Prati nas

Mozaik

Mladi izbjegavaju Facebook ‘jer je to za stare’? Ali i mi se moramo negdje družiti!

Koristite li neku društvenu mrežu? U današnje vrijeme sve je manje onih koji će na ovo pitanje odgovoriti niječno. No o kojoj se mreži radi govori puno o vašoj dobi. Mladi tako izbjegavaju Facebook jer kažu da je to za stare. No ako ti mladi nisu frendovi sa starijima na Fejsu, kako uopće znaju da su ondje?

Objavljeno

|

Kako Facebook utječe na ljude?
foto: BigStock

“Još jedan dan i još jedan izvještaj o tome kako je mladima Facebook sve manje i manje privlačan”, piše kolumnistica Observera Barbara Ellen. Pritom misli na istraživanje Reutersova instituta  za proučavanje novinarstva na Sveučilištu Oxford, koje kaže da je mladima Facebook sve odbojniji zbog vrlo raširenih lažnih vijesti (fake news), varljivih algoritama i napada na demokraciju radi čega preferiraju, primjerice WhatsApp (čiji je vlasnik, paradoksalno, također Facebook).

Sve su to valjani razlozi, piše dalje Ellen. Pa i mnoge starije osobe odbijaju upravo navedene stvari. No postoji još jedan važan razlog zašto je Facebook mladima sve manje privlačan. Mnogi od njih ne vole Facebook zbog – starijih ljudi. Kad se mlade pita da u nekoliko riječi opišu tu društvenu mrežu, obično koriste izraze poput “ne-cool ujak”, “kriza srednjih godina”, “egocentrizam” i “sociopat”. Ne misle pritom na neke stare bakica i djedice koji nekontrolirano klikaju mišem grickajući pritom mentol bombone. Vjerojatno misle na osobe poput mene i vas.

Doista, i sama prisutnost starijih osoba može Facebook mladima učiniti neprivlačnim. No mladi bi mogli biti malo tolerantniji i shvatiti da i nama treba mjesto gdje možemo objavljivati fotografije iz mladih dana kad nas uhvati nostalgija. Da, to je dosta poražavajuće, ali istinito. Baš kao i objave vezane uz Trumpa, Brexit, prastare fore, sredovječno gubljenje vremena i uobičajeno zanovijetanje o tome kako je “nekad bilo bolje”.

Dio mene razumije što smeta mlade. No drugi dio se pita zašto je ovaj tip dobizma (engl. ageism – diskriminacija na osnovu dobi, op.u.) vezan uz društvene mreže prihvatljiv? Štoviše, nije li želja da se netko priključi Facebooku upravo suprotna od značenja riječi sociopat?

Tu je još jedno pitanje: kako mladi znaju da ih stariji nerviraju? Ne znam ništa o “lajkovima” na Twitteru, Instagramu, ili WhatsAppu, no jedna od značajki Facebooka je da ne stupaš u interakciju s drugima ukoliko to ne želiš. Znači, čak i kad bih to željela, vrlo teško bi mi pošlo za rukom “upropastiti” Facebook mlađim osobama. U osnovi, ja ne poznajem nikakve mlade ljude na Facebooku, a prilično sam sigurna i da oni ne poznaju i ne vide ni mene. Pa odakle onda dolazi ta averzija?

Ako doista postoje neki ozbiljni problemi koji tjeraju mlade s Facebooka, to je razumljivo. Ako se radi o običnom zamoru tom društvenom mrežom s obzirom na njezinu “godinu proizvodnje”, i to je u redu. Međutim, kad sljedeći put netko pita neku mlađu osobu zašto ne voli Facebook, možda bi se taj mladac trebao suzdržati od blaćenja starijih – koje na Facebooku ionako ne vidi. Kad već potežemo temu “cool” i “ne-cool” ponašanja.“

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.