Prati nas

Zdravlje

BESPLATAN LIJEK

Liječnici u Škotskoj mogu vam kao lijek propisati – prirodu

Ako svaki dan provedete barem 90 minuta u parku ili šumi, smanjit ćete aktivnosti mozga povezane s depresijom. Osim toga, snizit ćete krvni tlak, tjeskobu, agresiju, osjećaj boli te povećati osjećaj sreće i popraviti rad imunološkog sistema.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Od 5. listopada liječnici u Škotskoj mogu pacijentima propisati prirodu kao lijek, piše portal Big Think. To je prvi takav program u Velikoj Britaniji, a cilj mu je smanjiti probleme s visokom tlakom, tjeskobom, smanjenim osjećajem sreće i sličnim tegobama.

Program je upotpunjen raznim prijedlozima za boravak u prirodi: u veljači se na primjer preporučuje da napravite malu vjetrenjaču kako biste uživali u vjetru; u ožujku se zaputite do neke plaže i napravite mala umjetnička djela koristeći materijale koje ondje nađete ili posudite psa te pođite s njim u šetnju; u travnju „dotaknite more“ ili napravite „hotel za bube“; u svibnju „zaronite svoje lice u svježu travu“; u srpnju odaberite dvije različite vrste trave i dobro ih proučite; u kolovozu potražite crviće koji žive u zemlji; u rujnu pomozite očistiti plažu ili napravite obrok na otvorenom; u listopadu počnite cijeniti oblake; u studenom upoznajte konje; u prosincu nahranite ptice u svojem vrtu ili parku. To su samo neki od prijedloga, a liječnik može predložiti još aktivnosti.

Dokazi o koristi boravka u prirodi su brojni. Ako svaki dan provedete barem 90 minuta u parku ili šumi, smanjit ćete aktivnosti mozga povezane s depresijom. Osim toga, snizit ćete krvni tlak, tjeskobu, agresiju, osjećaj boli te povećati osjećaj sreće i popraviti rad imunološkog sistema.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.