foto: Pixabay

BESPLATAN LIJEK

Liječnici u Škotskoj mogu vam kao lijek propisati – prirodu

Autor: • 24. 10. 2018. • Kolaž, Zdravlje368 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Od 5. listopada liječnici u Škotskoj mogu pacijentima propisati prirodu kao lijek, piše portal Big Think. To je prvi takav program u Velikoj Britaniji, a cilj mu je smanjiti probleme s visokom tlakom, tjeskobom, smanjenim osjećajem sreće i sličnim tegobama.

Program je upotpunjen raznim prijedlozima za boravak u prirodi: u veljači se na primjer preporučuje da napravite malu vjetrenjaču kako biste uživali u vjetru; u ožujku se zaputite do neke plaže i napravite mala umjetnička djela koristeći materijale koje ondje nađete ili posudite psa te pođite s njim u šetnju; u travnju „dotaknite more“ ili napravite „hotel za bube“; u svibnju „zaronite svoje lice u svježu travu“; u srpnju odaberite dvije različite vrste trave i dobro ih proučite; u kolovozu potražite crviće koji žive u zemlji; u rujnu pomozite očistiti plažu ili napravite obrok na otvorenom; u listopadu počnite cijeniti oblake; u studenom upoznajte konje; u prosincu nahranite ptice u svojem vrtu ili parku. To su samo neki od prijedloga, a liječnik može predložiti još aktivnosti.Dokazi o koristi boravka u prirodi su brojni. Ako svaki dan provedete barem 90 minuta u parku ili šumi, smanjit ćete aktivnosti mozga povezane s depresijom. Osim toga, snizit ćete krvni tlak, tjeskobu, agresiju, osjećaj boli te povećati osjećaj sreće i popraviti rad imunološkog sistema.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.