Prati nas

Vijesti

Evo tko zapravo prima mirovinu od 232 kune

U Hrvatskoj 182 tisuće umirovljenika prima mirovinu iz inozemstva u prosječnom iznosu 277 eura. Veći dio inozemnih primitaka dolazi iz zemalja zapadne Europe, a manji iz država bivše Jugoslavije.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako do oprosta duga? Postupak?
foto: BigStock

Nakon što je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) objavio statističke podatke o isplaćenim mirovinskim isplatama iz mirovinskog sustava RH, u oči je upao podatak o 94.351 umirovljeniku koji mjesečno od HZMO-a prima manje od 500 kuna, odnosno u prosjeku 232 kune.

No Jurica Galešić iz Hrvatske stranke umirovljenika za Net.hr ističe kako, iako je točno da su mirovine u Hrvatskoj niske, ove podatke treba ipak staviti u pravi kontekst. „Po zakonu, minimalna mirovina za 15 godina radnog staža u Hrvatskoj iznosi 930 kuna, što znači da mirovine koje su manje od tog iznosa ili su obiteljske mirovine (naslijeđene od preminulog partnera) ili mirovine iz razdoblja prije 1999. godine ili su razmjerne mirovine što znači da korisnik uz taj iznos prima mirovinu iz inozemstva”.


“Brojke bi bile više nego katastrofične kad bi bile točne. Naime, ne odnose se na mirovine, već na dio mirovine umirovljenika koji ostvaruju i neku mirovinu prema međunarodnim ugovorima, te na zaposlene koji imaju i djelomičnu invalidsku profesionalnu mirovinu. U slučaju kad je riječ o dijelu mirovine zarađenom u Hrvatskoj, onda je tu riječ o maksimalno od tri do šest godina. Statistike se, na žalost, ne vode na transparentan način, a izostaju i tumačenja u statističkim pregledima”, poručuje predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović.

Galešić kaže kako najveći broj inozemnih mirovina primaju umirovljenici koji u Hrvatskoj ostvaruju mirovine do dvije tisuće kuna. “U Hrvatskoj 182 tisuće umirovljenika prima mirovinu iz inozemstva u prosječnom iznosu 277 eura. Veći dio inozemnih primitaka dolazi iz zemalja zapadne Europe, a manji iz država bivše Jugoslavije,” pojašnjava za Net.hr.

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP