Prati nas

Zdravlje

Neugodno stanje

Znate li da i na tjelovježbu možete biti alergični?

Tjelovježba je uvijek dobra bez obzira radi li se o vožnji bicikla, trčanju ili plesu. No prije nego posegnete za svojim trkačim tenisicama ili plesnim papučicama, znajte da postoji i alergija na tjelovježbu. Takva alergija zahvaća oko 50 na svakih 100.000 ljudi.

Objavljeno

|

Teretana u starijim godinama
foto: BigStock

Pred nama je lijep i sunčan dan, a iako će biti malo prohladno, vrijeme će biti gotovo idealno za kakvu laganu tjelesnu aktivnost na otvorenom. No prije nego se počnete pripremati za tjelovježbu, znajte da se i na vježbanje može biti alergičan.

Kako piše portal za popularnu znanost Popsci, Joe O’Leary otišao je s roditeljima na pizzu oko osam navečer. Bila je srijeda u ožujku 2015. Naručio je pizzu s rajčicama i feferonima i podijelio je s majkom. Nakon toga zaputio se u teretanu i odmah bacio na sprave za vježbanje. No nakon nekih pola sata, počeo se osjećati čudno.


“Oči su mi se zasuzile, teško sam disao”, kaže Joe. “Prošlo je još oko pet minuta i ja sam zaista teško disao. Pogledao sam se u ogledalo i ustanovio da su mi oči i kompletno lice natečeni.”

O’Learyja su smjesta odveli na hitnu i dali su steroide i antihistaminike. Imao je alergijsku reakciju, no ne na ono što je pojeo za večeru, već na kombinaciju hrane i vježbe. Liječnici su mu ubrzo postavili dijagnozu: patio je od stanja poznatog kao vježbom potaknuta anafilaksa kad se reakcija na neki alergen javlja u kombinaciji s tjelovježbom. Alergeni su u O’Learyjevom slučaju bili rajčice, feferoni, soja ili orašasti plodovi.

Od prije je poznata

Vježnom potaknuta anafilaksa prvi je put opisana 1979. godine i utječe na otprilike 50 na svakih 100.000 ljudi. Iako je svjesnost o tom poremećaju porasla, liječnici i znanstvenici još uvijek ne mogu dokučiti zašto se zapravo događa, kaže Maria Castells, stručnjakinja za alergije u Brigham ženskoj bolnici.

Kod 30 do 50 posto pogođenih, alergijsku reakciju izazvat će kombinacija hrane i tjelovježbe. Za druge, okidač alergije mogu biti neki uobičajeni lijekovi poput aspirina. Kod nekih žena ovakva se alergijska reakcija javlja samo u određenom razdoblju njihova menstrualnog ciklusa kad je povišena razina estrogena. “Više je okidača ovakvih alergija, ne samo tjelovježba”, kaže Castells.

Količina vježbe potrebna da izazove alergijsku reakciju varira od osobe do osobe. Općenito, kod ljudi koji su u boljoj formi potrebno je više vježbe da izazove reakciju od onih koji nisu u formi. Poznato je da reakciju mogu izazvati svi tipovi vježbi, od trčanja, bicikliranja, dizanja utega, pa do plesanja. Doduše, nema informacija da je nekome reakciju izazvalo plivanje.

Spriječiti je lako

Još nije poznato što je u podlozi veze između tjelovježbe i anafilakse. Postoji više teorije od kojih neke uključuju i psihološke promjene koje se događaju u tijelu prilikom vježbanja. Pojačana cirkulacija koja kroz tijelo ubrzava protok stanica odgovornih za imunitet i imunološke reakcije također možda ima veze s tim, kao i činjenica da vježba ubrzava apsopciju hranjivih tvari iz probavnog trakta pa i alergeni lakše dospiju u krvotok. Pravi uzrok je teško pronaći jer je skoro nemoguće rekreirati takve uvjete u laboratoriju.

Srećom, kad se dijagnoza jednom uspješno postavi, liječenje je razmjerno lako. Valja izbjegavati alergene, a postoje i medikamenti koji mogu ublažiti alergijsku reakciju. O’Leary nije čekao da točno ustanovi koja mu namirnica smeta, već je počeo izbjegavati sve sumnjive odjednom. Radije će, kaže, žrtvovati umak od rajčice i orahe nego da opet proživi onakvu strahotu.

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP