Prati nas

Vijesti

Komentar: Koliko vrijedi riječ Ivana Vilibora Sinčića? Od danas ništa

Rata kredita ovog saborskog zastupnika, ako je vjerovati informacijama Jutarnjeg, skoro je sukladna s dvostrukom zajamčenom minimalnom mirovinom čovjeka koji je radio 40 godina, a koju Živi zid predlaže.

Objavljeno

|

Kolika je minimalna mirovina?
Ivan Sinčić, predsjednik Živog zida (screenshot: Youtube)

Umirovljenici velike nade polažu u Živi zid koji već duže vrijeme najavljuje da će zaštititi siromašne i u saborsku proceduru uputiti Prijedlog zakona o zajamčenim minimalnim mirovinama. Izračunali su da bi građani koji su ostvarili minimalno 15 godina staža trebali primati minimalno 1.500 kuna, a s 40 godina staža 3.150 kuna.

Uz to, Živi zid se zarekao osloboditi građane iz kreditnog ropstva, a iz zemlje, skoro pa potjerati, mrske strane banke. „Budući premijer“ Ivan Vilibor Sinčić već tri godine sa suprugom nije pohodio kino ili kazalište. „On kaže – mene je sram ići nekamo kad ljudi nemaju ni za osnovno, a kamoli izlaske“, ispričala je nedavno novinarima skromna gospođa Sinčić.


Podsjetimo, Sinčić se 11. prosinca 2014. godine zarekao i na stambenu solidarnost svojim biračima. „Stan ću kupiti prvi dan kad zemlju oslobodimo od monetarne okupacije i kad ga bude mogao kupiti i ostatak naroda. Meni je jasno da narod više nikome ne vjeruje. To je vaša odluka. Moji kolege i ja svoje smo odluke donijeli 2011. godine, kad smo pokrenuli prve prosvjede protiv Vlade“, objavio je tada.

No budući narodni vođa Sinčić ipak je podlegao pritisku banaka pa je prekinuo zavjet solidarnosti. „Unatoč prezira prema bankama, ni Sinčić nije imao drugog izbora nego krenuti putem kao i tisuće mladih i dići stambeni kredit: u Erste banci zadužio se za 515.000 kuna za kupnju kuće u Markuševcu od 1051 četvornog metra s okućnicom, čija je prijavljena vrijednost tek deset tisuća kuna veća. S plaćom saborskog zastupnika od 16.000 kuna digao je kredit na deset godina s kamatnom stopom od 4,35 posto. Mjesečna rata iznosit će mu 5.300,22 kune“, objavio je danas Jutarnji list.

Štoviše, Sinćić je to potvrdio na društvenim mrežama i požalio se: “Na kuću od 600.000 kn lupili su mi porez na nekretninu (prvu) 23.000 kn. HDZ i Most. Nisam ga još platio. Meni je to ogroman iznos, a zamislite ljude koji rade za prosječnu plaću. I zato se borim protiv ove kriminalne politike. Ne želim da gulikože uništavaju narod.”

Rata kredita ovog saborskog zastupnika, prema informacijama Jutarnjeg, skoro je sukladna s dvostrukom zajamčenom minimalnom mirovinom čovjeka koji je radio 40 godina, a koju Živi zid predlaže. No osvoji li još jedan zastupnički mandat, o otplati kredita neće morati brinuti.

Sinčiću, koliko vrijedi dana riječ? Mogu li barem tvoji birači, ako ne svi građani, dignuti stambeni kredit? Iako, riječ je, zapravo, održana. Kupljena je kuća, a ne stan.

“Obećanje” Ivana Vilibora Sinčića (screenshot: Facebook)

.

Vijesti

Aladrović najavio završavanje ‘dobrih projekata koje je započeo bivši ministar Pavić’

‘Mirovinska reforma je riješila sva tri izazova koja su se našla u toj mirovinskoj reformi, mi s tim rezultatom možemo biti zadovoljni’, kaže ministar koji za iduću godinu najavljuje realizaciju nacionalne mirovine.

Objavljeno

|

Autor

Socijalni dijalog, digitalizacija i štednja, tri su stupa na kojima će Josip Aladrović (34) postaviti svoj mandat ministra rada i mirovinskog sustava.

Gostujući u programu HRT-a, Aladrović je kazao kako se zauzima za nastavak mirovinske reforme, uvođenje nacionalne mirovine u 2020. godini i socijalni dijalog sa svim zainteresiranim skupinama kao i partnerima, sindikatima, sindikatima umirovljenika, s mirovinskim fondovima s hrvatskom udrugom poslodavaca,  a kao posljednji cilj je formiranje gospodarskog socijalnog vijeća.


Istakao je da će završiti “dobre projekte koje je započeo bivši ministar Pavić” te da će vrlo brzo formirati i svoje ideje. “Godinu dana možemo promatrati kao kratko razdoblje, ako ćemo biti svjesni naše odgovornosti, ako ćemo, biti svjesni što moramo učiniti u tih godinu dana, ta godina dana može biti sasvim dovoljna da pokažemo kvalitetne rezultate.”

Inzistira na razgovoru sa sindikatima oko mirovinske reforme

Sindikati su za referendum protiv reforme prikupili više od 740 tisuća potpisa, a Aladrović smatra kako je mirovinska reforma ispunila tri svoja cilja;  dugoročnu održivost mirovinskog sustava, povećanje mirovina i ispravljanje nepravde koje su među generacijama.

“Mirovinska reforma je riješila sva tri izazova koja su se našla u toj mirovinskoj reformi, mi s tim rezultatom možemo biti zadovoljni. Mi i dalje provodimo mirovinsku reformu u kontekstu nacionalne mirovine, 2020. godine. Što se tiče socijalnog dijaloga, i obveze oko tih 740 tisuća potpisa, mi smo jasno istaknuli da želimo razgovarati o potpisima i razlozima nezadovoljstva”, kaže Aladrović.

I dalje stoji kod sume od 45 milijardi kuna, a koje je HZMO, dok mu je bio na čelu predstavio kao trošak sindikalnih zahtjeva do 2040. godine. “To je definitivno izračun kojeg možemo stajati. Naravno, u budućim razgovorima vodit ćemo brigu o očuvanju državnog proračuna i tomu da sustav bude dugoročno održiv.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP