Prati nas

Vijesti

Komentar: Koliko vrijedi riječ Ivana Vilibora Sinčića? Od danas ništa

Rata kredita ovog saborskog zastupnika, ako je vjerovati informacijama Jutarnjeg, skoro je sukladna s dvostrukom zajamčenom minimalnom mirovinom čovjeka koji je radio 40 godina, a koju Živi zid predlaže.

Objavljeno

|

Kolika je minimalna mirovina?
Ivan Sinčić, predsjednik Živog zida (screenshot: Youtube)

Umirovljenici velike nade polažu u Živi zid koji već duže vrijeme najavljuje da će zaštititi siromašne i u saborsku proceduru uputiti Prijedlog zakona o zajamčenim minimalnim mirovinama. Izračunali su da bi građani koji su ostvarili minimalno 15 godina staža trebali primati minimalno 1.500 kuna, a s 40 godina staža 3.150 kuna.

Uz to, Živi zid se zarekao osloboditi građane iz kreditnog ropstva, a iz zemlje, skoro pa potjerati, mrske strane banke. „Budući premijer“ Ivan Vilibor Sinčić već tri godine sa suprugom nije pohodio kino ili kazalište. „On kaže – mene je sram ići nekamo kad ljudi nemaju ni za osnovno, a kamoli izlaske“, ispričala je nedavno novinarima skromna gospođa Sinčić.


Podsjetimo, Sinčić se 11. prosinca 2014. godine zarekao i na stambenu solidarnost svojim biračima. „Stan ću kupiti prvi dan kad zemlju oslobodimo od monetarne okupacije i kad ga bude mogao kupiti i ostatak naroda. Meni je jasno da narod više nikome ne vjeruje. To je vaša odluka. Moji kolege i ja svoje smo odluke donijeli 2011. godine, kad smo pokrenuli prve prosvjede protiv Vlade“, objavio je tada.

No budući narodni vođa Sinčić ipak je podlegao pritisku banaka pa je prekinuo zavjet solidarnosti. „Unatoč prezira prema bankama, ni Sinčić nije imao drugog izbora nego krenuti putem kao i tisuće mladih i dići stambeni kredit: u Erste banci zadužio se za 515.000 kuna za kupnju kuće u Markuševcu od 1051 četvornog metra s okućnicom, čija je prijavljena vrijednost tek deset tisuća kuna veća. S plaćom saborskog zastupnika od 16.000 kuna digao je kredit na deset godina s kamatnom stopom od 4,35 posto. Mjesečna rata iznosit će mu 5.300,22 kune“, objavio je danas Jutarnji list.

Štoviše, Sinćić je to potvrdio na društvenim mrežama i požalio se: “Na kuću od 600.000 kn lupili su mi porez na nekretninu (prvu) 23.000 kn. HDZ i Most. Nisam ga još platio. Meni je to ogroman iznos, a zamislite ljude koji rade za prosječnu plaću. I zato se borim protiv ove kriminalne politike. Ne želim da gulikože uništavaju narod.”

Rata kredita ovog saborskog zastupnika, prema informacijama Jutarnjeg, skoro je sukladna s dvostrukom zajamčenom minimalnom mirovinom čovjeka koji je radio 40 godina, a koju Živi zid predlaže. No osvoji li još jedan zastupnički mandat, o otplati kredita neće morati brinuti.

Sinčiću, koliko vrijedi dana riječ? Mogu li barem tvoji birači, ako ne svi građani, dignuti stambeni kredit? Iako, riječ je, zapravo, održana. Kupljena je kuća, a ne stan.

“Obećanje” Ivana Vilibora Sinčića (screenshot: Facebook)

.

Vijesti

Predsjednica je u povlaštenu mirovinu poslala dvije osobe, mediji tvrde da je riječ o svećenicima

Najviše osoba u privilegirane je mirovine otpremio prvi predsjednik Franjo Tuđman – 495, predsjednik Mesić 85, Ivo Josipović dvije. Vlatko Pavletić je u dva mjeseca obnašanja dužnosti predsjednika u mirovinu stigao poslati 18 osoba, a Zlatko Tomčić u dva tjedna – dvije.

Objavljeno

|

Autor

Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ne želi otkriti imena dviju osoba koje je predsjednica tijekom mandata poslala u povlaštenu mirovinu koja se dodjeljuje zbog osobitog doprinosa za razvoj Oružanih snaga, javlja Jutarnji.

Iz neslužbenih izvora bliskih Uredu predsjednice Jutarnji doznaje da su obje osobe kojima je predsjednica osigurala povlaštene mirovine – svećenici. N1 pak doznaje da su u mirovinu poslani vojni ordinarij u miru monsinjor Juraj Jezerinac i monsinjor Jakov Mamić, generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.


Predsjednik države kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga ima ovlast da diskrecijskom odlukom nekog od pripadnika Oružanih snaga, policije i tajnih službi pošalje u povlaštenu mirovinu, a to znači i prije nego što je ta osoba po godinama života i staža stekla zakonske uvjete za umirovljenje.

Komu predsjednik može dati mirovinu?

Prema zakonu, međutim, predsjednik privilegiranom mirovinom ne može nagraditi bilo koga, već samo osobu koja imaju “osobite zasluge za unaprjeđenje Oružanih snaga”. Ta je predsjednička ovlast propisana člankom 5. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba.

Najviše osoba u privilegirane je mirovine otpremio prvi predsjednik Franjo Tuđman – 495, predsjednik Mesić 85, Ivo Josipović dvije. Vlatko Pavletić je u dva mjeseca obnašanja dužnosti predsjednika u mirovinu stigao poslati 18 osoba, a Zlatko Tomčić u dva tjedna – dvije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP