Prati nas

Vijesti

Gradonačelnik Crikvenice odbacio optužbe za diskriminaciju umirovljenika

Gradonačelnik Damir Rukavina kaže da je dužnost Grada zaštititi svoje građane, a upravo se to nastoji postići ovom odlukom. Naime, svi građani, ali i gosti koji noće u Crikvenici, snose trošak opterećivanja gradske infrastrukture, kao što su čišćenje plaža i odvoz smeća.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Smiju li penzioneri u Crikvenicu
Crikvenica (foto: Roberta F./Wikimedia)

Na 13. sjednici Gradskog vijeća Crikvenice raspravljalo se o uvođenju vinjeta za autobuse koji iz unutrašnjosti dovoze jednodnevne izletnike, najčešće umirovljenike i građane slabije platežne moći. Podsjetimo, godišnja vinjeta za parkiranje u gradu košta 40.000 kuna, što će značajno poskupjeti jednodnevne izlete, a za očekivati je da će većina prijevoznika od njih odustati.

Protiv ovakvog udara na stare i siromašne prosvjedovao je Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH). No gradonačelnik Damir Rukavina kaže da je dužnost Grada zaštititi svoje građane, a upravo se to nastoji postići ovom odlukom. Naime, svi građani, ali i gosti koji noće u Crikvenici, snose trošak opterećivanja gradske infrastrukture, kao što su čišćenje plaža i odvoz smeća.


Nezavisna vijećnica Sonja Polonijo pak ističe da turisti koji grad posjete na jedan dan ne snose te troškove te bi oni mogli pasti na leđa građana. „Ovom odlukom tome se želi stati na kraj jer je pošteno da svaka osoba bude jednako opterećena za troškove koje je prouzročila“, kaže vijećnica.

SUH je napomenuo i da bilo opasno parkirati autobuse daleko od plaže ili centra grada jer bi starijima od hodanja do plaže po visokim temperaturama moglo biti ugroženo zdravlje, no gradonačelnik kaže da se zdravlje ugrožava lokalnim umirovljenicima do kojih, zbog parkiranih autobusa, ne mogu doći hitne službe.

Gradsko vijeće ne smatra da je riječ o diskriminaciji ili zabrani, no gužva koju autobusi stvaraju u gradu nije im dopustiva pa će se za njih, možda, osigurati alternativno mjesto i eventualno prijevoz koji će izletnike prevoziti do plaža. Za očekivati je da ni to neće biti besplatno.

.

Vijesti

Nagli skok: 130 novih infekcija, novozaraženi su stari od 7 do 71 godine

Trenutno je prema podacima WHO-a 28 cjepiva u kliničkim fazama, a 132 su pred kliničkim fazama. Od ovih 28 u kliničkim fazama samo ih je šest u trećoj fazi.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“U protekla 24 sata zabilježeno je 130 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 686 “, kazao je na konferenciji za medije ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak

“Trenutno nema bitnih novih žarišta. Karakteristika je da se ljudi vraćaju s godišnjih odmora i da imamo dosta mladih ljudi oboljelih od ove infekcije. Prosjek godina danas novozaraženih je 34 godine, radi se većim dijelom o mlađim osobama koje su u većinskom dijelu sudjelovali na različitim okupljanjima i različitim mjestima gdje se mladi zabavljaju”, istaknuo je Capak. Najmlađi među novozaraženima rođen je 2013. godine, a nasjtariji 1949. godine.


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu Alemka Markotić rekla je da je trenutno prema podacima WHO-a 28 cjepiva u kliničkim fazama, a 132 su pred kliničkim fazama. Od ovih 28 u kliničkim fazama samo ih je šest u trećoj fazi, dva su iz Kine, a ostala iz drugih zemalja, uključujući Englesku i SAD, dodala je.

Crveno – oboljeli, zeleno – izliječeni (foto: koronavirus.hr)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP