Prati nas

Vijesti

Gradonačelnik Crikvenice odbacio optužbe za diskriminaciju umirovljenika

Gradonačelnik Damir Rukavina kaže da je dužnost Grada zaštititi svoje građane, a upravo se to nastoji postići ovom odlukom. Naime, svi građani, ali i gosti koji noće u Crikvenici, snose trošak opterećivanja gradske infrastrukture, kao što su čišćenje plaža i odvoz smeća.

Objavljeno

|

Smiju li penzioneri u Crikvenicu
Crikvenica (foto: Roberta F./Wikimedia)

Na 13. sjednici Gradskog vijeća Crikvenice raspravljalo se o uvođenju vinjeta za autobuse koji iz unutrašnjosti dovoze jednodnevne izletnike, najčešće umirovljenike i građane slabije platežne moći. Podsjetimo, godišnja vinjeta za parkiranje u gradu košta 40.000 kuna, što će značajno poskupjeti jednodnevne izlete, a za očekivati je da će većina prijevoznika od njih odustati.

Protiv ovakvog udara na stare i siromašne prosvjedovao je Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH). No gradonačelnik Damir Rukavina kaže da je dužnost Grada zaštititi svoje građane, a upravo se to nastoji postići ovom odlukom. Naime, svi građani, ali i gosti koji noće u Crikvenici, snose trošak opterećivanja gradske infrastrukture, kao što su čišćenje plaža i odvoz smeća.

Nezavisna vijećnica Sonja Polonijo pak ističe da turisti koji grad posjete na jedan dan ne snose te troškove te bi oni mogli pasti na leđa građana. „Ovom odlukom tome se želi stati na kraj jer je pošteno da svaka osoba bude jednako opterećena za troškove koje je prouzročila“, kaže vijećnica.

SUH je napomenuo i da bilo opasno parkirati autobuse daleko od plaže ili centra grada jer bi starijima od hodanja do plaže po visokim temperaturama moglo biti ugroženo zdravlje, no gradonačelnik kaže da se zdravlje ugrožava lokalnim umirovljenicima do kojih, zbog parkiranih autobusa, ne mogu doći hitne službe.

Gradsko vijeće ne smatra da je riječ o diskriminaciji ili zabrani, no gužva koju autobusi stvaraju u gradu nije im dopustiva pa će se za njih, možda, osigurati alternativno mjesto i eventualno prijevoz koji će izletnike prevoziti do plaža. Za očekivati je da ni to neće biti besplatno.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.