Prati nas

Aktivno starenje

Umjesto u umirovljeničke domove, kineski starci idu u školu

Stanovništvo svijeta sve više stari, a Kina nipošto nije iznimka. U toj zemlji sada živi više od 230 milijuna osoba starijih od 60 godina i taj će broj samo rasti. Kineske vlasti zato su smislile dobar način kako očuvati njihovo tjelesno i mentalno zdravlje – otvaraju sveučilišta za starije.

Objavljeno

|

Škola za starije osobe
screenshot: Youtube

U Kini živi više od 230 milijuna osoba starijih od 60 godina. Sve dulji životni vijek, plus posljedica politike jednog djeteta koja je desetljećima bila na snazi, znači da će taj broj još samo rasti. Prema nekim procjenama, omjer zaposlenih i umirovljenih bi se u toj zemlji do 2040. godine mogao smanjiti na 1,6:1, što je daleko manje od sadašnjih 5:1.

Sve starija kineska populacija znači i smanjenu produktivnost te manji broj onih koji uplaćuju porez, kao i velike promjene u samom društvu. Nadalje, sve je više domova umirovljenika po uzoru na one na zapadu koji brinu o ostarjelim roditeljima ako djeca rade u udaljenim gradovima. No kineska je vlada pronašla zanimljiv način da se bori s ovim problemom: obrazovanje koje financira država.

Prvi put osnovana u osamdesetima, kineskih sveučilišta za starije danas ima čak 60.000. Državna izvještajna agencija Xinhua navodi da je starijih studenata više od sedam milijuna. Vlada se nada da će do 2020. godine po jedno sveučilište biti u svakom većem gradu, polovini manjih gradova i u oko 30 posto sela. Kolegiji na tim sveučilištima su raznoliki: od engleskog jezika, preko učenja o pametnim telefonima, pa do satova joge. Na sveučilištu za starije Dezhou, jedan kolegij košta oko 80 juana (15 eura), a satnice su takve da bakama i djedovima ostavljaju vremena da odvedu unuke u školu.

“Sveučilišta za starije su sve traženija jer se mnogi umirovljenici žele obrazovati. Više nisu zadovoljni samo igranjem društvenih igara i ogovaranjem s prijateljima”, kaže Xiong Fangjie, ravnatelj sveučilišta za starije u Šangaju. Štoviše, potražnja za sveučilištima za starije je tolika da budući studenti formiraju duge redove dok čekaju na upis.

Upis na sveučilišta Hebei u Tianjinu čak se organizira putem lutrije. Kineska vlada kroz obrazovanje želi sve stariju populaciju održati zdravom, mentalno aktivnom, društveno angažiranom i podalje od domova umirovljenika. “Predavanja su razlog da izađu iz kuće. To je ujedno i fizička vježba, a održava i dobro raspoloženje, produljuje životni vijek i općenito kvalitetu života”, kaže Yu Ning, stručnjak za obrazovanje odraslih sa sveučilišta u Šangaju.

Upravo društvena crta izuzetno je važna jer je po kineskim selima zabilježena povećana stopa samoubojstava starijih osoba. Naime, mnogi od njih vrlo su bolesni i usamljeni jer im djeca rade u udaljenim gradovima. Kina nije usamljena u suočavanju sa sve starijom populacijom. Procjenjuje se da će do 2050. 17 posto svjetske populaciju sačinjavati osobe starije od 65 godina. To je, ugrubo, 1,6 milijardi starijih osoba. Stoga je svima u interesu starije ljude što dulje održati zdravima, aktivnima i zadovoljnima.

“Društvo se mijenja. S jedne strane, moramo očuvati tradicionalne oblike podrške starijima, No s druge strane, moramo iznaći i nove načine kako se nositi sa sve starijim stanovništvom”, kaže profesor Peng Xizhe sa sveučilišta Fudan u Šangaju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.