Prati nas

Vijesti

Grčki umirovljenici: 15 kuna dnevno za hranu

Umirovljeni Jorgos pripovijeda kako mu noćna mora počinje jutrom kada počinje razmišljati kako potrošiti novac, a da obveze budu podmirene. Dužan je za lijekove i ne zna kako će ih platiti.

Objavljeno

|

Zlostavljanje staraca u domovima
foto: Pixabay

Samo dva eura grčki umirovljenik Jorgos Vagelakos (81) smije potrošiti na tržnici. Više od toga jednostavno nema. Prije točno 6 godina budžet mu je iznosio čak 20 eura. Posljedica je to grčkog bankrota i teških mjera štednje koje su osiromašile najviše umirovljenike. Sutra će i službeno završiti treći val mjera koje su trebale zemlju postaviti na noge, ali umirovljenici se ne vesele.

Polovica grčkih umirovljenika potonula je ispod granice siromaštva, piše Reuters, koji je prvi puta razgovarao s ovim umirovljenim fizičkim radnikom te 2012. godine. Mirovina i socijalne naknade tada su mu pali s 1250 na 900 eura. Danas prima tek 685 eura, a dugovi se gomilaju.

Za usporedbu, indeks životnih troškova prema Worlddata.info u Hrvatskoj je 58,2, dok je indeks kupovne moći 36,6. Trošak života u Grčkoj je nešto veći pa indeks iznosi 74,4, ali je i nešto veća kupovna moć čiji indeks iznosi 41,7.

Umirovljeni Jorgos pripovijeda kako mu noćna mora počinje jutrom kada počinje razmišljati kako potrošiti novac, a da obveze budu podmirene. Dužan je za lijekove i ne zna kako će ih platiti. Dok uzima naranče na tržnici s prodavačem dogovora da će mu ih platiti idući tjedan. Jer kupio je već grožđe i novca više nema.

Uz sve to, grčki umirovljenici nisu pasivni. Do sada su organizirali bezbroj prosvjeda i čini se da će nastaviti s njima. Jer Vlada za iduću godinu planira još jednu reformu mirovinskog sustava. Nastavak europskog monitoringa nad grčkim financijama, a koje je bilo uvjet za pomoć, ne ulijevaju Jorgosu nadu. „To je naša misa zadušnica“, komentar je ovog čovjeka svjesnog da će do kraja života ostati siromašan i dužan.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.