Upadam u idealan prozor udomitelja”, rekao je Šegota za RTL. Mladen i Ivo žalit će se Ministarstvu obitelji i sigurni su da ono neće ponoviti glupost Centra te da će donijeti jedinu pravnu odluku.


Puno je onih koji bi im uskratili mogućnost udomljavanja, navodno zbog brige za djecu, a zapravo zbog predrasuda koje gaje prema homoseksualnim osobama. “Govorimo o tisuću i više djece koja svoje djetinjstvo provode u sirotištima. Svi ti protivnici neka udome dvoje, troje djece, koliko smo mi htjeli i riješili bismo sve probleme. Mi ne bismo imali koga udomiti i svi bi bili sretni osim nas dvojice. Mi smo država puna licemjerja, te koji su najglasniji ne vidimo da dolaze u Centar. A u Hrvatskoj kronično nedostaje udomitelja”, kazao je Ivo u programu RTL-a.

Vučetić: Zagovornici reducirane ljubavi žele Hrvatsku svesti na manijakalnu pseudo-tvorevinu

Ova je tema došla i do sabornice. Protekli tjedan razotkrila se gola zbilja Hrvatske, kazao je u svom slobodnom govoru Marko Vučetić iz Kluba nezavisnih zastupnika. “Imali smo nekoliko slučajeva koji nas maksimalno provociraju kao društvo. Svjedočili smo slučaju Ive Šegote i Mladena Kožića kojima je uskraćeno udomiteljstvo. Ono im je uskraćeno zbog jedne argumentacije, a to je protuhumana argumentacija.”

Marko Vučetić (screenshot: N1)

“Argumentacija koja proizlazi ih onih slojeva društva koji smatraju da njihov reducirani pogled, reducirana ljubav i reducirano roditeljstvo, reducirana kultura, reducirani jezik, reducirana vjera, reducirana humanost trebaju biti mjera humanosti čitave države”, kazao je Vučetić, podsjetivši da je Šegoti i Kožiću uskraćeno udomiteljstvo zbog toga što žive u istospolnoj zajednici.

Kaže da je to neprihvatljivo. „Ovi zagovornici reducirane ljubavi i reducirane zbilje ne shvaćaju da spolni čin i seksualnost ne ulaze u područje odgoja, udomiteljstva i posvajanja. Oni koji smatraju da zbog seksualne orijentacije nekome treba uskratit udomiteljstvo nisu ništa drugo nego manijakalni dijelovi društva koji Hrvatsku žele svesti na manijakalnu pseudotvorevinu’, kaže Vučetić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP