Prati nas

Vijesti

Austrijske bake ustale protiv desničara i konzervativaca. Stare smo, nismo mutave!

Sve se ponavlja, opet se vraćamo u 30-ete godine i to je strašno. Ovakvu budućnost naša djeca nisu zaslužila. Mi definitivno nismo tipične bakice koje sjede kod kuće i uljuljkuju svoje unučiće.

Objavljeno

|

Bake protiv desnice (screenshot: Arte)

Prosvjed za ženska prava u centru Beča. I ovoga puta na njemu sudjeluje skupina starijih dama, javlja Deutsche Welle. Okupili su se pred zgradom Državne opere. Znak prepoznavanja: kričave pletene kape i bijeli bedževi s natpisom “Bake protiv desnice”. Brunhilde i Elisabeth, obje s preko 70 godina, upravo su stigle na prosvjed. One pomažu jedna drugoj da stave kapu, popravljaju si međusobno bedževe. Obje dame su dobro raspoložene i spremne na šalu. “Bakice obično imaju malo više vremena za brigu o ostalim važnim stvarima u životu”, kažu smješkajući se. No kada razgovor prelazi na austrijsku vladu Brunhilde i Elisabeth postaju ozbiljne: “Sve se ponavlja, opet se vraćamo u 30-ete godine i to je strašno. Ovakvu budućnost naša djeca nisu zaslužila.”

Bakice koje se bore protiv desnice su u međuvremenu postale zaštitni znak prosvjeda protiv konzervativne desno-populističke vlade u Austriji. Teško se može naći neki izvještaj u europskim medijima o prosvjedima protiv vlade u Austriji u kojemu se ne govori i o njima. Okupile su se prije manje od sedam mjeseci u vrijeme smjene na vlasti kao Facebook-grupa i u međuvremenu imaju više od 3.000 članova. Nekadašnja dopisnica austrijske javne televizije ORF iz inozemstva Susanne Scholl je jedna od utemeljiteljica i oduševljena je uspjehom ovoga pokreta:. “Na prvom prosvjedu nas je bilo osam, na drugom 50, na trećem 200. To nikad ne bih bila očekivala.”

Atipične bakice

Da se zovu bake i da tako javno nastupaju bila je svjesna odluka sa željom da se razbiju klišeji, kaže Susanne Scholl. “U početku smo rekli, ne, ‘baka’ zvuči negativno. To su stare žene koje sjede kod kuće i pletu. Ali onda sam ja rekla: ali baš to je ono najbolje u cijeloj priči. Mi definitivno nismo tipične bakice koje sjede kod kuće i uljuljkuju svoje unučiće.”

Bake protiv desnice (screenshot: Arte)

Ove bakice koje se bore protiv desnice sebe vide kao platformu za građanski protest. S geslom “biti star ne znači biti mutav” žele se uključiti u politički diskurs. “Nemamo što izgubiti”, kaže Scholl. “Ali radimo ovo u ime naše djece i naših unuka. Jer ne želimo da se odjednom nađu u zemlji u kojoj više ne funkcionira socijalna država, u kojoj više nitko ne brine za ljude, u kojoj se izbjeglice ne želi primiti ili izbacuju. Naša snaga je u tome što sve možemo raditi s određenom dozom humora i to oduševljava većinu ljudi. I zato nam ih se toliko priključuje.”

Muška potpora

Ali to nisu uvijek žene. I danas im se na prosvjedu priključilo nekoliko muških istomišljenika. I oni demonstriraju u njihovim redovima: “Mojim rođenjem je određeno da ne mogu biti baka, ali se osjećam povezan s ovim bakama. Jer sam i ja protiv desnice”, kaže jedan od njih.

Prosvjedi za ženska prava završavaju, oko 100 bakica koje se bore protiv desničarenja na kraju stoje u polukrugu i pjevaju svoju himnu. Za brojne novinske reportere to je zahvalan motiv za fotografiranje. Utemeljiteljicu Susanne Scholl i ovoga puta veseli velika pozornost javnosti koju privlači njezina grupa jer, kako kaže, njezina zemlja ima dugu tradiciju okretanja glave od onoga što se događa u društvu: “Ne želimo da ljudi još jednom imaju priliku reći – mi ništa nismo znali.” (Srdjan Govedarica, ARD)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.